Ενόψει της χειμερινής περιόδου η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Λευκάδας εφιστά την προσοχή του πληθυσμού σχετικά με την εποχιακή γρίπη και ενημερώνει σχετικά με την αναγκαιότητα μέτρων πρόληψης για την προστασία από την εποχική γρίπη για το έτος 2019-2020.

Ειδικότερα, η Αρ. Πρωτ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 69903/ 04-10-2019 (ΑΔΑ: ΨΩΥΕ465ΦΥΟ-ΠΓΒ) εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας επισημαίνει ότι η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού συστήματος προκαλούμενη από τον ιό της γρίπης, που μπορεί να προκαλέσει ήπια έως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο.

Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής (π.χ. συχνό πλύσιμο χεριών), η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους. Ωστόσο, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και κατά επέκταση στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Για τη φετινή περίοδο μπορεί να συνταγογραφείται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών οποιοδήποτε αντιγριπικό εμβόλιο (που διαθέτει άδεια κυκλοφορίας), του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας στο σύνδεσμο: https://eody.gov.gr/wp-content/uploads/2019/01/egkiklios_antigripikou-2018-2019-1.pdf

 Περισσότερες πληροφορίες και υλικό στον ιστότοπο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στο σύνδεσμο: https://eody.gov.gr/disease/gripi-kai-epochiki-gripi/

warning1