Η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων καλοδέχεται την ανοιχτη διαβούλευση της Π.Ι.Ν. παρά το ότι εκδηλώνεται εσπευσμένα μέσα στην συγκυρία της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου και των αλλαγών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που περιορίζουν τις δυνατότητες συμμετοχής και των πολιτών και των αρμόδιων συλλογικών οργάνων. Δηλώνουμε παρόντες στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου πλαισίου αντιμετώπισης της επερχόμενης καταστροφικής για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία κλιματικής αλλαγής, καταθέτουμε τις πρώτες παρατηρήσεις και προτάσεις μας ζητώντας παράλληλα την επέκταση του χρόνου διαβούλευσης μέχρι το τέλος του έτους.

Είτε  κλιματική αλλαγή είτε κλιματική κρίση, κατάρρευση, ανατροπή την πούμε, είναι ο καρπός του πολιτισμού της πλεονεξίας και της ακαρδίας μας που δημιουργήσαμε και μας καταδικάζει. Η κλιματική κρίση δεν είναι πια ένα θέμα που απασχολεί μόνο κάποιους ευαίσθητους οικολόγους πολίτες αλλά αποτελεί απειλή για τη συνέχιση της ζωής σε όλον τον πλανήτη και την ύπαρξη του ανθρώπινου πολιτισμού.  Είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ανθρωπότητας. Κανείς μας δεν έχει πλέον το δικαίωμα να πει: δεν είδα, δεν άκουσα, δεν ξέρω, δεν κατάλαβα!

Ακόμα και οι μαθητές της Α΄ Γυμνασίου διδάσκονται και μαθαίνουν στο μάθημα της φυσικής για το <<φαινόμενο του θερμοκηπίου>>, την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες δραστηριότητες και τους αέριους ρύπους που ευθύνονται. Και τα μικρά παιδιά γνωρίζουν ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (ακραία θερμοκρασιακά μεγέθη και καιρικά φαινόμενα, λιώσιμο των παγετώνων, άνοδος της στάθμης των θαλασσών, ερημοποίηση περιοχών, ραγδαία εξαφάνιση ειδών, δυσβάστακτες επιπτώσεις στην υγεία, την γεωργία κλπ) είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης στην ατμόσφαιρα του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αέριων ρύπων που απελευθερώνονται από της δικές μας δραστηριότητες αλόγιστης <<αξιοποίησης>> της ενέργειας των υδρογονανθράκων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και των γαιανθράκων (ανθρακίτης, λιγνίτης, τύρφη). Παράλληλα τα δεκάδες πυρηνικά εργοστάσια επιταχύνουν και επιδεινώνουν το πρόβλημα απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες θερμικής ενέργειας και ένα τεράστιο όγκο πυρηνικών αποβλήτων που είναι αδύνατο να διαχειριστούμε χωρίς συνέπειες.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι αυτός ο ίδιος ο τίτλος της διαβούλευσης που ξεκίνησε η Π.Ι.Ν. << Σχέδιο για τη Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο Ιόνιο >> υποκρύπτει τόσο την έλλειψη κατανόησης – ορθής εκτίμησης – του μεγέθους και της ποιότητας της καταστροφής που αντιμετωπίζουμε όσο και την έλλειψη πολιτικής βούλησης να αναγνωρίσουμε τα λάθη, τις ευθύνες μας και να ανατρέψουμε εκείνες τις ληστρικές και καταστροφικές για το περιβάλλον και την κοινωνία πολιτικές μας στους τομείς της παραγωγής, της κατανάλωσης, της ενέργειας, της εργασίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, και των επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον.

Δεκαετίες τώρα αγνοούμε τις <<προειδοποιήσεις>> της φύσης και της επιστημονικής κοινότητας. Προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους ίδιους αποτυχημένους τρόπους που όχι μόνο δεν τα έχουμε λύσει τόσα χρόνια αλλά τα διογκώνουμε. Συνεχίζουμε να προτείνουμε και να εφαρμόζουμε <<λύσεις>> που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών (ιδιωτών, πολυεθνικών, πολιτικών, κυβερνήσεων, κρατών κλπ).

Αντί να προτείνετε την λήψη μέτρων <<ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ>> ή <<ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ>> ή έστω μείωσης της επιδείνωσης της κλιματικής αλλαγής προτείνετε την λήψη μέτρων <<προσαρμογής>> στις αναπόφευκτες επιπτώσεις της, προεικονίζοντας την τραγικά οδυνηρή αποτυχία μας και ομολογώντας ουσιαστικά την άρνηση να σταματήσουμε τις αιτίες που την προκαλούν!

Τα οποιαδήποτε μέτρα προσαρμογής είναι ανούσια χωρίς πολιτικές και για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, οι οποίες προϋποθέτουν αλλαγές στο ενεργειακό μοντέλο, τις μεταφορές και όχι μόνο. Σε αυτή την πρόκληση, τόσο οι Κυβερνήσεις όσο και οι Περιφερειακές Αρχές όχι μόνο κωφεύουν αλλά ανταγωνίζονται στον φαρισαϊσμό: ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ «ΑΝΗΣΥΧΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΔΙΝΕΙΣ «ΓΗ ΚΑΙ ΎΔΩΡ» ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ.

Η πολιτική προστασία απαιτεί κεντρικές πολιτικές αποφάσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής που θα εξασφαλίζουν την υγεία και ευημερία των πολιτών, την βιωσιμότητα και ανάπτυξη των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών, με  παρεμβάσεις στους τομείς των αστικών αναπλάσεων, της γεωργίας, των μεταφορών, των υποδομών, της ενέργειας, της υγείας, του τουρισμού ακόμα και της παιδείας!

Είμαστε η γενιά που έχει το «προνόμιο» να είναι η πρώτη που θα ζήσει τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα η τελευταία που μπορεί να κάνει κάτι ώστε να μειώσει το μέγεθος των συνεπειών της.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ  ΑΛΛΑΓΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΜΗΝΙΑ… ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ!

Τα έκτακτα ακραίων μεγεθών καιρικά φαινόμενα δεν είναι πλέον καθόλου έκτακτα, αλλά καθημερινά.

Δεν έχουμε χρονικά περιθώρια πειραματισμών. Τα όποια παρηγορητικά μέτρα προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποφασίσετε θα είναι ήδη ξεπερασμένα και αναποτελεσματικά όταν δεν συνοδεύονται με μέτρα περιορισμού των δραστηριοτήτων που ενισχύουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.

Προτείνουμε:

  1. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΥΞΕΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ως πρώτο και επείγων μετρό μη επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης, και την απεξάρτηση των αναγκών μας από τον άνθρακα με την ανάπτυξη προγραμμάτων ενίσχυσης της αξιοποίησης των μη ρυπογόνων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Η  <<αξιοποίηση>> των υδρογονανθράκων σε όλα τα στάδια της έρευνας, της εξόρυξης, του αρχικού καθαρισμού, της αποθήκευσης, της μεταφοράς, της διύλισης και της χρήσης είναι άκρως ρυπογόνος προκαλώντας καταστροφικές επιπτώσεις και στις τέσσερεις (4) μεγάλες ενότητες του φυσικού περιβάλλοντος (λιθόσφαιρα, ατμόσφαιρα, υδρόσφαιρα και βιόσφαιρα) με τραγικότερη αυτή της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων της.  Η απεξάρτηση μας από τα ορυκτά καύσιμα και η εκτεταμένη χρήση δικτύου φωτοβολταϊκών για οικιακή χρήση  θα ισχυροποιήσει την ανεξαρτησία και την ασφάλεια στη χώρα μας δημιουργώντας αμέτρητες θέσεις εργασίας και θα στηρίξει ταυτόχρονα την έξοδο από την σημερινή επώδυνη οικονομική και κοινωνική κρίση.

Είναι επικίνδυνα ανόητοι και παίζουν ανεύθυνα με τη φωτιά και το μέλλον μας όσοι φαντάζονται ότι αυτά τα πετρελαϊκά αποθέματα θα μας ωφελήσουν οικονομικά και θα αναβαθμίζουν τον γεωστρατηγικό μας ρόλο. Τα πετρέλαια δεν φέρνουν ευτυχία αλλά ρύπανση, οικολογική καταστροφή, φτώχια, ανισότητα, βία και πόλεμο. Κοιτάξτε το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Συρία, τη Βενεζουέλα και τόσες άλλες εξαθλιωμένες περιοχές ανά το κόσμο.

Ζούμε στην πιο σεισμογενή και πολιτικά πιο ασταθή (λόγο Τουρκικών προκλήσεων και όχι μόνο) περιοχή της Ευρώπης. Ένας συνήθης για την περιοχή σεισμός, μπορεί να έχει ολέθριες, τραγικά εφιαλτικές συνέπειες για το περιβάλλον, την οικονομία, την ίδια τη ζωή μας. Ο τουρισμό και η αλιεία (με τη σημαντικότερη περιοχή υδατοκαλλιεργειών) στο Ιόνιο στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας όλης της χώρας.

  1. Την πλήρη κατάργηση της εκτεταμένης κατασκευής και χρήσης των πλαστικών συσκευασιών μιας χρήσης που υποβαθμίζουν μακροχρόνια το φυσικό περιβάλλον, επηρεάζουν την υγεία των οργανισμών σε στεριά και θάλασσα ενώ με την καύση τους επιταχύνουν και επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Την άμεση εφαρμογή ενός ‘’plasticfree’’ προγράμματος παράλληλα με τη τοποθέτηση σημείων κομποστοποιησης για την μείωση του όγκου των οικιακών απόβλητων.
  2. Την ουσιαστική αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της διαχείρισης τόσο των απορριμμάτων με ολοκληρωμένη επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση όσο και των χώρων απόθεσης των υπολειμμάτων.
  3. Τη χρηματοδότηση εκτεταμένης δενδροφύτευσης υποβαθμισμένων δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων, την ενίσχυση των υποδομών, την κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού πυροπροστασίας των δασικών εκτάσεων, την παντελή απαγόρευση νέου κύκλου καταπατήσεων και την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανυποχώρητη υπεράσπιση τους. Τα ορεινά, παράκτια και περιαστικά δάση μας είναι το φυσικό κλιματιστικό της χώρας.
  4. Την επέκταση των προστατευόμενων περιοχών, την πραγματική νομική προστασία, και την ουσιαστική ενεργοποίηση των φορέων διαχείρισης, την χρηματοδότηση, την αναβάθμιση των οικοσυστημάτων στις προστατευόμενες με διεθvεις συνθήκες περιοχές (Natura, Ramsar,…).
  5. Την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα από παραχωρήσεις, καταπατήσεις και καταστροφικά έργα για λίγους στο σύνολο των ακτογραμμών και του αιγιαλού σαν δείγμα πολιτισμού και δικαιοσύνης που υπερασπίζεται τη ζωή και το μέλλον μας. Οι θίνες και η παράκτια βλάστηση είναι η άμυνα στην επέλαση της θάλασσας.
  6. Την προστασία των δέλτα των ποταμών που δεν είναι σκουπιδότοποι και χώροι ανεξέλεγκτης λεηλασίας. Διαμορφώνουν το μικροκλίμα, ενισχύουν τον ήπιο φυσιολατρικό τουρισμό, την βιοποικιλότητα της πανίδας και της χλωρίδας των περιοχών, προσφέρουν εργασία και τροφή στις τοπικές κοινωνίες! Οι υγρότοποι προσφέρουν την καλύτερη προστασία από την ερημοποίηση
  7. Την εξασφάλιση της καθαρότητας των υδάτων, τη επάρκεια του υδροφόρου ορίζοντα, η απρόσκοπτη λειτουργία των ποταμών, των ρεμάτων και όλου του υδρολογικού δικτύου των περιοχών μας σαν υποχρέωσή μας και προϋπόθεση αποτροπής καταστροφών. Η αποκατάσταση των πλημμυρικών πεδίων των ποταμών είναι το καλύτερο, το αποτελεσματικότερο αντιπλημμυρικό έργο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ Ιούλιος 2019