Το ΔΣ του συλλόγου μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του νοσοκομείου, τις ραγδαίες εξελίξεις στο χώρο της υγείας και την απάντηση που πρέπει να δοθεί με τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική υγειονομική απεργία της Τετάρτης 23 Οκτώβρη ΚΑΛΕΙ τα μέλη του σε σύσκεψη την ΔΕΥΤΕΡΑ  21  ΟΚΤΩΒΡΗ και  ΩΡΑ 1:30μμ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Το ΔΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ     ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ     ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ     ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ   ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ   ΑΠΕΡΓΙΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ  23  ΟΚΤΩΒΡΗ

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχοντας βρει το δρόμο στρωμένο από το ΣΥΡΙΖΑ προχωράει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  για την ακόμα πιο βαθιά εμπορευματοποίηση της υγείας και την μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.

Αυτή είναι και η αιτία των προβλημάτων που βιώνει το νοσοκομείο Λευκάδας με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και υπόλοιπο προσωπικό που οδηγούν τους ασθενείς την ώρα της ανάγκης να καταφεύγουν σε άλλα  νοσοκομεία ή στον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Τα νοσοκομεία προετοιμάζονται  να υποδεχθούν «επενδυτές» όπως τόνισε και ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας στη διάρκεια της  επίσκεψή  του  στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, «με την ανάπτυξη υπηρεσιών Ιατρικού τουρισμού και την είσοδο Ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Η προετοιμασία αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και βρίσκεται στο τελικό στάδιο υλοποίησης της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επί διακυβέρνησή του, την περίοδο 2016-2019, μείωσε την κρατική χρηματοδότηση  των νοσοκομείων κατά 40%, στα 700 εκ. ευρώ , μεταφέροντας  το κόστος λειτουργίας των νοσοκομείων  στις πλάτες των εργαζομένων και  των ασφαλιστικών ταμείων.

Η ΝΔ όπως προβλέπει το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 θα μειώσει  περαιτέρω την κρατική χρηματοδότηση  για τα νοσοκομεία και την πρωτοβάθμια υγεία  κατά 100 εκατ. ευρώ και 550 εκατ. ευρώ στα Ασφαλιστικά Ταμεία που είναι οι βασικοί χρηματοδότες των νοσοκομείων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία  όμως, με την καταλήστευσή τους από όλες τις κυβερνήσεις, το μεγάλο αριθμό ανέργων, την  επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, τις εισφοροαπαλλαγές και εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, δεν θα έχουν έσοδα ώστε να μπορούν  να χρηματοδοτήσουν τα νοσοκομεία. Έτσι θα μας «σερβίρουν» ως αναγκαιότητα, την είσοδο  των  «επενδυτών» στα νοσοκομεία.

Με μεθοδικό τρόπο παράγουν το πρόβλημα και μετά έρχονται ως «σωτήρες» δήθεν να μας σώσουν. Η λύση όμως για τον λαό και τους εργαζόμενους θα είναι οδυνηρή και επώδυνη!  

Άλλωστε τα σχέδια της ΕΕ είναι ως το 2023 τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν αυτοτελείς αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες.

Ετοιμάζουν νοσοκομεία για πλούσιους «πελάτες»  που θα φέρνουν έσοδα, με τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να δεσμεύουν  κρεβάτια  νοσοκομείων που χτίστηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, αλλά δεν θα μπορεί  να τα χρησιμοποιήσει γιατί  δεν  θα  έχει την «ανάλογη τσέπη».

Η είσοδος των «επενδυτών» και η μετατροπή αυτή , δεν θα γίνει με το ίδιο ρυθμό σε όλα τα νοσοκομεία.  Αυτός είναι όμως ο σχεδιασμός και  η κατεύθυνση. Το νοσοκομείο Λευκάδας, λόγω τουριστικού προορισμού και καινούργιου κτηρίου με σύγχρονο ξενοδοχειακό εξοπλισμό, έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει τμήμα αυτού του «αναπτυξιακού» σχεδίου που προωθούν.

Ο σχεδιασμός αυτός θα προχωρήσει «όσο πιο άμεσα γίνεται» στα νοσοκομεία που έχουν προετοιμαστεί και θεσμικά , όπως το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Άλλωστε την επιτάχυνση αυτή την προπαγανδίζει και το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας «ότι τα νοσοκομεία έχουν 150 εκατ. ευρώ μαύρη τρύπα και ο ΕΦΚΑ 245 εκατ. ευρώ».

 Επειδή  όμως απαιτούνται και κρατικά  κονδύλια πέρα από την επιδότηση που θα πάρουν οι «επενδυτές» θα υπάρξει και ανακατανομή των ήδη μειωμένων  κονδυλίων υπέρ των  νοσοκομείων που έχουν προετοιμαστεί πιο γρήγορα όπως αυτό του Πανεπιστημιακού  Ιωαννίνων. Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδοτική «στενότητα» θα ενταθεί στα  επαρχιακά νοσοκομεία, μεταξύ αυτών και της Λευκάδας. Άρα τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο!!!

Πρόθυμος σύμμαχος στην πολιτική της κυβέρνησης  είναι η ηγετική ομάδα του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου (ΝΔ) με τις θέσεις του για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου που έδωσε. Επιδιώκοντας να αλώσει συνειδήσεις υγειονομικών, βγήκε ως «λαγός» να προπαγανδίζει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το ΕΣΥ για να γίνει δήθεν «καλύτερο και αποτελεσματικότερο».!!!

Οι προτάσεις τους μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν «τη μετατροπή των νοσοκομείων από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τη συνένωση τμημάτων και κλινικών, τη συγχώνευση νοσοκομείων, τη σύναψη συμβάσεων των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, τη πρόσβαση ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία για να μπορούν να νοσηλεύουν ασθενείς που παρακολουθούν, τη σύναψη συμβάσεων των νοσοκομείων με ιδιώτες γιατρούς».

Οι αντιδραστικές αυτές θέσεις καταδικάστηκαν από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών που ως μαχόμενοι υγειονομικοί στα νοσοκομεία βιώνουν       οι ίδιοι και οι ασθενείς τους τα αποτελέσματα της εμπορευματοποίησης της υγείας  και πρέπει να καταδικαστούν από όλους τους υγειονομικούς !!!

Αυτή είναι η «μεγάλη εικόνα» των εξελίξεων στην δημόσια υγεία που αποκρύβουν οι κυβερνήσεις αλλά και συνδικαλιστές που συμφωνούν με αυτόν τον  τρόπο «ανάπτυξης», που βάζει  το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο. Κέρδος στην υγεία σημαίνει  αμύθητα κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας και  υγειονομική φτώχεια για το  λαό, ελαστικές σχέσεις εργασίας στα νοσοκομεία με  πάμφθηνους υγειονομικούς χωρίς δικαιώματα, που θα «κοπιάζουν» για τα κέρδη του νοσοκομείου-επιχείρηση, βάζοντας προτεραιότητα την φροντίδα των πλούσιων πελατών  και σε δεύτερη μοίρα την υγεία του λαού!!.

Τελικός στόχος η συμμετοχή των δημόσιων νοσοκομείων στην ενιαία αγορά υγείας, σε ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά.

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Η αδυναμία του νοσοκομείου μας να καλύψει τις ανάγκες του Λευκαδίτικου λαού λόγω της μεγάλης  έλλειψης  του αναγκαίου προσωπικού όλων των κλάδων, σε σημείο που οι ελλείψεις αυτές να έχουν οξυνθεί σε τέτοιο βαθμό (όπως των  αναισθησιολόγων, καρδιολόγων, νεφρολόγων, παθολόγων κ.α) έτσι  ώστε να θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, συνδέεται  άμεσα με την πιο πάνω πολιτική και τον επικείμενο  σχεδιασμό. Πολιτική  που θέλει την υγεία να είναι εμπόρευμα και τους επιχειρηματίες στον χώρο της  να κερδίζουν όλο και περισσότερο από το εμπόριο του ανθρώπινου πόνου.

 Η απάνθρωπη πολιτική  κατεύθυνση όλων των αστικών  κυβερνήσεων ότι οι  ανθρώπινες ανάγκες αποτελούν κόστος για το κράτος, έχει σαν αποτέλεσμα ο λαός μας, ενώ υπερφορολογείται, να αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη του για παροχές υγείας, που λόγω  μεγάλων ελλείψεων δεν παρέχονται στο νοσοκομεία. Το ίδιο συμβαίνει και για εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες  που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΠΥ και τις πληρώνει στον ιδιωτικό τομέα.

Από την κατεύθυνση του μετασχηματισμού των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, απορρέει και το γεγονός της επέκτασης των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της διαρκής ομηρίας αλλά και των επικείμενων απολύσεων  (επικουρικών, καθαριστριών, φυλάκων, ΟΑΕΔιτών κ.α.) Γι’ αυτό έχουν  γίνει λάστιχο οι νοσηλευτές και μετακινούνται  από τμήμα σε τμήμα   για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις. Γι’ αυτό με αυταρχικό τρόπο και με εντέλλεστε μετακινούν τους γιατρούς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να «βουλώσουν τρύπες» όπως τους καρδιολόγους και τους αναισθησιολόγους  από την Πρέβεζα στη Λευκάδα και το Γενικό γιατρό από το νοσοκομείο στο Κ.Υ. Βασιλικής.

 Μας εκπαιδεύουν να αντέχουμε σε μεγάλες πιέσεις, να δουλεύουμε  σε αλλότρια καθήκοντα , να σιωπούμε και  να μην διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, να σκεφτόμαστε τη «βιωσιμότητα» του νοσοκομείου-επιχείρηση.  Επιδιώκουν να μας πείσουν ότι «τίποτε δεν αλλάζει»,  να είμαστε σε διαρκή φόβο μπροστά σε αυτά που έντεχνα σχεδιάζουν και επιδιώκουν να εφαρμόσουν.

Μόνος δρόμος για υγειονομικούς και ασθενείς είναι η αντεπίθεση για την υπεράσπιση της κάλυψης των σύγχρονων αναγκών μας  !

Μπορούμε να ενισχύσουμε τον αγώνα για διεκδίκηση άλλου δρόμου ανάπτυξης, στον οποίο η Υγεία και το φάρμακο δεν θα παράγονται με στόχο το κέρδος αλλά την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Αυτός ο δρόμος χρειάζεται σύγκρουση με την εξουσία των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκφραστών.

Διεκδικούμε :

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των αναγκών του νοσοκομείου.
  • Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία των επικουρικών, εργολαβικών, συμβασιούχων με τη άμεση μονιμοποίηση τους. Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην Υγεία.
  • Όχι στα νοσοκομεία – επιχειρήσεις. Κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία.
  • Κατάργηση όλων των πληρωμών και συμμετοχών των ασθενών σε εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα.

ΟΛΟΙ  στην  ΑΠΕΡΓΙΑ  &  στη  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  10 πμ  στο  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Το  ΔΣ