AΓΩΝΙΣΤΙΚΗ   ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 ΌΧΙ  ΑΛΛΑ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ  ΣΤΙΣ  ΠΛΑΤΕΣ  ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ  &  ΦΥΛΑΚΩΝ !

                      ΜΟΝΙΜΗ  &  ΣΤΑΘΕΡΗ   ΔΟΥΛΕΙΑ  ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι.

Στις 4/11/2019 πραγματοποιήθηκε  συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου  του νοσοκομείου όπου ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν «η έγκριση πρόσληψης προσωπικού για ένα χρόνο, καθαριστών και φυλάκων για τις ανάγκες του  νοσοκομείου Λευκάδας».    

Για μια ακόμη φορά  έγινε φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν «Αγωνιστική Συσπείρωση» ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που  υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική  των εκάστοτε κυβερνήσεων στο χώρο της υγείας.  Η  συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό, έχει ως στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των συναδέλφων για σημαντικά θέματα που καθορίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου, αποφάσεις που επηρεάζουν τις εργασιακές μας συνθήκες και την υγεία του λαού μας. 

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να διατηρήσει και να επεκτείνει  το καθεστώς των ελαστικών σχέσεων και συμβάσεων με ημερομηνία λήξης, αρνούμενη επανειλημμένα να προχωρήσει  στη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες χρόνων, οι οποίοι έχουν αποκτήσει μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια με την εργασία τους, πολύτιμη εργασιακή εμπειρία σε ένα χώρο αρκετά  επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Το Δεκέμβρη του 2018, η προηγούμενη κυβέρνηση για να δείξει το «φιλεργατικό» δήθεν προφίλ της, έδωσε  εντολή  στο ΔΣ του νοσοκομείου να προχωρήσει  στην ανανέωση των  συμβάσεων  των 10  καθαριστριών, εξυπηρετώντας προφανώς τις  προεκλογικές της ανάγκες, βάζοντας όμως  τις καθαρίστριες να υπογράψουν τις κατάπτυστες συμβάσεις που αναφέρουν «ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους  πέραν τις 31/12/2019».

Τον Οκτώβρη του 2018, το ΔΣ του νοσοκομείου, προκήρυξε διαγωνισμό για  6 θέσεις φυλάκων  για το νέο νοσοκομείο, για ένα χρόνο που τελικά στην πορεία έγιναν μήνες…«και μέχρι  τις 31/12/2019 όπως προβλέπεται  ρητά».

Οι συμβασιούχοι, καθαρίστριες και  φύλακες στις 31/12/2019 απολύονται και  η νέα προκήρυξη που ενέκρινε  το ΔΣ του νοσοκομείου  και που συμφώνησε και ο εκπρόσωπος των γιατρών δεν τους εξασφαλίζει ότι θα ξαναβρούν δουλειά!!!

Ο Υφυπουργός  Υγείας  της   κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία  συνεχίζει με επιθετικότητα την αντεργατική πολιτική αποδόμησης της μόνιμης και σταθερής δουλειάς από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έστειλε   το Σεπτέμβρη του 2019 στις διοικήσεις των νοσοκομείων,  την απαράδεκτη εγκύκλιο «που δίνει τη δυνατότητα στις διοικήσεις των νοσοκομείων να επιλέγουν είτε τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή την ανάθεση σε εργολαβικές εταιρείες, για την κάλυψη των αναγκών στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης και σίτισης των νοσοκομείων με γνώμονα το δημοσιονομικό όφελος».

Είχαν φροντίσει βέβαια  όλα τα αστικά κόμματα  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ και ΠΟΤΑΜΙ  να  καταψηφίσουν   στη Βουλή, το Μάρτη του 2019, όταν συζητιόνταν η συνταγματική αναθεώρηση, το αίτημα εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων  «να καταργηθεί το άρθρο 103 του συντάγματος και κάθε άλλη διάταξη που εμποδίζει και ακυρώνει το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά και που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου».

 Με την καταψήφιση αυτή έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο, ως κόμματα που υπερασπίζονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι των εργαζομένων, αφού  έβαλαν επιπλέον νομικά εμπόδια στο διαχρονικό  αίτημα : «της μόνιμης και σταθερής δουλειάς», αίτημα  που απαντάει στις ανάγκες των εργαζομένων και στις δυνατότητες της εποχής!!!

Αυτό δεν έγινε τυχαία διότι η αντικατάσταση της μόνιμης και σταθερής  δουλειάς από τις  συμβάσεις δουλείας, η διαρκής εργασιακή ομηρία και περιπλάνηση των εργαζομένων, είναι πολιτική όλων των κυβερνήσεων, πολιτική που μειώνει την κρατική χρηματοδότηση, μετατρέπει τα νοσοκομεία σε επιχειρήσεις και μεταφέρει  το κόστος λειτουργίας τους στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού.

Κρίκος προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί και η απαράδεκτη εγκύκλιος του υπουργείου υγείας. Η προσαρμογή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις  που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με άλλα νοσοκομεία δημόσια και  ιδιωτικά, αλλά και γενικότερα με τον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), είναι  στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης του ανταγωνισμού και τους κέρδους των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων  με τους μόνους χαμένους τους εργαζόμενους και το λαό που θα αναγκαστούν  να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη για υπηρεσίες υγείας!!!

Γι’ αυτό και οι μεγαλοεργολάβοι δεν φύγανε ποτέ από τα νοσοκομεία, όσο και αν προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεγελάσει τους εργαζόμενους,  προπαγανδίζοντας «ότι  τάχα δίνει τεράστιες μάχες για την εκδίωξη τους».

Χείρα βοηθείας στις κυβερνήσεις δίνει  και η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και οι «ανεξάρτητοι» συνδικαλιστές τους στα νοσοκομεία. Όλοι αυτοί συμφωνούν με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με την επιχειρηματικότητα στην υγεία και τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που απαραίτητη προϋπόθεση του  είναι η όλο και πιο φτηνή εργατική δύναμη γιατί από αυτή βγαίνουν τα υπερκέρδη των επιχειρηματιών!! Γι’ αυτό και τα αιτήματά τους φτάνουν μόνο μέχρι τη μοριοδότηση των συμβασιούχων, αποκρύβοντας τους την αιτία που είναι οι ίδιοι είναι συμβασιούχοι !!!

Οι εργαζόμενοι ας σκεφτούν, ότι την ίδια ώρα που δεν δίνουν  δεκάρα τσακιστή για τις ανάγκες τους και για μόνιμες προσλήψεις, δίνουν αφειδώς  χρήμα, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές κτλ στους διάφορους «επενδυτές» για να κάνουν τζάμπα τις μπίζνες τους, δίνουν πάνω από 4 δις στα γεράκια του ΝΑΤΟ για να βομβαρδίζουν τους λαούς να σκοτώνουν παιδιά και να δημιουργούν πρόσφυγες !!!

Οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να πετάξουν από πάνω τους τις κάλπικες προσδοκίες που τους καλλιεργούν,  ότι μπορούν να περιμένουν λύσεις από όλους αυτούς που τους έφεραν σ’ αυτή την κατάσταση. Οφείλουν  να απομονώσουν τους συνδικαλιστές που δεν αγωνίζονται για συμφέροντά τους αλλά είτε σιωπηλά είτε ανοιχτά υπερασπίζονται με τις αντιδραστικές θέσεις τους και δράση τους, τα αφεντικά… και να παλέψουν μέσα από τα ταξικά σωματεία, για τον απεγκλωβισμό τους από τη διαρκή ομηρία και ανασφάλεια, διεκδικώντας  το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά !!!