Διετής παράταση για τις κατασκευές σε ζώνες λιμένων – Ενισχύεται το Λιμεναρχείο με όχημα – Συνάντηση του Θανάση Καββαδά με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Διετή παράταση προτίθεται να δώσει ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ.Πλακιωτάκης, για τη διευθέτηση κατασκευών που βρίσκονται σε ζώνες λιμένα, έπειτα από εισήγηση του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, κ.Θανάση Καββαδά. Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο τη Δευτέρα, ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Καββαδά ότι θα εισαχθεί άμεσα διάταξη, στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή, η οποία θα παρατείνει την προθεσμία κατά δύο έτη, προκειμένου οι φορείς διαχείρισης να εκπονήσουν μελέτες για υλοποίηση νέων κατασκευών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αρμονικής ένταξης στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Ο Βουλευτής εξέφρασε την ικανοποίησή του, επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση θα δώσει το χρόνο στους επαγγελματίες να προσαρμοστούν στη νομοθεσία και να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τις επιχειρήσεις τους.

Επιπλέον, ενημέρωσε εκ νέου για την ανάγκη ενίσχυσης του Λιμεναρχείου με ένα όχημα και ένα σκάφος. Ο κ.Πλακιωτάκης έδωσε εντολή να μπει η Λευκάδα στην κατανομή για ένα Nissan τύπου pick-up, για δε το σκάφος δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το αίτημα και θα επανέλθει με νεότερη ενημέρωση.

Ο κ.Καββαδάς ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία θεμάτων που αφορούν την Λευκάδα, και τα οποία είχε μεταφέρει στον Υπουργό τόσο από κοντά, κατά την προηγούμενη συνάντησή τους στα μέσα Οκτωβρίου, όσο και γραπτώς κατά το προηγούμενο διάστημα. Έθεσε εκ νέου την εκκρεμότητα του master plan του λιμένα Λευκάδας και ζήτησε να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα κάτωθι έργα του Λιμενικού Ταμείου:

α) αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών και κατασκευή συστημάτων αγκυροβολίας στον λιμένα Βασιλικής,

β) προμήθεια και εγκατάσταση ιστών φωτισμού και πίλαρ σκαφών στο λιμάνι Περιγιαλίου και

γ) Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων στην ΕΖΛ Βλυχού.

Ο Υπουργός, σε ό,τι αφορά το master plan του λιμένα Λευκάδας επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα δοθεί άμεση προτεραιότητα και ότι, εφόσον γίνουν έγκαιρα ορισμένες διορθώσεις που απαιτούνται, θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) αρχές του χρόνου. Τέλος, αναφορικά με τις εγκρίσεις για το  Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ο Υπουργός, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Βουλευτή, υπέγραψε την Δευτέρα τις εξής αποφάσεις:

  1. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Περιγιαλίου
  2. Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη λειτουργία του υφιστάμενου λιμένα Βασιλικής Λευκάδας
  3. Χορήγηση σύμφωνης γνώμης επί της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου Λευκάδας για υπηρεσίες καθαριότητας
  4. Εξομοίωση χώρου με ζώνη λιμένα του λιμένα Συβότων Λευκάδας