Αξιότιμε κ. Βουλευτά, Αξιότιμε κ. Δήμαρχε ,
ως συνδικαλιστικός φορέας των αστυνομικών υπαλλήλων Λευκάδας και κατόπιν της συνάντησης μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε εκ νέου για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δ.Α Λευκάδας σε σχέση με τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Τα προβλήματα είναι χρόνια και συνεχίζουν να διογκώνονται καθώς όπως είναι λογικό το συγκεκριμένο κτήριο στο οποίο στεγαζόμαστε εδώ και τριάντα χρόνια περίπου είναι αδύνατο να καλύψει τις Υπηρεσιακές μας ανάγκες αλλά πρώτιστα ούτε τις ανάγκες του πολίτη και για το οποίο η ΕΛ.ΑΣ και κατ΄ επέκταση το κράτος μας δαπανά 42.121,44 ευρώ το έτος.
Κατόπιν του υπ΄αριθμ. 63/25-07-2018 εγγράφου σας προς το σωματείο μας, στο οποίο γνωστοποιείται ότι έχει πραγματοποιηθεί επερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εσωτερικών ,με αριθμό πρωτόκολλου 5501/09-05-2017 , και προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ με την υπ΄αριθμ. 29/10-05-2017 Επιστολή , στα οποία αναφέρεται το οικόπεδο εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης με ( Α.Β.Κ 75 Παλαιές Αλυκές , το οποίο δεν εμπίπτει στις διατάξεις NATURA αλλά ανήκει στο ελληνικό δημόσιο κάτι το οποίο διευκολύνει κατά πολύ τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Να σας υπενθυμίσουμε κάποιες από τις δυσλειτουργίες οι οποίες βλάπτουν το κύρος της Υπηρεσίας μας στην κοινωνία και δημιουργούν προβλήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων απέναντι στους συμπολίτες μας ημεδαπούς και αλλοδαπούς και πόσο μάλλον στο εξωτερικό αφού το νησί μας είναι από τους κύριους τουριστικούς προορισμούς.
-Το εν λόγω κτήριο δε διαθέτει ανελκυστήρα για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
-Μετά τους σεισμούς παρουσιάζει πολλές ρωγμές πράγμα που μας ανησυχεί έντονα και αναρωτιόμαστε αν συμβεί κάτι χειρότερο ποιος θα αναλάβει την ευθύνη?
-Οι συνθήκες υγιεινής (γραφεία, τουαλέτες, κρατητήρια) , καθώς και η θέρμανση είναι ελλιπείς , καθώς πρό ημερών το κτήριο πλημμύρισε σε αρκετούς χώρους , εικόνα η οποία πιστεύουμε δεν αρμόζει στη Δ.Α Λευκάδα , αλλά ούτε στην ΕΛ.ΑΣ.
-Δεν υπάρχει χώρος παρκινγκ με την πρέπουσα φύλαξη για τα υπηρεσιακά οχήματα πράγμα που καθιστά επικίνδυνο για την Υπηρεσία μας και δυσλειτουργικό.
-Δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος –γραφείο για τη διενέργεια διαβατηριακού ελέγχου των αλλοδαπών ευρωπαίων και τρίτων χωρών. Ο υπάρχων χώρος συστεγάζεται με το γραφείο έκδοσης αστυνομιών δελτίων ταυτοτήτων, κάτι το οποίο τους θερινούς μήνες είναι άκρως δυσλειτουργικό για την άσκηση των Υπηρεσιακών μας καθηκόντων.
-Τέλος και πολύ σημαντικό είναι τα αστυνομικά κρατητήρια τα οποία είναι μικρής χωρητικότητας και σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς πλέον ακατάλληλα.
Το πρόβλημα με τις μεταναστευτικέ ροές όλο και εντείνεται καθώς το νησί μας αποτελεί σημείο εξόδου για την Ιταλία , Αλβανία κτλ.
Αδυνατούμε και παράλληλα παρανομούμε να στοιβάζουμε τον όγκο (υπεράριθμων ) παράτυπων μεταναστών σε χώρο κρατητηρίων χωρητικότητας μόλις δύο ατόμων (στο μέλλον θα αυξηθούν οι εν λόγω ροές). Είναι υπηρεσιακά επικίνδυνο και πλέον ανθυγιεινό για τους κρατούμενους αλλά και για το αστυνομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή σε τόσο μικρό χώρο. Σε αυτήν την περίπτωση , μέχρι να λυθεί το κτηριακό θα θέλαμε τη στήριξη και τη λύση του ζητήματος δια κοινού με το Δήμο Λευκάδας να κρατούνται οι αλλοδαποί που προκύπτουν από τις ανωτέρω ροές σε άλλους χώρους του Ν. Λευκάδας που θα μας υποδείξετε εσείς , πιο ευπρεπείς και κατάλληλους για τον όγκο των κρατουμένων.
Τα προαναφερθέντα προβλήματα ειδικά τους θερινούς μήνες πολλαπλασιάζονται –μεγεθύνονται και κάνουν το αστυνομικό έργο δυσχερέστερο σε σχέση και με την έλλειψη αστυνομικού προσωπικού. Όπως αντιλαμβανόμαστε ο Ν. Λευκάδας δεν είναι ο ίδιος σε σύγκριση με την προηγούμενη εικοσαετία. Η αύξηση των αεροπορικών πτήσεών στο αεροδρόμιο του Ακτίου, η ολοκλήρωση κομματιών της Ιονίας και Εγνατίας Οδού, η έλευση του Ρώσου επιχειρηματία Ριμπολόβλεφ συντελούν στην κατακόρυφη αύξηση του τουρισμού αλλά και των Υπηρεσιακών μας αναγκών.
Θα θέλαμε την αμέριστη συμπαράστασή σας στη λύση του κτιριακού μας προβλήματος, το οποίο έχει γίνει και στο παρελθόν μνεία από το Βουλευτή Λευκάδας κο ΚΑΒΒΑΔΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ.
Η μετεγκατάστασή μας δεν χωράει άλλη αναβολή. Κρίνεται από τα ανωτέρω επιτακτική για το καλό της κοινωνίας μας αλλά και της γενικής εικόνας του Ν. Λευκάδας. Το σωματείο μας θα προχωρήσει στις απαραίτητες μελλοντικές κινητοποιήσεις για τη επίτευξη του στόχου αυτού για τον οποίο σας θέλουμε αρωγούς.