Με αφορμή τη δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας, κυρίας Ζαχαράκη Σοφίας, στη Βουλή, στις 4 Νοεμβρίου 2019, πως κάποιοι κατηγόρησαν το Υπουργείο πως υπήρξε ιδιαίτερα γενναιόδωρο στην έγκριση των ολιγομελών, και την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου – Λ.Τ. Βασιλικής, στις 2 Δεκεμβρίου 2019, για τη συνάντησή του με τον Βουλευτή Λευκάδας, κύριο Καββαδά Αθανάσιο, με αίτημα την ανάκληση αναμοριοδότησης του σχολείου ώστε να μην οδηγηθεί σε υποβάθμιση, επαναδιατυπώνουμε την άποψή μας για τα «ολιγομελή».

Ο χαρακτηρισμός των τμημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού ως «ολιγομελών» είναι νεόκοπος και αποτελεί προϊόν των μνημονιακών πολιτικών των τελευταίων χρόνων. Με Υπουργικές Αποφάσεις, που εκδόθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και διατηρούνται σε ισχύ από την κυβέρνηση της ΝΔ, η λειτουργία μιας πληθώρας τμημάτων σε όλη την επικράτεια εξαρτάται από τον αριθμό των μαθητών και από την μοριοδότηση των σχολείων. Με τις αποφάσεις αυτές δίνεται η δυνατότητα στο Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε μαζικό κλείσιμο τμημάτων και σε συνακόλουθη υποβάθμιση σχολείων.

Στο νησί μας το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στα σχολεία της ορεινής και της νότιας Λευκάδας (Γυμνάσιο – Λ.Τ. Καρυάς και Γυμνάσιο – Λ.Τ. Βασιλικής). Φέτος δόθηκε η κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας των ολιγομελών τμημάτων της Λευκάδας. Ωστόσο, είναι σοβαρό ζήτημα κατά πόσο σε μία σύγχρονη δημοκρατία μπορεί να επαφίεται η λειτουργία των σχολείων στη γενναιοδωρία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Το απώτερο σχέδιο, που στοχεύει στον περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία, είναι η δημιουργία σχολείων μεγαθηρίων στα αστικά κέντρα και η συρρίκνωση και ο μαρασμός κυρίως των περιφερειακών σχολείων. Το ζήτημα για εμάς είναι casus belli, διότι καμία ρητορική νεοφιλελεύθερης κοπής δεν μπορεί να μας πείσει ότι το κλείσιμο σχολείων είναι προς το συμφέρον των τοπικών κοινωνιών και πως το ξερίζωμα των παιδιών από τον τόπο διαμονής τους και η αναγκαστική μετακίνησή τους και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, ενώ ήδη φοιτούν στο Λύκειο της περιοχής τους, είναι παιδαγωγικά ορθή. Ούτε φυσικά η φοίτηση σε τμήματα των 25, 27 ή και περισσότερων μαθητών είναι παιδαγωγικά ορθολογική. Είναι μόνο οικονομικά συμφέρουσα στην κατεύθυνση του περιορισμού του κοινωνικού κράτους.

Η βασική μας θέση είναι πως πρέπει να αποσυρθούν και να παύσει η ισχύ των εν λόγω παράλογων Υπουργικών Αποφάσεων που χαρακτηρίζουν χιλιάδες σχολεία της επικράτειας ως «ολιγομελή». Δευτερευόντως, αν δεν υλοποιηθεί το παραπάνω, θα μπορούσε να γίνει αναμοριοδότηση των δύο σχολείων της Λευκάδας (Γυμνάσια – Λ.Τ. Καρυάς και Βασιλικής) για να μην κινδυνεύουν με κλείσιμο τμημάτων και υποβάθμιση.

Επειδή η γενναιοδωρία δεν είναι δεδομένη κάθε χρόνο, καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων και τις τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται σε εγρήγορση. Οι τοπικές κοινωνίες μπορούν και πρέπει να βγουν μπροστά και να διαφυλάξουν την ύπαρξη των σχολείων τους, που αποτελούν πνευματικό και πολιτιστικό πνεύμονα του τόπου τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας