Η Ελλάδα μεγαλώνει δίνοντας δικαίωμα ψήφου στους απόδημους Έλληνες –

Ομιλία Θανάση Καββαδά στη Βουλή – Κάλεσε όλες τις πολιτικές πτέρυγες να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων στηρίζοντας το νομοσχέδιο

Ομιλία στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Στην ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου με ευρεία πλειοψηφία αποτελεί κορυφαία ιστορική πράξη με εθνική σημασία. Δίνει δικαίωμα ψήφου σε ανθρώπους που είχαν και έχουν την Ελλάδα μέσα στην καρδιά τους, που ποτέ δεν ξέχασαν την πατρίδα και πάντα ήταν και είναι δίπλα της, στήριζοντάς την με κάθε τρόπο.

Τόνισε ότι η Ελλάδα μεγαλώνει δίνοντας δικαίωμα ψήφου στην Ομογένεια, αλλά και στους νέους ανθρώπους που έφυγαν από τη χώρα στα χρόνια της κρίσης, επισημαίνοντας ότι όσες προσπάθειες είχαν γίνει κατά το παρελθόν, δεν είχαν τελεσφορήσει με αποτέλεσμα οι απόδημοι να αποξενώνονται από τη μητέρα πατρίδα.

Ανέφερε ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε την ψήφο των αποδήμων ως ένα πρόσφορο πεδίο συνεννόησης και σύνθεσης, αφού από την πρώτη στιγμή έδειξε αποφασισμένος να προχωρήσει μέσα από συγκλίσεις και συμβιβασμούς, επιτυγχάνοντας τελικά την ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στηρίζει το νομοσχέδιο.

Ο Βουλευτής είπε ότι για την Νέα Δημοκρατία η ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν θέμα αρχής και χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι και άλλες πτέρυγες προσχώρησαν σε αυτή την άποψη, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά πράγματα, αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ζητήματα και πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συναίνεση και συνεννόηση – κάτι το οποίο αποτελεί και ένα πρόκριμα  για τα δύσκολα προβλήματα που έχει να διαχειριστεί η Ελλάδα και ιδιαίτερα απέναντι στις επιβουλές της εθνικής μας κυριαρχίας που τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν.

Ο κ.Καββαδάς αναφέρθηκε σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου σχετικά με τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τους εθνικούς αντιπροσώπους, τα εκλογικά τμήματα, τα κριτήρια διαμονής, και άλλα. Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε:

«Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση κάποιων ομογενειακών οργανώσεων, ανθρώπων που είναι και αισθάνονται Έλληνες αλλά δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια αυτού του νομοσχεδίου, που όπως είπα αποτελεί προϊόν συμβιβασμού. Έγινε όμως μια αρχή. Και μπορούμε να δούμε στο μέλλον και όλα τα άλλα ζητήματα. Η παροχή του δικαιώματος του εκλέγειν στους Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό, αναβαθμίζει την ποιότητα της δημοκρατίας μας αλλά και τη δημοκρατική νομιμοποίηση του πολιτικού μας συστήματος. Σ’ ένα τέτοιο θέμα εθνικής σημασίας, χρειαζόμαστε κοινό βηματισμό και ενότητα.

Η θετική ψήφος  στο νομοσχέδιο αυτό δεν είναι μόνο χρέος απέναντι στο έθνος, αλλά και απέναντι στη δημοκρατία. Γι’ αυτό από αυτό εδώ το βήμα καλώ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής που απέδειξε ότι όταν βρισκόμαστε μπροστά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις, μπορεί να υπάρξει αρραγές μέτωπο με εθνική σύμπνοια και ομόνοια.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ