«Η Αρχή Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων είναι υπηρεσία στρατηγικής σημασίας για εμάς. Έχουμε μια άψογη συνεργασία έως τώρα, που ήδη έχει αποδώσει καρπούς, με την πρόσφατη δρομολόγηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ τριών σημαντικών έργων πολιτισμού για τη Λευκάδα» ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, κατά τη συνάντησή του με τον Προϊστάμενο της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης (ΕΥΔ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κώστα Ασπιώτη, την προηγούμενη Πέμπτη (7/11), στην Κέρκυρα, στα γραφεία της ΕΥΔ, και τον ευχαρίστησε προσωπικά για την πολύτιμη βοήθειά του στην αντιμετώπιση δυσκολιών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, για τον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνα, την Ι.Μ. Παναγίας Οδηγήτριας Απόλπαινας και το Κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Σκοπός της συνάντησης ήταν οι νέες προσκλήσεις του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) «Ιόνια Νησιά 2014-2020» που πρόκειται να γίνουν ακόμα, οι δυνατότητα ωρίμανσης νέων έργων και ο προγραμματισμός μελλοντικών ενεργειών, καθώς και η πρόοδος του Γηροκομείου Λευκάδας που ήδη υλοποιεί η Π.Ε. Λευκάδας ως δικαιούχος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

«Είμαστε μια νέα Περιφερειακή Αρχή, αλλά προχωράμε με μεθοδικότητα στην αξιοποίηση του ΠΕΠ 2014-2020 και προετοιμαζόμαστε με σοβαρότητα για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Είμαστε αποφασισμένοι αξιοποιήσουμε το κάθε ευρώ ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, έχοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες της κοινωνίας και του τόπου μας», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κτενάς και συμπλήρωσε: «Το Γηροκομείο, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ τον Ιούλιο του 2019 και ήδη στέλνουμε στην ΕΥΔ για έγκριση, τους όρους δημοπράτησης του έργου. Έχουμε σηκώσει τα μανίκια και δουλεύουμε από την πρώτη στιγμή. Όμως έχουμε να αντιπαλέψουμε το “δράκο” της γραφειοκρατίας, την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών μας, την πολυνομοθεσία και τη δυσκολία των Υπουργείων και των αρμοδίων υπηρεσιών να συντονιστούν αποτελεσματικά, που συχνά μας δυσκολεύουν στην υλοποίηση των έργων, παρά τη θέλησή μας.».

Υπενθυμίζεται ότι το Γηροκομείο Λευκάδας έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με το έργο «Αναδιαρρυθμίσεις και αναμορφώσεις κτιρίου Οίκου Πρόνοιας Λευκάδας (Γηροκομείο) και Πτέρυγας Χρονίως Πασχόντων και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου στον Οίκο Πρόνοιας Λευκάδας», συνολικού προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ.

Στη συνάντηση τον κ. Κτενά συνόδευε ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λευκάδας, Ευάγγελος Μοσχονάς.

Ευρεία σύσκεψη για την πορεία του ΕΣΠΑ

Στη συνέχεια ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη εργασίας που ακολούθησε σχετικά με την πορεία υλοποίησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2014-2020, μεταξύ στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Υπουργείου Οικονομικών, της Ενδιάμεσης Υπηρεσίας Διαχείρισης, και των μεγάλων δικαιούχων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Χωρικοί και Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, Πανεπιστήμιο Ιονίου, Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., κλπ.)

Κατά την σύσκεψη παρουσιάστηκαν τα έως τώρα αποτελέσματα υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος και συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία υλοποίησης των έργων που έχουν ενταχθεί και τα προβλήματα που τυχόν έχουν ανακύψει, οι μελέτες που βρίσκονται προς αξιολόγηση και τα έργα που μπορούν να «τρέξουν» για να ενταχθούν.

«Ήταν μια πολύ γόνιμη σύσκεψη. Η διάθεση συντονισμού και συνεργασίας που επιδείχθηκε από όλες τις πλευρές, μπορεί να μας βοηθήσει να επιταχύνουμε το βήμα μας, καθώς το ΕΣΠΑ μπαίνει στην κρίσιμη τελική φάση ολοκλήρωσής του» ανέφερε σχετικά ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Δείτε βίντεο από την τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη στη σύσκεψη στο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=s3MTlrHAOnQ