Σχόλιο της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής τον δημ. Συμβ. Πέτρο Ζαβιτσάνο.

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο έγιναν σαφέστατες οι προθέσεις να αυξηθούν σημαντικά έως και πολύ τα δημοτικά τέλη που θα περιληφθούν στο νέο δημοτικό προϋπολογισμό. Με αφορμή τη μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Λευκάδας ενδεχομένως στα Γιάννενα ή την Κοζάνη συζητιέται και το Αγρίνιο, ο δήμαρχος προϊδέασε γι’ αυτό αφήνοντας ανοιχτό το ύψος της αύξησης, δεν έβαλε οροφή και φυσικά επικαλέστηκε για αυτό τον ανταποδοτικό χαρακτήρα των δημοτικών τελών και άρα την καταβολή τους από τους δημότες.

Εκεί έγινε σαφές ότι σε αυτό το θέμα ο δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία δεν θα είναι μόνοι τους. Φαίνεται ότι σε μία τέτοια λογική θα κινηθούν όλοι οι συνδυασμοί που αποδέχονται τα μνημόνια και την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και την προηγούμενη.

Οι παρατάξεις των κυρίων Σολδάτου και Λιβιτσάνου συμμετέχουν ήδη στη δημοτική αρχή, άρα είναι μεταξύ τους όλα συνεννοημένα και επιπλέον η παράταξη του κ. Σολδάτου είναι η παράταξη της Ν.Δ., της κυβέρνησης.

Ενδιαφέρον όμως έχει η τοποθέτηση του κ. Κώστα Γληγόρη. Έθεσε ρητορικά το ερώτημα αν έχει νόημα να ζητάμε από το κράτος να χρηματοδοτήσει την μεταφορά των σκουπιδιών για να μην πέσει το κόστος της στις πλάτες των δημοτών. Η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αυτό ήταν αφοπλιστική: Από την ώρα που τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού προέρχονται από το λαό δεν έχει νόημα το αίτημα αυτό και πρέπει να το πληρώσουν κατευθείαν οι Λευκαδίτες.

Πράγματι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο συνήγορο. Αναρωτιέται κανείς αν πρόκειται για μέγιστη αφέλεια ή έχει αποφασίσει να βάλει όλες τις δυνάμεις του στην επιβολή της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που προωθείται. Αν δηλαδή σε τελική ανάλυση επιδιώκει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη.

Δεν φτάνει η συντριβή του λαού από την έμμεση και άμεση φορολογία θα πρέπει και από τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού αν είναι δυνατόν, με αυτή τη λογική, να μην απολαμβάνουν τίποτε οι εργαζόμενοι. Να φορτώνονται και άλλα βάρη.

Τα έσοδα από την αφαίμαξη του λαού πρέπει να πηγαίνουν κατά τη γνώμη του στους δανειστές για δάνεια που ήδη πλήρωσε η χώρα δύο και τρεις φορές και που συνεχίζει να χρωστάει ακόμη 282 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα υπονομεύουν το μέλλον του λαού και ότι περισσεύει να δίδεται υπό μορφή επιδοτήσεων, ενισχύσεων και φοροαπαλλαγών στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τις τελευταίες μόνο μέρες ανακοινώθηκε η ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών με 138 εκατομμύρια ευρώ. Για όλα αυτά οι παρατάξεις της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και η παράταξη του κ Γληγόρη δεν βρήκαν να πουν το παραμικρό.

Αυτή την λογική ο λαός της Λευκάδας πρέπει να την απορρίψει.

Το αίτημά του πρέπει να είναι καμία άλλη επιβάρυνση στις λαϊκές οικογένειες, ο κρατικός προϋπολογισμός να καλύψει το κόστος αυτό.

Όχι μόνο τα δημοτικά τέλη να μην αυξηθούν αλλά να μειωθούν.

Στην πολιτική της λιτότητας για το λαό και των παροχών στο κεφάλαιο πρέπει να υψωθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης για την αποτροπή της.

ΛΕΥΚΑΔΑ  25-10-2019