ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  για το συμβούλιο της 23 Οκτώβρη

Στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης 23 Οκτώβρη φάνηκε ξεκάθαρα σε ποια πολιτική κατεύθυνση θα πορευτεί ο δήμαρχος και η παράταξη του, αλλά και οι παρατάξεις των κ. Σολδάτου, Γρηγόρη και Δρακονταειδή.

Το συμβούλιο είχε στην ημερήσια διάταξη δύο θέματα:

  1. Απόφαση Δ.Σ. για διόρθωση στο κτηματολόγιο για τα οικόπεδα που βρίσκονται το Πνευματικό Κέντρο και το Θέατρο. (Στην ουσία ήταν το ιδιοκτησιακό καθεστώς)
  2. Την διαχείριση των απορριμμάτων.

Εκτός ημερησίας διάταξης τέθηκε  θέμα να πάρει θέση το συμβούλιο για το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζονταν την επόμενη μέρα στη βουλή και άρθρο του οποίου ιδιωτικοποιούσε την καθαριότητα, τον ηλεκτροφωτισμό και το πράσινο και έθιγε το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων του δήμου. Στο μεν θέμα του νομοσχεδίου με πρόφαση τον χρόνο ψήφισαν να μην συζητηθεί και να πάει σε άλλη συνεδρίαση (όταν ήδη θα έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την βουλή ) με εξαίρεση τις παρατάξεις ΑΜΕΛ, ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ και  ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΚΑΔΑ

Εδώ φαίνεται και η υποκριτική στάση της παράταξης του κ. Γρηγόρη και ειδικά της κας Ρεκατσίνα, που δεν συμφώνησαν να συζητηθεί γιατί το έθεσε η παράταξη του κου Δρακονταειδή. Αφού ήθελαν υποτίθεται να διαφοροποιηθούν από την πρόταση του Δρακονταειδή, γιατί δεν υιοθέτησαν την πρόταση που με το δικό του σκεπτικό για το ίδιο θέμα κατέθεσε το σωματείο των εργαζομένων του Δήμου; Ας μην κρύβονται πίσω από το δάκτυλο τους. Το πραγματικό τους πρόβλημα  είναι ότι  συμφωνούν με τις πολιτικές του πολυνομοσχεδίου και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Στο πρώτο θέμα για το κτίριο του Πνευματικού Κέντρου και το θέατρο, ενώ είναι σε εξέλιξη δικαστικές διαμάχες μεταξύ του δήμου και του δημόσιου για το θέμα αυτό η εισήγηση του δημάρχου κινήθηκε στην κατεύθυνση παραχώρησης του στο δημόσιο και χρηματοδότησης του μέσω του ΕΣΠΑ. Με δεδομένο ότι το ακίνητο αυτό και ολόκληρη η μπαζωμένη περιοχή του ιχθυοτροφείου ως τη Γύρα έχει από ετών εκχωρηθεί προς εκποίηση από το δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ. Μπορεί να εγγυηθεί ότι το κράτος θα την επιστρέψει στο δήμο; Αντί λοιπόν ο δήμαρχος να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να την κινητοποίηση διεκδικώντας τα ακίνητα αυτά που από αιώνες του ανήκουν ανοίγει την πόρτα για την οριστική απώλεια τους και την εκποίηση από τους δανειστές

Όσον αφορά το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών κινήθηκε στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης με την σύμφωνη γνώμη των υπόλοιπων παρατάξεων εκτός από το «ΑΜΕΛ»  και τη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ». Για την άμεση  απομάκρυνση των σκουπιδιών αντί να ζητήσει το κόστος να πληρωθεί από το κράτος θέλει να φορτώσει στο λευκαδίτικο λαό υπέρογκα δημοτικά τέλη. Ήδη βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τρεις ιδιωτικές εταιρείες, ενώ θα μπορούσε να πιέσει τα σκουπίδια να μεταφερθούν σε υποδομές όμορων νομών πχ. Αιτωλοακαρνανία.

Ήδη η απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής (που δεν έλυσε επί της ουσίας το πρόβλημα), δεματοποιούνται τα σκουπίδια, μόνο για την λειτουργία του δεματοποιητή ψηφίστηκε κονδύλι 2,1  εκ.€  για τρία χρόνια που φορτώθηκε στις πλάτες του λευκαδίτικου λαού.

Ζητάμε την άμεση καταγγελία της σύμβασης με τον ιδιώτη εργολάβο που λειτουργεί τον δεματοποιητή και να προχωρήσει ο δήμος με αυτεπιστασία στην υλοποίηση αυτού του έργου γιατί το κόστος είναι κατά πολύ λιγότερο.

Το ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ (Α.ΜΕ.Λ):

  • Απαιτεί την άμεση απομάκρυνση των σκουπιδιών που με ευθύνη του κράτους και των δημάρχων όλης της προηγούμενης περιόδου διογκώσανε το πρόβλημα και η διαδικασία αυτή να γίνει με κονδύλια του κράτους χωρίς καμιά επιβάρυνση των δημοτών.
  • Κεντρικός εθνικός σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών – διαδημοτική συνεργασία χωρίς καμιά εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών. Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα για την λειτουργία όλων των μονάδων και προγραμμάτων διαχείρισης των απορριμμάτων
  • Προτεραιότητα στην διαλογή στην πηγή σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης ανακύκλωση κομποστοποίηση και τελική κατάληξη σε ΧΥΤΥ.
  • Απόλυτη διασφάλιση σταθερής και μόνιμης εργασίας όλων των εργαζομένων στην καθαριότητα με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και με πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας τους.