Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 25 Αύγουστου 2019 στο Διοικητήριο Λευκάδας η τελετή ορκωμοσίας του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Λευκάδας κ. Χαράλαμπου Καλού, των δημοτικών συμβούλων, των συμβούλων κοινοτήτων και των προέδρων των κοινοτήτων. Και είναι πράγματι μεγάλος ο αριθμός των εκλεγμένων με αποτέλεσμα η αίθουσα στο Διοικητήριο Λευκάδας να γέμισε ασφυκτικά από κόσμο.

Μια ορκωμοσία που τα είχε όλα!

Ήταν μια ορκωμοσία φορτισμένη με όλα τα συναισθήματα που παρέχει μια πολιτική παλέτα. Χαρά για την νίκη, απογοήτευση και λίγη πίκρα για την ήττα, προσμονή για το καινούργιο, όρεξη για πολιτικές μάχες, συγκίνηση αλλά και λύπη αφού χθες έφυγε ο Σπύρος Κόγκας, ο οδοντίατρος και άνθρωπος που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις ευθύνης στο Δήμο και στα κοινά της Λευκάδας. Στη μνήμη του πρώην αντιδημάρχου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή…..

Σύμπραξη με την «Κοινωνία Πολιτών»

Πρώτη φορά όλοι οι εκλεγμένοι μαζί στον ίδιο χώρο και όπως ήταν αναμενόμενο αντάλλαξαν ευχές αλλά και πληροφορίες για το τι μέλλει γενέσθαι στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι γεγονός πως όλοι περιμένουν να ακούσουν από τα χείλη του νέου Δημάρχου ποια πρόσωπα έχει επιλέξει για τις καίριες θέσεις στο Δήμο και στο Συμβούλιο. Πολλά σενάρια και ονόματα ακούγονται, ρόλο βέβαια δεν παίζει τόσο ποιος σπέρνει τις φήμες, αλλά ποιος θα βγει τελικά αληθινός με τις προβλέψεις και τις πληροφορίες που έχει…. Είναι γεγονός πως με τις αλλαγές αλλά και την άμεση κατάργηση της απλής αναλογικής ο Πρωθυπουργός λύνει τα χέρια των Δημάρχων και Περιφερειάρχεων προκειμένου να μπορούν να διοικήσουν. Ο νέος Δήμαρχος ήδη έχει έρθει σε συμφωνία με την «Κοινωνία Πολιτών» και τον Γιάννη Λιβιτσάνο και άμεσα θα υπογραφεί η σύμπραξη μεταξύ των δυο παρατάξεων. Επίσης αναμένουμε μέσα στην εβδομάδα και εξελίξεις όσων αφορά τον κο Γληγόρη και την παράταξη του για μια πιθανή συνεργασία.

Δυνατή αντιπολίτευση

Ένα Δημοτικό Συμβούλιο για να παράγει έργο χρειάζεται και μια δυνατή αντιπολίτευση. Σύμφωνα με προβλέψεις και εκτιμήσεις σημαντικών στελεχών της αυτοδιοίκησης ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας θα έχει μια δυνατή αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει σε αντίθεση με τον πρώην Δήμαρχο ο οποίος ως επί το πλείστον έπαιζε μόνος του μπάλα… και του βγήκε εκτός….

Νίκος Σολδάτος νέος Γενικός Γραμματέας – Στέλιος Ρόκκος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου

Ο νέος Δήμαρχος Λευκάδας δίνει την προεδρία στο Δημοτικό Συμβούλιο στον  πρώην αντιδήμαρχο Στέλιο Ρόκκο, η είδηση της ημέρας όμως πέρα από την ορκωμοσία σίγουρα είναι η ανακοίνωση του πρώην Δήμαρχου Ακτίου – Βόνιτσας ως νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου Λευκάδας. Ο κ. Νίκος Σολδάτος είναι γνώστης του αντικειμένου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού έχει διατελέσει για δέκα συνεχόμενα χρόνια Δήμαρχος Παλαίρου και Ακτίου – Βόνιτσας έχοντας επιδείξει αξιόλογο έργο. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για ριζικές και ουσιαστικές αλλαγές …..

Έτοιμος για ρήξεις όπου χρειαστεί

Η τελετή ορκωμοσίας ήταν απλή, σεμνή και σύντομη. Ένα πρώτο δείγμα για το πώς σκοπεύει να διοικήσει ο νέος Δήμαρχος. Δεν του αρέσουν οι φανφάρες, τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουπες κομματικές και γενικότερα πολιτικές τοποθετήσεις. Είναι άνθρωπος της πράξης και της συνεργασίας και όπως είπε ο ίδιος στην ομιλία του μετά την ορκωμοσία στοχεύει στην ενότητα και στην συστράτευση. «Δεσμεύομαι να δώσω το παράδειγμα για μια συμμετοχική διοίκηση». Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν είναι έτοιμος για ρήξεις όπου χρειαστεί.  «Κάποιες αποφάσεις μας μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις. Είμαστε όμως αποφασισμένοι αδιαφορώντας για όποιο πολιτικό κόστος να συγκρουστούμε με συμφέροντα και νοοτροπίες του παρελθόντος, να θέσουμε κανόνες. Δεν είναι λόγια εντυπωσιασμού αλλά το οφείλουμε στα παιδιά μας.»

Ο κος Καλός ξέρει να κρατά ισορροπίες, δεν μηδενίζει το έργο κανενός αντιθέτως «κρατώντας το θετικό έργο των προηγούμενων Διοικήσεων και με αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές που πρέπει να γίνουν στον τόπο μας απευθύνω κάλεσμα συστράτευσης προς όλες τις παρατάξεις. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να δείξουμε την ωριμότητα που επιβάλλεται μακριά από στείρες αντιπαραθέσεις.»

Στην ουσία του θέματος: Οι προτεραιότητες του Δημάρχου

Οι προτεραιότητες για τον νέο Δήμαρχο είναι η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος με τα στερεά απόβλητα, η βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ο πολιτισμός της καθημερινότητας και τα αναπτυξιακά έργα. Στόχος είναι στο τέλος της τετραετίας να έχουμε μετατρέψει την Λευκάδα σε έναν Δήμο πρότυπο στην καθαριότητα και την ανακύκλωση. Να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε ευκαιρία. Ο Δήμαρχος Λευκάδας έκλεισε το χαιρετισμό του με μια φράση του Μενέλαου Λουντέμη από την «Αγέλαστη Άνοιξη»:«Κείνος που στ’ αληθινά αγαπά το Λαό δε γίνεται ποτέ αρχηγός του, γίνεται υπηρέτης του». Καλό είναι όσοι έχουν εκλεγεί και στοχεύουν στο ουσιαστικό έργο και όχι στο θέατρο αυτό να μην το ξεχάσουν ποτέ!

«Καλός στο όνομα και στο χαρακτήρα – Η Λευκάδα περιμένει πολλά από εσάς.»

Πίσω στην τελετή της ορκωμοσίας στην οποία έδωσαν το παρών ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Καββαδάς, ο Δήμαρχος Μεγανησίου Παύλος Δάγλας, ο Δήμαρχος Ακτίου -Βόνιτσας Γεώργιος Αποστολάκης, καθώς και αρκετοί πρώην αυτοδιοίκητοι που ήρθαν να συγχαρούν αλλά και να δηλώσουν παρών εφόσον χρειαστεί η βοήθειά τους.

Την τελετή ορκωμοσίας τέλεσε ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόφιλος ο οποίος  μίλησε με τα καλυτέρα λόγια για τον νέο Δήμαρχο λέγοντας του ότι είναι “Καλός στο όνομα και στο χαρακτήρα» αλλά και ότι “Η Λευκάδα περιμένει πολλά από εσάς.” Τον διαβεβαίωσε πως «Θα είμαστε δίπλα σας, θα εργαζόμαστε με έναν κοινό σκοπό για την Λευκάδας μας.» Ο Μητροπολίτης εξέφρασε την ευχή να μην υπάρχουν πολιτικές και κομματικές αντιδράσεις και διαξιφισμοί, αλλά όλοι ενωμένοι να εργαζόμαστε για το καλό της Λευκάδας. Να υπάρχει αγάπη και κοινή συνεργασία Δήμου και εκκλησιάς, να μην παραγκωνίζεται η εκκλησία γιατί όλοι είμαστε μέλη της ίδιας εκκλησίας. Ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε τον απερχόμενο Δήμαρχο κο Δρακονταειδή και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Χαλικιά γιατί όλοι μαζί έκαναν κάτι για την Λευκάδα και ευχήθηκε στο νέο Δήμαρχο γνωρίζοντας τις δυσκολίες που τον περιμένουν πολλές, πολλές υπομονές…

Ο Μητροπολίτης προσέφερε ως ενθύμιο αυτής της ημέρας στον νέο Δήμαρχο Λευκάδας μια εικόνα με πολύ πατρική αγάπη και σεβασμό στο πρόσωπο του.

Μάρκος Νικητάκης: Θα παραδώσουμε ένα καλύτερο σκαρί από αυτό που παραλάβαμε…

Συναισθηματικά φορτισμένη ήταν η ομιλία του απερχόμενου Δημάρχου Μάρκου Νικητάκη ο οποίος δεν κρατήθηκε και είπε πως αντί αυτού «έπρεπε εδώ να είναι ο κος Δρακονταειδής…» Είναι προφανές πως μετά την εκλογική ήττα σαν απερχόμενη Δημοτική Αρχή συνεχίζουν να νιώθουν αδικημένοι γιατί δεν αναγνωρίστηκαν όπως πιστεύουν οι προσπάθειές τους… Ο κος  Νικητάκης μίλησε για την θητεία τους όπως οι ίδιοι το ένιωσαν και το πέρασαν. “Σαν νέοι αξιωματούχοι μπήκαν στο καράβι που λέγεται Δήμος Λευκάδας, είχαν σχέδια και πολύ μεγάλη διάθεση, είχαν χαράξει την ρότα τους και ήξεραν που ήθελαν να πάνε με ικανό καπετάνιο τον Κώστα Δρακονταειδή… Γρήγορα όμως τους βρήκαν οι φουρτούνες και το πλήρωμα προσγειώθηκε απότομα και άγρια και αναγκάστηκε να αλλάξει ρότα… Όμως κατάφεραν και έφεραν το καράβι σε ασφαλές λιμάνι…”

Ένα ταξίδι δύσκολο με περισσότερες λύπες και λιγότερες χάρες

Ο κος Νικητάκης ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες, ήταν ένα ταξίδι δύσκολο με περισσότερες λύπες και αγωνίες και λιγότερες χάρες, μα με την ικανοποίηση ότι θα παραδώσουν ένα καλύτερο σκαρί από αυτό που παρέλαβαν… Διαβεβαίωσε τον νέο Δήμαρχο πως θα είναι δίπλα του, ποτέ δεν εγκατέλειψαν το καράβι και ούτε τώρα θα το κάνουν. Ευχήθηκε στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο να έχουν ένα επιτυχημένο ταξίδι και να έχουν πολύ κουράγιο για αυτό.

Ο βουλευτής Λευκάδας κος Καββαδάς με την σειρά του απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε σε όλους αλλά και σε κάθε μια και έναν ξεχωριστά, υγεία και καλή θητεία.

Δεν κλήθηκε για χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης κος Θοδωρής Χαλικιάς, κάτι που σχολιάστηκε αρνητικά από αρκετούς παρευρισκόμενους….

Τον πολίτικο όρκο έδωσαν οι Δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Δρακονταειδή και της Λαϊκής Ενότητας.

Στο τέλος της τελετής ο κος Καλός δέχτηκε τις ευχές από όλο τον κόσμο…

Ο πιο περήφανος και συγκινημένος πατέρας όλων ο κος Καλός ο οποίος ευχήθηκε στον γιο του καλή θητεία….

Βράχος δίπλα στο νέο Δήμαρχο η γυναίκα του Ντίνα η οποία ήδη αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στο νέο ρόλo της και σίγουρα είναι μαζι με την οικογένειά του για τον Δήμαρχο Λευκάδας το μεγαλύτερο στήριγμα όλων…

 

Ανταλλαγή ρόλων!! Η σύζυγος φεύγει, ο σύζυγος έρχεται δυναμικά!!!

Η νέα Δημοτική Αρχή αναλαμβάνει καθήκοντα από 1 Σεπτέμβρη 2019.

Εμείς θα ευχηθούμε καλή θητεία σε όλους, τα μυαλά προσγειωμένα, ψυχραιμία, διάθεση για συνεργασία, για αυτοκριτική και να υπάρχει αυτογνωσία….

Δείτε εδω την τελετή ορκομωσίας Δημάρχου Λευκάδας Χαράλαμπου Καλού