Δήλωση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Ρόδης Κράτσα-Τσαγκαροπούλου για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, 27/9.

Η ημέρα αυτή είναι αφορμή να συνειδητοποιήσουμε ότι ο τουρισμός είναι μια παγκόσμια δραστηριότητα που φέρνει κοντά λαούς, πολιτισμούς, επιχειρηματίες, δημιουργούς, που έχει ανοικτούς ορίζοντες και πολλές ευκαιρίες συνεργασίας ανάπτυξης και εργασίας σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Περιφέρεια μας έχει ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή του τουρισμού, χάρις στις Ευρωπαϊκές πολιτικές για την απελευθέρωση των μεταφορών, για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Κυρίως όμως οφείλει τα θετικά αποτελέσματα στους οραματικούς και δραστήριους επιχειρηματίες και στο ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα, ο τουρισμός αποτελεί για όλα τα νησιά μας την κύρια πηγή πλούτου και τον κύριο προσανατολισμό για το μέλλον. Για αυτό χρήζει σοβαρής προσπάθειας από όλους.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δεσμεύεται σε αυτή την κατεύθυνση. Η στρατηγική μας πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, συντονισμένη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα. Η μεγάλη πρόκληση είναι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού, αλλά και να προφυλαχθούμε από τις συνέπειες και τις παρενέργειες των κρίσεων των παγκοσμιοποιημένων επιχειρήσεων, όπως αυτή που ζούμε με την κατάρρευση της Thomas Cook.

Το κράτος, η Περιφέρεια και όλοι οι θεσμικοί φορείς πρέπει να σταθούμε κοντά στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους που κλονίζονται και δοκιμάζονται. Παράλληλα, πρέπει μεθοδικά να διευρύνουμε την εξωστρέφεια, την απήχησή μας σε δυναμικές και ποικίλες αγορές και κατηγορίες επισκεπτών, να δημιουργήσουμε θετική εικόνα και δυναμική που θα διευκολύνει το “rebranding” της χώρας και ιδιαίτερα της περιφέρειας μας, μετά της περιπέτειες των τελευταίων χρόνων. Συλλογική είναι η ευθύνη να τα καταφέρουμε.