Θέσεις της ΝΟ.Δ.Ε Nέας Δημοκρατίας Λευκάδας σχετικά με την δημιουργία του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Λευκάδα

Η τοπική Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Λευκάδας ετοιμάζεται να ανακοινώσει για δεύτερη φορά την έναρξη λειτουργίας Πανεπιστημιακού Τμήματος στο νομό – αυτή τη φορά με Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Δεν εξηγείται αλλιώς η σπουδή της να αναπαράξει την είδηση ότι η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου στηρίζει τη λειτουργία Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Λευκάδα.

Παραβιάζει βέβαια ανοιχτές θύρες, αφού από τις 12 Νοεμβρίου είναι γνωστό ότι το Ιόνιο Πανεπιστήμιο «θα υποστηρίξει να υπάρξει τμήμα ανώτατης εκπαίδευσης στη Λευκάδα και σε ότι αφορά την σκοπιμότητα αλλά και την βιωσιμότητα».

Το έχει δημοσιοποιήσει στη συνέντευξή του ο Βουλευτής ΝΔ Ν.Λευκάδας κ. Θανάσης Καββαδάς, έχοντας λάβει σχετική διαβεβαίωση από τον Πρύτανη κ. Β.Χρυσικόπουλο.

Τον ΣΥΡΙΖΑ βέβαια σπάνια τον απασχόλησε η αλήθεια, πάντα προτιμούσε τη μονταζιέρα.

Γι’αυτό άλλωστε φρόντισε να «κόψει» το κοινό ανακοινωθέν Βουλευτή, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχου εκεί που τον βόλευε, στο ότι το 2018 δεν είχε «τεκμηριωθεί επαρκώς η βιωσιμότητα» του τμήματος, παραλείποντας τη συνέχεια του κειμένου:

«αναφορικά με τη βιωσιμότητα, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου το τμήμα να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2021».

Προφανώς δεν πρόκειται για αδυναμία κατανόησης κειμένου, αλλά για σκόπιμη παραποίηση λόγων και προθέσεων.

Για να ξεκαθαρίσει λοιπόν το θέμα μια και καλή:

Τον Οκτώβριο του 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα σκοπό να ιδρύσει τμήμα στην Λευκάδα, σύμφωνα με όσα είχε πει ο ίδιος ο Υπουργός κ. Γαβρόγλου σε κοινή σύσκεψη φορέων στο Υπουργείο.

Αντιθέτως, είχε κλείσει τα δύο τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και είχε μεταφέρει την έδρα των Τουριστικών Σπουδών στην Κέρκυρα.

Γιατί κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέψατε στην Κυβέρνησή σας να το κάνει αυτό;

Έπειτα από τις πιέσεις της τοπικής κοινωνίας και τη βούληση του Ιονίου Πανεπιστημίου να διατηρήσει τμήμα στην Λευκάδα, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τελικά τη λειτουργία Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης στο μέλλον.

Με την ίδια προχειρότητα «ίδρυσε» δεκάδες ακόμα τμήματα – κάποια μάλιστα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει ότι δεν υπήρχε ούτε χάρτης ούτε σχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, παρά μόνο μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Το 2018 δεν υπήρχαν κτιριακές υποδομές – και για αυτό είχε φροντίσει η τότε Δημοτική αρχή με τις αποφάσεις της.

Τη μία, δεν συμπεριέλαβε το οικόπεδο του Κέντρου Νεότητας στην πρώτη διορθωτική πράξη εφαρμογής, κάτι που θα έδινε άμεσα το αγνώστου ιδιοκτησίας οικόπεδο στο Δήμο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης και κατ’ επέκταση η επισκευή του Κέντρου Νεότητας. Την άλλη, διεκδικούσε μέρος της έκτασης για δημιουργία νηπιαγωγείου – και άλλα πολλά ήξεις-αφήξεις.

Το 2018 λοιπόν δεν υπήρχε κτίριο, διδακτικό προσωπικό, πρόγραμμα σπουδών, δεν πληρούνταν τα ακαδημαϊκά κριτήρια – γι’αυτό άλλωστε η Σύγκλητος του Ιονίου Πανεπιστημίου, τοποθέτησε το χρόνο έναρξης λειτουργίας του τμήματος στο Ακαδημαϊκό Έτος 2021-2022 και όχι το 2019 όπως είχε ανακοινώσει ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, σε συνέντευξη τύπου στην Λευκάδα.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν κανένα τμήμα δεν έχει καταργηθεί.

Έχει ανασταλεί η έναρξη λειτουργίας ενός τμήματος που υπήρξε μόνο στα χαρτιά.

Μέχρι να τεκμηριωθεί, με ακαδημαϊκά κριτήρια, η βιωσιμότητα και η σκοπιμότητά του, όπως οφείλει να γίνεται σε ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος, η Λευκάδα έχει δύο επιλογές:

Είτε να συνεργαστεί για να προετοιμάσει τα επιχειρήματά της και να τεκμηριώσει και την ανάγκη και την σκοπιμότητα ύπαρξης πανεπιστημιακού τμήματος στο νησί ,

Είτε να διχαστεί σαν κοινωνία .

Η Νέα Δημοκρατία έχει επιλέξει τον δρόμο της ενότητας και της συνεργασίας και μιλά όταν έχει κάτι σοβαρό να πει.

Αν δεν προκληθεί δεν θα συρθεί σε πολέμους ανακοινώσεων.

Άλλωστε, έχει την πολυτέλεια να αφήσει να μιλήσουν τα έργα.

 Από την ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας Λευκάδας