Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 στο Διοικητήριο Λευκάδας η τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων κοινοτήτων και των προέδρων των κοινοτήτων.

Η ομιλία του Δήμαρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού

Σας ευχαριστώ θερμά που τιμάτε με την παρουσία σας μια από τις πιο ιερές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, να ορκιστεί Δήμαρχος του τόπου του. Σήμερα δώσαμε όλοι μαζί το νενομισμένο όρκο, εγώ, οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι πρόεδροι και οι κοινοτικοί σύμβουλοι, παλιοί και νέοι, τους οποίους και καλωσορίζω στον ωραίο και δημιουργικό κόσμο της Αυτοδιοίκησης. Δώσαμε έναν όρκο καθήκοντος αλλά και δέσμευσης. Έναν όρκο που σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα προοπτική για τον τόπο μας.

Συνδημότισσες και συνδημότες,

η Λευκάδα μας, ο τόπος που αγαπάμε, βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, σε ένα κομβικό σημείο. Η συνεχής υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής όλων ημών, αλλά και των επισκεπτών μας, πλέον δεν αμφισβητείται από κανέναν. Ο δρόμος της αντιστροφής αυτής της κατάστασης είναι ανηφορικός και κακοτράχαλος.

Η νέα δημοτική αρχή, η οποία καλείται να λειτουργήσει σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον λόγω του νέου θεσμικού πλαισίου, πρέπει -και θα το κάνει- να δράσει άμεσα και αποφασιστικά, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πίστωση χρόνου.

Κάποιες αποφάσεις μας είναι πιθανόν να προκαλέσουν αντιδράσεις. Είμαστε όμως αποφασισμένοι, αδιαφορώντας για το όποιο πολιτικό κόστος, να συγκρουστούμε με συμφέροντα και νοοτροπίες του παρελθόντος, να θέσουμε κανόνες. Αυτά δεν είναι λόγια εντυπωσιασμού αλλά είναι γιατί το οφείλουμε, πρωτίστως, στα παιδιά μας.

Με αταλάντευτες και αδιαπραγμάτευτες αρχές μας την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη, τη χρηστή διοίκηση και με σταθερές το σεβασμό προς όλους και τη μέγιστη ενεργοποίηση του δυναμικού του τόπου μας, προχωράμε με όραμα για την αλλαγή που έχει ανάγκη η πόλη μας, τα χωριά μας, τα νησιά μας, προχωράμε με όραμα για μια σύγχρονη Λευκάδα.

Κρατώντας το θετικό έργο των προηγούμενων διοικήσεων, και με αποφασιστικότητα για τις μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας, απευθύνω κάλεσμα ενότητας και συστράτευσης προς όλες τις δημοτικές παρατάξεις, προς όλους τους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, για μια νέα αρχή.

Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε την ωριμότητα που επιβάλλεται, αλλά και τη θέληση και τη διάθεση να πάμε τον τόπο μπροστά, μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις. Εγώ πρώτος δεσμεύομαι να δώσω το παράδειγμα για μια συμμετοχική διοίκηση.

Με τη συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των εργαζομένων στο Δήμο, των φορέων, των σωματείων αλλά και όλων των πολιτών, είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε τον Δήμο μας σε ένα ζωντανό οργανισμό, σύγχρονο και αποτελεσματικό. Έναν Δήμο που η πόρτα του θα είναι ανοιχτή για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, εκεί που θα ακούγονται όλα τα κακώς κείμενα και θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλες οι ιδέες και προτάσεις.

Προτεραιότητες σε αυτό το νέο ξεκίνημα θα είναι:

η άμεση αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων,

η βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων,

ο πολιτισμός της καθημερινότητας,

και τέλος, τα αναπτυξιακά έργα.

Λευκαδίτισσες και Λευκαδίτες,

Είναι γεγονός ότι μετά την εκλογή μου δέχομαι αμέτρητα μηνύματα συμπαράταξης και συμπαράστασης. Έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα ευφορίας και υψηλών προσδοκιών. Η συνθήκη αυτή, τόσο εμένα όσο και τους δημοτικούς συμβούλους της «Σύγχρονης Λευκάδας», μας επιφορτίζει με ένα επιπλέον φορτίο∙ να μην σας διαψεύσουμε.

Μόνο, όμως, αν οι αλλαγές αυτές που θα αποφασιστούν, αγκαλιαστούν από όλους εσάς, μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα. Σας καλώ να θέσουμε ένα φιλόδοξο στόχο, έναν δημοτικό στόχο, όσο κι αν αυτή τη στιγμή ακούγεται ως ουτοπία. Στο τέλος αυτής της τετραετίας, αυτής της θητείας, να έχουμε μετατρέψει τη Λευκάδα μας σε ένα Δήμο πρότυπο για την καθαριότητα, πρότυπο για την ανακύκλωση. Να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Κι αυτό, πραγματικά, είναι στο χέρι μας.

Απόδειξη του ότι όλα είναι μαχητά είναι η σημερινή μου παρουσία εδώ ως νέος Δήμαρχος Λευκάδας.

Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια φράση του Μενέλαου Λουντέμη από την «Αγέλαστη Άνοιξη»: «Κείνος που στ΄ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του».

Σας ευχαριστώ πολύ.