Ομιλία στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, στην οποία μάλιστα προήδρευσε για πρώτη φορά.

Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, καθώς η χώρα αλλά και η οικονομία έχουν μπει σε μια νέα εποχή ώστε η Κυβέρνηση να προχωρήσει, με σταθερά και αποφασιστικά βήματα, στη μείωση των φόρων αλλά και σε αναπτυξιακού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

Άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολη τη θέση της, διότι ως κυβέρνηση επέβαλε 29 νέους φόρους, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τους πρώτους κιόλας μήνες, απέδειξε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος – ο δρόμος της μείωσης των φόρων, της προσέλκυσης επενδύσεων, της ορθολογικής δημοσιονομικής διαχείρισης.

Τόνισε δε ότι η  μείωση του ΕΝΦΙΑ, τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ήταν μόνο η αρχή, καθώς στο προσχέδιο του προϋπολογισμού εντάσσονται μειώσεις φόρων και αναπτυξιακές παρεμβάσεις, συνολικού ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα ο κ.Καββαδάς αναφέρθηκε:

  • Στη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% που είναι σήμερα στο 24%.
  • Στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από το 22% που είναι σήμερα στο 9% και με αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Στη μείωση του φόρου για τα μερίσματα από το 10% που είναι σήμερα στο 5%.
  • Στα μέτρα ενίσχυσης της αγοράς ακινήτων που περιλαμβάνουν την αναστολή του ΦΠΑ, και όχι μόνο, στις νέες οικοδομές για μία τριετία, την αναστολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων και την έκπτωση από το φόρο του 40% των δαπανών για ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
  • Στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία μονάδα.
  • Στην καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου, παράλληλα με τη θέσπιση διευρυμένων εισοδηματικών κριτηρίων που καλύπτουν το 90% των πολιτών.

Ο Βουλευτής ανέφερε ακόμα ότι οι προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα, προβλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 2,8% το 2020, μείωση της ανεργίας κατά 2 μονάδες, αύξηση των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις και των επενδύσεων και άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης από το 0,6% στο 1,8%. Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία λειτουργεί ως κίνητρο για τους πολίτες και, μαζί με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, περιορίζουν τη φοροδιαφυγή και αυξάνουν τα έσοδα.

Τόνισε ότι με τον προϋπολογισμό του 2020 μπαίνει τέλος σε μια περίοδο επιβολής εξοντωτικών φορολογικών μέτρων, αφού μόνο την περίοδο 2016-2018, οι φόροι και οι περικοπές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κόστισαν στους πολίτες και στην οικονομία 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες και καταγράφεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης, κυρίως όμως επιβεβαιώνεται από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τη χώρα μας οι αγορές, αφού για πρώτη φορά, με την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο.

Κλείνοντας, ο κ.Καββαδάς ανάφερε:

«Ο προϋπολογισμός του 2020 είναι ένας ρεαλιστικός προϋπολογισμός που δίνει αληθινή και πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Οι δικός μας στόχος είναι μια ισχυρή ανάπτυξη για όλους που θα εγγυάται την αύξηση των θέσεων απασχόλησης αλλά και των εισοδημάτων των πολιτών.Για εμάς η υπερψήφιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποτελεί καθήκον αλλά και ηθική υποχρέωση απέναντι στην εντολή που μας έδωσαν οι πολίτες.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ