Ομιλία του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Επενδύω στην Ελλάδα και Άλλες Διατάξεις».

Ο Βουλευτής εξέφρασε ικανοποίηση καθώς, έπειτα από την παρέμβασή του στην Επιτροπή, ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.Γεωργιάδης έφερε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ορίου των 100 εκατομμυρίων ευρώ σε 40 εκατομμύρια, άνω των οποίων μπορεί μία επένδυση να χαρακτηριστεί στρατηγική, κάτι το οποίο διευκολύνει την επένδυση της Μαρίνας στο Βλυχό. Επέμεινε ωστόσο στην ανάγκη να γίνουν και οι δύο ακόμα σημαντικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της επένδυσης, στις οποίες είχε αναφερθεί εκτενώς στην ομιλία του στην Επιτροπή.

Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίηση και τη στήριξή του για την τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών έπειτα από εκτεταμένες συναντήσεις και συνεργασία με τον Βουλευτή, σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας φορέα διαχείρισης στερεών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) μεταξύ δήμων όμορων περιφερειών, και η οποία θα διευκολύνει την άμεση διευθέτηση του προβλήματος των απορριμμάτων της Λευκάδας αλλά και τη μελλοντική συνεργιστική διαχείριση των στερεών αποβλήτων μεταξύ των δήμων Λευκάδας και Ακτίου-Βόνιτσας

Αναφορικά με το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής τόνισε ότι δεν υπάρχει  η πολυτέλεια να εγκλωβιστούμε σε αντιπαραθέσεις και πρακτικές άλλων εποχών, όταν η χώρα πρέπει να φύγει μπροστά, να απαλλαγεί από τα βαρίδια που θέλουν να την κρατούν καθηλωμένη στο χθες. Επεσήμανε την ξεκάθαρη στόχευση για ενίσχυση της επενδυτικής και οικονομικής δραστηριότητας, την άρση των εμποδίων και την καθιέρωση της Ελλάδας ως μιας χώρας φιλικής και ελκυστικής για επενδύσεις, τονίζοντας ότι όλα αυτά οδηγούν σε νέες θέσεις απασχόλησης, σε αύξηση του ΑΕΠ και στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για να οδηγηθούμε σε μεγαλύτερη μείωση φόρων και στην άσκηση κοινωνικών πολιτικών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη, χαρακτηρίζοντάς τον ως μεγάλη καινοτομία, που διαμορφώνει το χωροταξικό πλαίσιο για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς κάθε επενδυτής θα γνωρίζει ποιες χρήσεις και ποιες δραστηριότητες επιτρέπoνται σε κάθε περιοχή και να έχει πρόσβαση σε δεδομένα όπως είναι οι όροι δόμησης και το χωροταξικό πλαίσιο, καθιστώντας έτσι τους κανόνες του παιχνιδιού σταθερούς και αμετάβλητους.

Αναφέρθηκε ακόμη στη διαδικασία αδειοδότησης, η οποία απλοποιείται με παρεμβάσεις όπως η μετάβαση σε ένα ψηφιακό κράτος που περιλαμβάνει το εθνικό ευρυζωνικό σχέδιο, το εθνικό πρόγραμμα απλούστευσης διαδικασιών, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, τη   δημιουργία παρατηρητηρίου γραφειοκρατίας, την  κωδικοποίηση διοικητικών διαδικασιών και εγγράφων και τον  σχεδιασμό της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης.

Έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων, στην οποία θα εμπλέκεται πλέον ο ιδιωτικός τομέας χωρίς όμως να γίνονται εκπτώσεις σε ζητήματα νομιμότητας και διαφάνειας, γεγονός που θα απελευθερώσει 2.500 επενδυτικά σχέδια που λιμνάζουν αφού δεν μπορεί να γίνει η αξιολόγηση από το υφιστάμενο γραφειοκρατικό πλαίσιο, Iδιαίτερη έμφαση έδωσε στην πρόβλεψη ότι, σε περίπτωση καθυστέρησης της διαδικασίας έκδοσης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης πέρα των 45 ημερών, ο Υπουργός Ανάπτυξης, εντός ενός μήνα, θα πρέπει να εγκρίνει ή να απορρίψει την αίτηση, ενώ αναφέρθηκε και στις προβλεπόμενες κυρώσεις για όσους καθυστερούν τις διαδικασίες με αποτέλεσμα να μην τηρείται η προθεσμία των 45 ημερών.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής ανέφερε:

«Όσοι ασκούν κριτική στο νομοσχέδιο για την κριτική και μόνο, αποδεικνύουν ότι δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Καμία από αυτές τις αιτιάσεις που διατυπώνει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας.Γιατί οι ανάγκες της χώρας είναι διαφορετικές. Συνδέονται με την ισχυρή ανάπτυξη για όλους, με τις νέες θέσεις εργασίας και με την αύξηση των εισοδημάτων κάθε πολίτη. Η ανάπτυξη δεν συμβαδίζει με ιδεοληψίες και πρακτικές του παρελθόντος. Είναι δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει τον πυρήνα του αναπτυξιακού νομοσχεδίου. Γιατί έχει συνειδητοποιήσει, ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει μπροστά.»

Το βίντεο της ομιλίας μπορείτε να δείτε εδώ