Στην Χαλκίδα πραγματοποιήθηκε η 46η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (ΕΟΑΕΝ) όπου την φιλοξένησε το Επιμελητήριο Εύβοιας,  4-6 Οκτωβρίου 2019. 

Την συνεδρίαση άνοιξε με χαιρετισμό η πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας Βούλα Αγιοστρατίτη. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ Σωτήρης Σκιαδαρέσης,  ο οποίος αναφέρθηκε στα όσα η Ελλάδα πέρασε τα τελευταία έτη και τις συνέπειες της κρίσης « μετά από μια 10ετή κρίση, η χώρα μας βαδίζει προς την κανονικότητα. Επιβάλλεται να κάνουμε ένα τεράστιο άλμα μπροστά. Η εμπιστοσύνη που δείχνει το τελευταίο διάστημα η επενδυτική δύναμη, πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Αναμένουμε πλέον την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών και μέτρων τα  οποία θα δώσουν την απαιτούμενη ώθηση ανάπτυξης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της ελληνικής και της νησιωτικής οικονομίας. Ο κ. Σκιαδαρέσης ζήτησε για ακόμη μια φορά από την Γ.Γ. κα Χριστιάνα Καλογήρου την δωρεάν μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων των πολύ μικρών νησιών από και προς το νησί-έδρα του νομού. Στην περίπτωση της Λευκάδας οι μόνιμοι κάτοικοι του Καλάμου, του Καστού και του Μεγανησίου θα πρέπει στην μετακίνησή τους προς την Λευκάδα να μην πληρώνουν εισιτήριο.

Κατόπιν απηύθυναν χαιρετισμό  οι εξής : Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ευάγγελος Κυριαζόπουλος,  Γενικός Γραμματέας Τουρισμού κος Κώστας Λούλης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, οι Βουλευτές του Νομού Σίμος Κεδίκογλου και Θανάσης Ζεμπίλης , Βαγγέλης Αποστόλου, η  Δήμαρχος Χαλκιδέων Έλενα Βάκα , ο πρόεδρος του ΟΛΝΕ Ανδρέας Παπανδρέου.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση της   Γενική Γραμματέως Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Χριστιάνας Καλογήρου για το Μεταφορικά Ισοδύναμο που αποτελεί σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και στο πλαίσιο της Εθνικής Νησιωτικής Πολιτικής τα Επιμελητήρια.

Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Τουρισμού κ. Κωνσταντίνου Λούλη, του Προέδρου του ΕΟΑΕΝ και του Επιμελητηρίου Λευκάδας κ. Σωτήρη Σκιαδαρέση και του κ. Ζλατούδη τέθηκε και η πορεία της πρότασης για το πλαίσιο «Τοπικών Συνοδών».

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος

Σκιαδαρέσης Σωτήρης