Στης  31 Οκτωβρίου 2019 το Μουσικό Σχολείο Λευκάδας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Λυκείου στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Σωματιδιακής Φυσικής (CERN) στη Γενεύη ύστερα από αίτημα και πρόσκληση από το CERN. Το Σχολείο ανταποκρινόμενο στην επιθυμία των μαθητών για μάθηση και ενημέρωση σε επιστημονικά  και τεχνολογικά θέματα αιχμής, οργάνωσε τη συγκεκριμένη εκδρομή από  28 Οκτωβρίου έως 3 Νοεμβρίου 2019 με συμμετοχή 35 μαθητών και 3 συνοδών καθηγητών (Κονιδάρης Νικόλαος Μαθηματικός Δντης, Ροντογιάννης Άγγελος Πληροφορικής, Κτενά Αγγελική Φυσικός).

Οι μαθητές ενημερώθηκαν εισαγωγικά στο αμφιθέατρο του CERN για  το ρόλο και το σκοπό δημιουργίας του CERN, τα πειράματα που πραγματοποιούνται στις εγκαταστάσεις του , τη λειτουργία των επιταχυντών-ανιχνευτών  και για τη τελευταία ανακάλυψη του σωματιδίου Higgs. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν τη τεχνική βάση SM18 όπου έγινε λεπτομερής παρουσίαση των χαρακτηριστικών και υλικών που χρησιμοποιούνται στα πειράματα (ALICE, CMS, LHCB, ATLAS),τα αποτελέσματα και τις προσδοκίες που αναμένουν.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας είχαμε τη δυνατότητα να ξεναγηθούμε στο Μιλάνο (Duomo, Σκάλα του Μιλάνου, Γκαλερία Βιτόριο),Γενεύη, λίμνη Leman , Βενετία (πλατεία Αγ.Μάρκου).

Ήταν μια εκπαιδευτική επίσκεψη  στα πλαίσια παρακολούθησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων διεθνών οργανισμών, με πολλαπλά διδακτικά και παιδαγωγικά οφέλη για όλους.