«Ο Προϋπολογισμός 2020 ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός των τελευταίων χρόνων» –

Ομιλία του Θανάση Καββαδά στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής

Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας κ.Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2019.

Ο Βουλευτής χαρακτήρισε κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία την κύρωση του Προϋπολογισμού, καθώς αποτυπώνει την κυβερνητική στο δημοσιονομικό και αναπτυξιακό πεδίο αλλά και την εικόνα της οικονομίας γενικότερα. Σχολίασε ότι πρόκειται για τον πρώτο προϋπολογισμό των τελευταίων χρόνων που διαθέτει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, καθώς περιλαμβάνει μέτρα μείωσης φόρων που ανέρχονται συνολικά σε 1,2 δις ευρώ, προβλέποντας παράλληλα ανάπτυξη 2,8%.

Επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει συστηματικά έξω στις εκτιμήσεις του. Ως κυβέρνηση, το 2017 προέβλεπε ανάπτυξη 1,5% ενώ τελικά ο δείκτης ανάπτυξης ήταν οριακά θετικός 0,3%, ενώ το 2018 προέβλεπε ανάπτυξη 2%, επιτυγχάνοντας τελικά μόνο 1,3%. Αντίστοιχα, ως αντιπολίτευση συνεχίζει τις αποτυχημένες προβλέψεις, αφού μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κινδυνολογούσε ότι θα το μέτρο θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό, κάτι που δε συνέβη.

Αντιθέτως, το μέτρο έδωσε ανάσα σε χιλιάδες πολίτες και σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και άλλα μέτρα του Προϋπολογισμού 2020, καθώς αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, μειώνεται ο εισαγωγικός συνετελεστής φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες από 22% στο 9%, μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις από  28% σε 24%, μειώνονται κατά μία μονάδα οι ασφαλιστικές εισφορές, και άλλα πολλά θετικά μέτρα.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες αποφάσεις, όπως η χορήγηση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2020, η μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά σε ποσοστό 22%, η μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων κατά 5%, η άρση των capital control και η καταβολή αυξημένου επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης – αποφάσεις οι οποίες έχουν συμβάλει στη γενική βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Τόνισε ότι η μείωση των φόρων δίνει μια νέα δυναμική στην αγορά και στην οικονομία, ενισχύοντας την καταναλωτική δύναμη των πολιτών, με θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ανέφερε ότι η νέα αυτή δυναμική μετατρέπεται σε θετική ψυχολογία και αποτυπώνεται και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης και επιβεβαιώνεται από τις διεθνείς αγορές, όπου ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας.

Έφερε ως παράδειγμα τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας του Οκτωβρίου, όπου για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, καθώς και στο δεκαετές ομόλογο του Οκτωβρίου που έκλεισε με ιστορικό χαμηλό επιτόκιο 1,5%, υπενθυμίζοντας ότι η αντίστοιχη έκδοση δεκαετούς ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο έκλεισε με επιτόκιο 3,9%.

Ως περαιτέρω ένδειξη του θετικού κλίματος που ενισχύεται από τις κυβερνητικές επιλογές, ο Βουλευτής ανέφερε την πρόβλεψη του προϋπολογισμού για αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ποσοστό 1,8%, καθώς και πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Καταλήγοντας, ο κ.Καββαδάς ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 αποτελεί την επιβεβαίωση ότι η χώρα έχει κάνει ένα νέο ξεκίνημα, καθώς η Κυβέρνηση επιτυγχάνει τους στόχους, χωρίς να ακολουθεί όμως το δρόμο της υπέρβασης των πρωτογενών πλεονασμάτων, καθώς λειτουργεί ως φρένο για την ανάπτυξη. Αντιθέτως, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που επικυρώνει  την αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία στοχεύει πλέον στην αποκλιμάκωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος, διότι ανταποκρίνεται την εντολή που έδωσαν οι πολίτες στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στις 7 Ιουλίου.

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να βρείτε εδώ