ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 23/11 ΣΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ, ΜΕ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον Αντιπεριφεριαρχη Κ. Ανδρεα ΚΤΕΝΑ αλλά δεν κατέστη δυνατό ούτε σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ευελπιστούμε ότι τα θα λάβει υπόψη του το κατατεθειμένο αίτημα μας και θα πράξει υπέρ των συμφερόντων των πολιτών της Λευκάδας και όχι των μεγάλων εταιριών και στο όνομα της «ΜΑΥΡΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ

Στις 15-5-19 και αριθμ. Πρωτ. 41693/6169 κατατέθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις εξορύξεις Αίτημα προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, τον Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο και τον Αντ/ρχη Λευκάδας κ. Θεόδωρο Χαλικιά, το αίτημά μας, ήτοι: Να ζητήσουν με αίτημά τους προς τα αρμόδια Υπουργεία: 1) την ανάκληση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης των υδρογονανθράκων, 2) την ανάπτυξη ειδικού προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης και χρηματοδότησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Ιόνιο και τις χερσαίες περιοχές που προαναφέρονταν στο αίτημα.

Στις 17-7-19 ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας κ. Γκογκάκης, (και ύστερα από την κατάθεση του αιτήματός μας και προς Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας δύο συνεχόμενες φορές ήτοι: 9-5-19 και 20-5-19 και που ανακοινώθηκε στην συνεδρίαση της 10ης -7ης -19 του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς όμως να συζητηθεί επί της ουσίας), με έγγραφό του προς Περιφέρεια Ιονίων: α) εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό της Πρωτοβουλίας Πολιτών Λευκάδας, β) παραδέχθηκε και έκρινε πως υπήρχε έλλειμμα στην ενημέρωση των πολιτών και των φορέων, γ) ότι ήταν αναγκαία η ενημέρωσή τους.  Για όλους αυτούς τους λόγους και άλλους που αναφέρει στο από 17-7-19 έγγραφό του ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων τη διοργάνωση θεματικών ημερίδων με ευθύνη της  Περιφέρειας, θεωρώντας ότι είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος ενημέρωσης, καθόσον  το όλο θέμα αφορά όλη την περιοχή του Ιονίου με επισήμανση ότι το αίτημα συνοδεύεται από μεγάλο αριθμό υπογραφών, και παρακαλώντας για την διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε κάθε περιφερειακή ενότητα για την ενημέρωση πολιτών και φορέων, ώστε στη συνέχεια να δοθεί η δυνατότητα συζήτησης στα νέα αυτοδιοικητικά όργανα για να πάρουν θέση .

Το έγγραφο έκλεινε με την παράκληση να δοθεί και στη νέα Περιφερειακή αρχή κατά την ανάληψη των καθηκόντων της.

Στις 30-9-10 και 1-10-19 καταθέσαμε αίτημα με e-mail και με θυροκόλληση κατά την διάρκεια του Συλλαλητηρίου έξω από το Διοικητήριο ζητώντας και από τον Αντ/ρχη κ. Κτενά και τον Δήμαρχο κ. Καλό να ζητήσουν από το Βουλευτή Λευκάδας να καταψηφίσει την Κύρωση των Συμβάσεων.

Μέχρι και σήμερα από πλευράς Περιφέρειας και από πλευράς Δήμου καμία απάντηση, καμία θεματική ημερίδα δεν έχει γίνει, ούτε ενημέρωση, ούτε και τοποθέτηση επίσης.

Στις 21-11-19 και με αριθμ. Πρωτ. 102270/15701 η Πρωτοβουλία Πολιτών κατέθεσε εκ νέου το αίτημα στην περιφέρεια Λευκάδας με παραλήπτες το Περιφερειακό Συμβούλιο, την Περιφερειάρχη κ. Κράτσα και τον Αντ/ρχη Λευκάδας κ. Κτενά, και αναμένει την Δημόσια τοποθέτησή τους.

Στις 23-11-19 Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στην Κεφαλονιά έχει ως θέμα τις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, χωρίς να λάβει όμως υπόψη του ούτε το αίτημα της Πρωτοβουλίας Λευκάδας ούτε και το αίτημα της Πρωτοβουλίας Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Άραγε γιατί;

Ζητάμε εκ νέου την Δημόσια τοποθέτηση ΟΛΩΝ των Περιφερειακών Συμβούλων Λευκάδας όπως επίσης και με την εισήγησή τους να γίνει δεκτό το αίτημά μας και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αιτηθεί προς τα αρμόδια Υπουργεία την ανάκληση των Συμβάσεων και την παύση κάθε διαδικασίας ερευνών και εξόρυξης των υδρογονανθράκων.

Είναι Ηθική υποχρέωση ΟΛΩΝ των Περιφερειακών Συμβούλων της Λευκάδας να τοποθετούν Δημόσια, προκειμένου ο Λευκαδίτικος λαός να γνωρίζει τις θέσεις τους γύρω από το θέμα των Εξορύξεων Υδρογονανθράκων.

Επίσης ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητήσει επιτέλους το 2 φορές πρωτοκολλημένο αίτημά μας και που σύμφωνα με τον κ. Καλό θα συζητιόταν στα τέλη Οκτωβρίου.

Λευκάδα 21-11-19

Πρωτοβουλία Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων