ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΟΛΟΙ  &  ΟΛΕΣ  στο   ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ  19  ΝΟΕΜΒΡΗ   7:00 μμ  στην  ΠΡΕΒΕΖΑ

ΟΧΙ στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις

Αποκλειστικά  Δημόσια  &  Δωρεάν  υγεία

ΟΧΙ  στην  υποβάθμιση  & συγχώνευση  των  δύο  νοσοκομείων που  είναι   αναγκαία για  την υγεία  του   λαού  της  περιοχής μας

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία  Πρέβεζας, Λευκάδας αλλά και όλα τα νοσοκομεία της χώρας,  με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και με την υπολειτουργία τμημάτων, δεν οφείλονται στη διαχειριστική ανικανότητα των κυβερνήσεων. Πόσο μάλλον  ενός προσώπου – διοικητή που διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση στα νοσοκομεία.

Τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα  πολιτικών επιλογών  που καθορίζονται   από τις νέες οικονομικές συνθήκες και ανάγκες  που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι,  ανάγκες που απορρέουν από τη δυσκολία που έχουν ώστε να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους, για να αναπαραχθούν και να αυγατίσουν. Τα χρήματα δηλαδή που κατέχουν και   που κλάπηκαν   από τους εργαζόμενους όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Για να τα επενδύσουν ξανά , πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν οι  κατάλληλες προϋποθέσεις και αυτές τις προϋποθέσεις έχουν αναλάβει να τις  διαμορφώσουν   όλες  οι κυβερνήσεις που συμφωνούν με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.  

 Γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια , συνειδητά, έχουν μειώσει κατακόρυφα την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία μέχρι  πλήρους μηδενισμού το 2023, μεταφέροντας  το κόστος  λειτουργίας τους, στους ασφαλισμένους, στους εργαζόμενους και στο λαό, επιβαρύνοντάς τους υπέρμετρα, χωρίς να τους εξασφαλίζουν δωρεάν έστω, τις ελάχιστα  αναγκαίες υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας της υγείας τους.

Με αυτό  τον  σχεδιασμό:

  1. Εξασφαλίζουν ζεστό κρατικό χρήμα που το δίνουν αφειδώς στους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, κατακόρυφης μείωσης της φορολογίας τους, για να κάνουν τις επενδύσεις τους.
  2. Μέσω της υποβάθμισης και υπολειτουργίας  των  δημόσιων νοσοκομείων, των δομών πρωτοβάθμιας  υγείας , της απαξίωσης και  διάλυσης των δομών αποκατάστασης, δημιουργούν χώρο στο ιδιωτικό κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας να αναπαράγει και να αυξήσει  τα κέρδη του.
  3. Μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε επιχειρήσεις, φθηναίνοντας την εργατική δύναμη των υγειονομικών, διευρύνοντάς τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ατομικές συμβάσεις, μπλοκάκια, ΟΑΕΔίτες), προετοιμάζοντας την είσοδο των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων «επενδυτών», στα νοσοκομεία   που θα βγάλουν  κέρδος, «επενδύοντας» σε μια από τις βασικότερες ανάγκες των εργαζομένων και του  λαού μας που είναι η υγεία του.

Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα που αποκρύβουν από τους εργαζόμενους οι κυβερνήσεις αλλά κυβερνητικοί συνδικαλιστές και  προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Αυτός ο σχεδιασμός  επιβεβαιώνεται από τα δικά τους στοιχεία. Μόνο την  περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, 2015-2019,  η κρατική χρηματοδότηση πετσοκόπηκε στα δημόσια νοσοκομεία  κατά 58% και 860 εκατ. ευρώ και στον ΕΟΠΥΥ κατά 414 εκατ. Ευρώ. Την ίδια στιγμή αυξήθηκαν οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας που αγγίζουν πλέον το εξωπραγματικό 40% του συνόλου των δαπανών,  στοιχεία που αποκαλύπτουν το παραμύθι της δήθεν δωρεάν δημόσιας υγείας.

Η κρατική χρηματοδότηση όπως  προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 είναι μειωμένη για  τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία  κατά 100 εκατ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, σε συνδυασμό  με την  αλλαγή της κατανομής της μειωμένης χρηματοδότησης, με  βάση την παραγωγικότητα των νοσοκομείων και όχι  με βάση τις  πραγματικές  ανάγκες, όπου τη μερίδα του λέοντος , για την περιοχή μας, τη καρπώνεται το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, θα δημιουργήσει μεγάλη χρηματοδοτική στενότητα  και δυσκολία στα περιφερειακά νοσοκομεία.

Αν συνυπολογίσουμε  τις συνταξιοδοτήσεις υγειονομικών, τις μηδενικές προσλήψεις και την απόλυση συμβασιούχων,  αντικειμενικά, τα περιφερειακά νοσοκομεία  θα πιεστούν σε τέτοιο βαθμό, που θα μας πλασάρουν οι κυβερνώντες σαν μοναδική  λύση, το κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών και τμημάτων, των δύο γειτονικών νοσοκομείων,  με τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της περιοχής!!

Καλούμε τους εργαζόμενους και το λαό  να σκεφτούν ότι:

Σε μια περίοδο που η επιστήμη και η τεχνολογία έχει απογειωθεί, που ενώ υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, υψηλά καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, γιατροί, νοσηλευτές, υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων , υποδομές, σύγχρονος ιατροτεχνολογικός  εξοπλισμός,   για καλυφθούν όλες  οι ανάγκες σε υπηρεσίες πρόληψης, επιδιόρθωσης και αποκατάστασης της υγείας των εργαζομένων, που εν’ τέλει είναι αυτοί που παράγουν όλο τον πλούτο,  μας αναγκάζουν να θυσιάζουμε όλο και περισσότερο  τις ανάγκες μας  για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών.

Αποδεικνύεται, ότι το  καπιταλιστικό σύστημα που σαπίζει,  δεν μπορεί και δεν θέλει να εξασφαλίσει ούτε τα  ελάχιστα για την υγεία του λαού . Αποτελεί πρόκληση, η διαφήμιση από στελέχη της κυβέρνησης, των προσωρινών μπαλωμάτων για τη στοιχειώδη λειτουργία των κλινικών όπως πχ  της μετακίνησης καρδιολόγων από άλλα νοσοκομεία για να βγει ο μήνας…. στο νοσοκομείο Λευκάδας. Αλλά  ακόμη κι αυτά  τα μπαλώματα γίνονται κάτω από την ανάδειξη των προβλημάτων και των εγκληματικών επιπτώσεων που έχει για  το λαό   η απάνθρωπη πολιτικής τους.

Μπροστά σε αυτούς τους σχεδιασμούς, καλούμε τους εργαζόμενους να στηρίξουν με τη συμμετοχή τους, το συλλαλητήριο των εργαζομένων του  νοσοκομείου Πρέβεζας και των κάτοικων της  περιοχής γιατί αυτός ο αγώνας, μας αφορά όλους. Κανένας εργαζόμενος, κανένας υγειονομικός, κανένας Πρεβεζάνος, κανένας Λευκαδίτης  δεν μπορεί να παλέψει μόνος του !!!

Έχοντας ξεκάθαρο ποιος είναι ο αντίπαλος, γνωρίζοντας ότι για να κερδίσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός  πρέπει να χάσει το κεφάλαιο, παλεύουμε για ένα ενωτικό ταξικό κίνημα υγειονομικών,  λαού, εργαζομένων που θα συγκρουστεί  με όλους αυτούς που μας αναγκάζουν να θυσιάζουμε τις ανάγκες μας για να καλοπερνάν και  να ζουν μες στη χλιδή.

Το ΔΣ