ΔΗΛΩΣΗ των περιφερειακών συμβούλων της ΑΝΑΣΑ που κατατέθηκε στα πρακτικά της 18ης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων

(Κέρκυρα 05/10/2019)

Η απόφαση Περιφερειάρχη για τον ορισμό των θεματικών αντιπεριφερειαρχών συμπεριέλαβε και δυο περιφερειακούς συμβούλους οι οποίοι προέρχονται από τις παρατάξεις «Ιόνιος Συμμαχία» με επικεφαλής τον κ. Σπύρου και «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» με επικεφαλής τον κ. Αλεξάκη.

Πρόκειται για υποκριτική και ψευδεπίγραφη συνεργασία, η οποία δεν εδράζεται σε προγραμματικές αρχές και διαστρεβλώνει το πνεύμα που απορρέει από τις διατάξεις του «Κλεισθένη» για συνεργασία, συνεννόηση και συναπόφαση με την καθιέρωση της απλής αναλογικής για την εκλογή των περιφερειακών συμβούλων.

Αναρωτιόμαστε εμείς ως ΑΝΑΣΑ και μαζί μας και οι πολίτες των Ιονίων Νήσων: Η κ. Κράτσα δεν θεωρεί πλέον τον κ. Σπύρου ως ανύπαρκτο βουλευτή και περιφερειάρχη, ως αχάριστο που χρησιμοποιεί ανέντιμες πρακτικές, όπως η ίδια ανακοίνωσε δημόσια πριν λίγο καιρό;

Αναρωτιόμαστε εμείς ως ΑΝΑΣΑ και μαζί μας και οι πολίτες των Ιονίων Νήσων: Όταν το ίδιο το πολιτικό κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, που τον υπέδειξε και τον στήριξε στις εκλογές, όταν ο βουλευτής και ανώτερα στελέχη του κόμματος αυτού στην Κέρκυρα, όταν η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ Κέρκυρας, όταν όλοι αυτοί είναι κάθετα αντίθετοι με την συνεργασία αυτή, τι είναι αυτό άραγε που οδηγεί τον κ. Αλεξάκη να αναλάβει εκτελεστική θέση υπό την κ. Κράτσα;

«Ηλίου φαεινότερο» ότι πρόκειται για μια πολιτικά ανήθικη συναλλαγή των δύο παρατάξεων με την κ. Κράτσα, συναλλαγή που στην μεν περιφερειάρχη προσφέρει τεχνητή πλειοψηφία για ελευθερία κινήσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στις δε παρατάξεις και στους διορισθέντες αντιπεριφερειάρχες την πολυπόθητη όπως φαίνεται γι αυτούς «καρέκλα» και την συμμετοχή στην νομή της τοπικής εξουσίας.

Η ΑΝΑΣΑ θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη έχει αντιλαϊκά χαρακτηριστικά και δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις για την προώθηση των τοπικών υποθέσεων. Βασική μας αρχή αποτελεί ότι οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να τίθεται έγκαιρα ενώπιον του λαού και να τυγχάνει της έγκρισης του εκλογικού σώματος.

Η παράταξη μας, τόσο μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε συνεργασία με τους φορείς και τα κινήματα των πολιτών, δεν θα επιτρέψει σ’ αυτή την ανοίκεια συναλλαγή να οδηγήσει σε πισωδρόμηση την ΠΙΝ.

Τέλος, ζητούμε από τις δύο παρατάξεις και τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου την προσκόμιση και κατάθεση ενώπιον του Συμβουλίου και ενώπιον των πολιτών του πρακτικού που συνετάγη κατά νόμον και με βάση το οποίο ενεκρίθη η συμμετοχή των κ. Ιωάννου και Αλεξάκη στην εκτελεστική εξουσία ως αντιπεριφερειάρχες. Η εικόνα της συναλλαγής πρέπει να τεθεί σε δημόσια θέα. Είναι υποχρέωση σας!

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΑΝΑΣΑ

Γαλιατσάτος Θεόδωρος

Μιχαλάς Αλέκος

Γαβαλάς Τηλέμαχος

Χαλικιάς Θεόδωρος

Δρακουλόγκωνας Παναγής

Γαλιατσάτος Σπύρος

Σταμούλης Κυριάκος

Νιοτόπουλος Λευτέρης

Μπάστας Διονύσης