ΜΕΤΩΠΙΚΗ   ΔΡΑΣΗ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Την  Δευτέρα 2 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο συγκέντρωση κατοίκων της Λευκάδας μετά από πρόσκληση της ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Σ’ αυτήν έγινε εκτενής και ουσιαστική συζήτηση  για τα οξύτατα προβλήματα που απασχολούν τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες.

Αναδείχτηκε το ζήτημα των υποδομών στο Νησί και η καταστροφή του περιβάλλοντος. Κυρίως όμως έγινε συζήτηση στο τι ανάπτυξη για τον τόπο μας θέλουμε, ποιο μέλλον θέλουμε για την Λευκάδα.

Στο τέλος της εκδήλωσης εγκρίθηκε ομόφωνα πλαίσιο διεκδικήσεων, που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Το πλαίσιο αυτό θα επιδοθεί στις τοπικές αρχές, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε αυταπάτες για τις προθέσεις τους, αφού η πολιτική τους κινείται στα όρια της πολιτικής της λιτότητας που έχει αποφασιστεί για πολλές δεκαετίες.

Καλούμε τους Λευκαδίτες να εμπλουτίσουν το πλαίσιο και να γίνει πλαίσιο αγώνα.

ΛΕΥΚΑΔΑ 3-12-2019

ΠΛΑΙΣΙΟ  ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΑΓΩΝΑ

Που εγκρίθηκε στην συγκέντρωση της ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  της 2ας Δεκεμβρίου

Από την εισήγηση και τις παρεμβάσεις των παρισταμένων στην συγκέντρωση της ΜΕΤΩΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ  ομόθυμα διαπιστώθηκε ότι το σύνολο των υποδομών του νησιού βρίσκονται σε τραγική κατάσταση με πιο ακραία την αποκομιδή και την τελική διάθεση των απορριμμάτων.

Η ανεπάρκεια του νερού και οι συνεχείς βλάβες του δικτύου, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα, παρομοίως και η αποχέτευση, το οξύτατο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ιδιαίτερα το οδικό δίκτυο και οι χώροι στάθμευσης, η προστασία των ακτών από τη διάβρωση. Ένα σημαντικό μέρος των  κατοίκων «βασανίζεται» από το ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, με καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα.

Το περιβάλλον καταστρέφεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την απαξίωση και καταστροφή των ιχθυοτροφείων.  Οι εξορύξεις στο Ιόνιο θα μολύνουν εξ αντικειμένου και θα δώσουν την  χαριστική βολή σε περίπτωση ατυχήματος.

Η κατασκευή του νέου κτιρίου του Νοσοκομείου πολλαπλασίασε την οξύτητα των ελλείψεων σε νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό.

Αν δεν δοθούν λύσεις το ταχύτερο δυνατόν οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι αφενός για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και αφετέρου για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και ιδιαίτερα του τουρισμού. Οι κίνδυνοι για το δομημένο και φυσικό περιβάλλον είναι μεγάλοι, ήδη οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ορατές.

Δεν θα αρκεστούμε σε γενικόλογες υποσχέσεις που καταντούν ευχολόγια, τις ζήσαμε τόσα χρόνια τώρα.

Απαιτούμε ένα συγκεκριμένο και σφιχτό χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις ως προς το χρόνο υλοποίησης και τη χρηματοδότηση των έργων.

Διεκδικούμε:

  • Άμεση λύση του προβλήματος της καθαριότητας με βάση τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων. Τη μεταφορά των απορριμμάτων και το κόστος για το ΧΥΤΥ ως που να λειτουργήσει η ΜΟΠΑΚ πρέπει να τα καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός. Να σταματήσει κάθε λειτουργία στη χωματερή στην άκρη της πόλης και να επιταχυνθούν τα έργα ανάπλασης. Να εγκατασταθεί ΑΜΕΣΑ σύστημα μέτρησης ρύπων στο χώρο.
  • Άμεση αντικατάσταση των φθαρμένων αγωγών της ύδρευσης τόσο του δικτύου από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου όσο και το εσωτερικό δίκτυο του νησιού. Τα ανταποδοτικά τέλη δεν είναι δυνατόν να καλύψουν αυτό το κόστος για αυτό το κράτος πρέπει να το αναλάβει.
  • Να ολοκληρωθεί το αποχετευτικό δίκτυο στην πόλη και σε όλες τις τουριστικές, καταρχήν, περιοχές. Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα ομαλής λειτουργίας των βιολογικών καθαρισμών και με τριτοβάθμιο στάδιο στην Λευκάδα.
  • Βελτίωση του οδικού δικτύου και δημιουργία επαρκών χώρων στάθμευσης.
  • Εκπόνηση μελετών και χρηματοδότηση της κατασκευής έργων προστασίας των ακτών της βορειοδυτικής Λευκάδας από τη διάβρωση.
  • Να σταματήσει κάθε καταστροφική επέμβαση στα ιχθυοτροφεία. Απαιτούμε την πλήρη προστασία των δυο ιχθυοτροφείων και διεκδικούμε την αποκατάσταση τους ως στοιχεία περιβαλλοντικής ισορροπίας, πολιτιστικής ταυτότητας και ως σημαντική  πλουτοπαραγωγική πηγή.
  • Απαιτείται οργανωμένη λαϊκή κινητοποίηση κατά των εξορύξεων,  σε μια περιοχή  με βασική οικονομική δραστηριότητα τον τουρισμό γιατί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία της και στο περιβάλλον, αφού οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν ως στόχο το γρήγορο μονοπωλιακό κέρδος και θεωρούν κόστος την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αύξηση των δαπανών για την Υγεία για να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού στο νοσοκομείο, αυτό δεν παίρνει καμία αναβολή.
  • Να μεταφερθεί – μετά από καθυστερήσεις χρόνων – το ΚΔΑΠ ΜΕΑ στο κτίριο που παραχώρησε το Υπ. Δικαιοσύνης (στο χώρο των δικαστηρίων) και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του.
  • Να εξασφαλιστεί τμήμα του παλαιού κτιρίου του Νοσοκομείου για να λειτουργήσει τμήμα της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) των ΑΜΕΑ.
  • Η υποθαλάσσια ζεύξη με ανάθεση σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της κατασκευής και εκμετάλλευσης της που προωθεί η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση είναι ασύμφορη για τη Λευκάδα και τους Λευκαδίτες, αφού αφενός μεν θα επιβληθούν διόδια, ένα χαράτσι για τους Λευκαδίτες και τους επισκέπτες του νησιού και αφετέρου θα δοθούν πανωπροίκια στον κατασκευαστή για πολλές δεκαετίες. Είναι δυνατή μία λύση υπέργεια πολύ πιο φθηνή και η κατασκευή της να γίνει με κρατική χρηματοδότηση.
  • Να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο, με την ένταξη στο πρόγραμμα του επαναπροσδιορισμού, με την ένταξη δηλαδή του συνόλου των περιοχών και όχι μόνο μέρους εκ των διοικητικών ορίων των οικισμών, που γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων, με τις υπάρχουσες μελέτες.
  • Διεκδικούμε όχι μόνο την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας των μισθωτών και των νόμων που διέπουν τη μισθωτή εργασία αλλά και ουσιαστική βελτίωση των αποδοχών τους με σημαντικές αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων και σεβασμό όλων των δικαιωμάτων τους, άμεσες μαζικές προσλήψεις, ώστε εργαστούν χιλιάδες άνεργοι. Διεκδικούμε μέτρα υπέρ των επαγγελματιών και των μικρών επιχειρηματιών, των αγροτών και της νεολαίας με βάση τα αιτήματά τους.

Γνωρίζουμε καλά ότι χωρίς τους αγώνες του λαού της Λευκάδας θα συνεχίζουμε στα ίδια. Γι’ αυτό τα

αιτήματα αυτά ο λαός της Λευκάδας θα τα διεκδικήσει με όλες τις δυνάμεις του, αφού η λύση τους δεν παίρνει καμία αναβολή.

Καλούμε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο να σταθούν στο πλάι των δημοτών στους αγώνες που θα αναπτύξουν. Η αδράνεια, η άκριτη αποδοχή των πολιτικών της λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις όλων αυτών των χρόνων και εφάρμοσαν πειθήνια οι δήμοι σε βάρος του λαού πρέπει να πάρει τέλος. Η πολιτική δέκα χρόνων όλων των κυβερνήσεων και των δανειστών οδήγησε σε τεράστια λιτότητα τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, η φορολογία πήγε στα ύψη και τα εισοδήματα στο ναδίρ. Τα αποθεματικά του δήμου- 4 εκατομμύρια ευρώ- πήγαν μέσω του PSI εις  υγείαν των ευρωπαϊκών τραπεζών, στερώντας τα από τους δημότες. Έχουμε ως εκ τούτου κάθε λόγο να διεκδικούμε το κράτος να ικανοποιήσει τα αιτήματα μας αυτά.

Αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του νησιού και των συμπατριωτών μας.

Αγωνιζόμαστε για να έχει προοπτική και μέλλον ο τόπος μας.

ΛΕΥΚΑΔΑ  3-12-2019