5 Δεκέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού – Ανδρέας Κτενάς: «Θέλουμε ενεργούς πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους, που συμμετέχουν, που ενεργούν»

 Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, σε μήνυμά του αναφέρει:

«Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, τιμούμε και ευχαριστούμε τον κάθε εθελοντή, που προσφέρει τον ενθουσιασμό του, το χρόνο του και τις ικανότητές του για το κοινό καλό.

 Πιστεύουμε στον εθελοντισμό γιατί δημιουργεί ενεργούς πολίτες, που νοιάζονται για τον τόπο τους, που συμμετέχουν στην κοινωνία, που προσφέρουν και ενεργούν ανιδιοτελώς.

 Ως Περιφερειακή Αρχή θέλουμε να στηρίξουμε και να διαδώσουμε το εθελοντικό κίνημα, δίνοντας έτσι την ευκαιρία, σε ακόμα περισσότερα άτομα, να αναλάβουν δημιουργική δράση, που θα έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους και στην κοινωνία.».

 Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Η 5η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού (International Volunteer Day, IVD) το 1985, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Στόχος της είναι αποτίσει τον οφειλόμενο φόρο τιμής στα εκατομμύρια των εθελοντών, που είναι ταγμένοι στην υπηρεσία του ανθρώπου, συχνά με κίνδυνο της ζωής τους, και να αποτελέσει ευκαιρία – σε διεθνή, εθνικό και τοπικό επίπεδο – να προωθηθεί και να υποστηριχθεί ο εθελοντισμός.

Κάθε χρόνο, ο εορτασμός εστιάζει σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2019 (#IVD2019) έχει το θέμα «Εθελοντής για ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς» (#volunteer4inclusion), θέλοντας να υπογραμμίσει πως ο Εθελοντισμός προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία ευκαιριών, για όλους, να κάνουν τη διαφορά, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, αναπηρία, φυλή, εθνικότητα, προέλευση, θρησκεία ή οικονομικό ή άλλο καθεστώς, και συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του Παγκόσμιου Στόχου Βιώσιμης Ανάπτυξης 10 «Λιγότερες Ανισότητες».