Η Δημοτική αρχή αποχωρεί μέσα στη δυσωδία από το σάπισμα των σκουπιδιών δίπλα στην πόλη. Με τη μόνιμη επιβάρυνση του περιβάλλοντος, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και διαρκή δυσφήμηση στους επισκέπτες της πόλης μας ολόκληρο το καλοκαίρι ,με αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και το εισόδημα των απασχολούμενων στο Τουρισμό.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων, ως πρόβλημα πανελλαδικό και όχι τοπικό, δηλαδή κάθε Δήμος ξεχωριστά να κάνει ολοκληρωμένη διαχείριση, όφειλε να το λύσει για όλη τη χώρα ενιαία το κράτος με ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό ,χωρίς την εμπλοκή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό δεν έγινε διότι, κατά τα φαινόμενα, έπρεπε το πρόβλημα να φτάσει σε εκρηκτική μορφή ώστε ως απόλυτη και μοναδική λύση να έρθει η εμπλοκή των μεγάλων εταιρειών, του ΑΚΤΟΡΑ, της ΤΕΡΝΑ, κ.λ.π., στη διαχείριση του.

Η απερχόμενη δημοτική αρχή παρέλαβε από τις προηγούμενες, που φέρουν τεράστιες ευθύνες, ένα οξύτατο πρόβλημα και το παραδίδει κυριολεκτικά εκρηκτικό. Στην ουσία δεν το προχώρησε ούτε κατά το ελάχιστο.

Θριαμβολογεί με δελτία τύπου ότι κατάφερε μετά από πέντε χρόνια στη λήξη της θητείας της να δημοπρατηθεί η Μ.Ο.Π.Α.Κ. (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και Κομποστοποίησης) η οποία είχε εγκριθεί ως έργο από την προηγούμενη δημοτική αρχή και ή έγκριση της δημοπράτησης θα γίνει από την επόμενη!.

Αφού αρνήθηκε στη πράξη από την αρχή την μόνη ορατή επίλυση του προβλήματος που ήταν η διαδημοτική και προγραμματική συνεργασία με το Δήμο Βόνιτσας-Ακτίου.

Αφού περιηγήθηκε τη Λευκάδα για χώρο εναπόθεσης ανοίγοντας μέτωπα με τους κατοίκους σε χώρους ακατάλληλους και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης μιας και το Π.Δ.Ε.(Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είχε μηδενιστεί για μνημονιακούς λόγους και δεν υπήρχαν ούτε χρονικά περιθώρια, μιας και τα σκουπίδια μπάζωναν τις εγκαταλελειμμένες λίμνες του χώρου του βιολογικού καθαρισμού.

Αφού ζήτησε από την Περιφερειακή αρχή Ιονίων να κηρύξει τη Λευκάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ,δηλώνοντας την οριστική αδυναμία της για τη διαχείριση του προβλήματος, πράγμα που έγινε δύο φορές με σχετικές αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ιονίων, οι οποίες είχαν συγκεκριμένο χρόνο και έληξαν.

Αφού μετά λες και λύθηκε το πρόβλημα που οξυνόταν επέλεξε τη σιωπή και τη διαχείριση του προβλήματος με την λειτουργία δεματοποιητή από εταιρεία και όχι με την εκπαίδευση κατάλληλου προσωπικού του Δήμου Λευκάδας.

Αφού εγκαθιστά εκατοντάδες σάκους από τη δεματοποίηση στο χώρο των πρώην χωματερών που αποκαταστάθηκαν, όπου κάτω από τον ήλιο σε υψηλές θερμοκρασίες, το υλικό των στερεών αποβλήτων γίνεται πολτός αχρηστεύεται και μετά από μερικούς μήνες δεν μπορεί να γίνει διαλογή και ανάκτηση υλικών αλλά  μόνο ταφή του περιεχομένου.

Αφού αυτή η άχρηστη διαδικασία επιβαρύνει τους πολίτες με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

Με 700000 για το πρώτο χρόνο λειτουργίας και 1,4 εκατομμύρια για τα επόμενα δύο χρόνια ,με τη νέα σύμβαση που υπόγραψε ο απερχόμενος δήμαρχος τον Ιούνιο του 2019 , δεσμεύοντας το μέλλον επειδή θεωρούσε ότι ο ίδιος ως δημοτική αρχή θα συνέχιζε!!.

Αφού συνεχείς πυρκαγιές επιβάρυναν τη περιοχή και την πόλη με την ανεξέλεγκτη καύση των πλαστικών και τα βλαβερά αέρια για την υγεία που διοχετευόταν στην ατμόσφαιρα.

Αφού παρά τις προτάσεις μας δεν προχώρησε η εγκατάσταση σταθμού ελέγχου του Περιβάλλοντος (ατμόσφαιρας, εδάφους, υδροφόρου ορίζοντα και θάλασσας)) και ούτε η Περιφερειακή αρχή ,η καθ’ ύλη αρμόδια για τη προστασία του Περιβάλλοντος ,δεν προχώρησε μια τέτοια λύση  έχοντας εξίσου μεγάλη ευθύνη με τη Δημοτική αρχή.

Αφού λοιπόν έγιναν όλα αυτά , η πόλη μας και το νησί δυσφημίζεται όλο το καλοκαίρι κάνοντας για ώρες τη ζωή αβίωτη ,κατοίκων και επισκεπτών, από τα σκουπίδια που σαπίζουν , στη πόλη ,σε ένα μήνα ,αρχίζουν τα σχολεία και εκατοντάδες μαθητές θα συνωστίζονται δίπλα στο  δύσοσμο χώρο μόνιμης επιβάρυνσης του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Το σοβαρότερο πρόβλημα της 5ετίας που πέρασε παραμένει για σήμερα και για αύριο το ίδιο μεγάλο και οξύνεται.

Ξέρουμε από εμπειρία ότι οι  μεταβατικές περίοδοι συνήθως είναι πολύ μεγαλύτερες σε διάρκεια από αυτές που ανακοινώνονται.

Η  δε στρατηγική της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, με βάση την προγραμματική σύμβαση ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) που προωθήθηκε στην Ήπειρο για το εργοστάσιο ανακύκλωσης απορριμμάτων ,από κοινού από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ηπείρου  τιμωρείται με πρόστιμα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Αυτή όμως  η μόνιμη πολιτική της μείωσης του όγκου , μαζί με την ανάκτηση ,την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών είναι η μόνη πολιτική που μειώνει τους κινδύνους για το περιβάλλον και τα οικονομικά βάρη για τους δημότες και μαζί με την εκπαίδευση των πολιτών είναι η πολιτική που έπρεπε και πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς όμως καμία δημοτική αρχή και η απερχόμενη  μέχρι σήμερα να την ακολουθήσουν.

Το νέο Δημοτικό συμβούλιο πρέπει να το αντιμετωπίσει από την αρχή ,από την πρώτη του συνεδρίαση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί άμεσα ,χωρίς ο Δήμος να γίνεται υπάλληλος ιδιωτικών συμφερόντων που θα επιβαρύνουν αβάσταχτα τους δημότες που υποφέρουν έτσι και αλλιώς από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της μόνιμης μνημονιακής και «μεταμνημονιακής» λιτότητας.

Η νέα δημοτική αρχή σιωπά μέχρι σήμερα ενώ έχει εκλεγεί εδώ και τρεις μήνες.

Η λύση πρέπει να δοθεί άμεσα, χωρίς καμία περαιτέρω επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς καμία εμπλοκή  των μεγάλων εταιρειών.

Η διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία είναι μονόδρομος για το Δήμο Λευκάδας, μακριά από τα Σ.Δ.Ι.Τ και την μετατροπή του σε πελάτη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έχουν σίγουρα κέρδη επιβαρύνοντας τους δημότες της Λευκάδας.

Η ανάγκη δημιουργίας κινήματος διεκδίκησης και αντίστασης είναι μεγαλύτερη από ποτέ.  Εμείς θα πάρουμε όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.

ΛΕΥΚΑΔΑ, 18 Αυγούστου 2019