ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Για μια ακόμη χρονιά η εγκατάσταση/στάθμευση τροχόσπιτων στις παραλίες αλλά και οι διάφοροι καταυλισμοί  κατασκηνωτών που στήνονται δίπλα ή και μέσα σε δασώδη μέρη του νομού μας (όπως στα Πευκούλια, παραλίες Καλάμου κ.α.) αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα.

Είναι γνωστό ότι η συζήτηση για την ελευθερία της κατασκήνωσης είναι πολύ παλιά στην Ελλάδα και σε μια σοβαρή χώρα το πρόβλημα θα είχε ήδη λυθεί …

Είναι επίσης γνωστό, ιδιαίτερα στους κατασκηνωτές και τους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, ότι, η διανυκτέρευση σε υπνόσακο είναι γενικά νόμιμη ενώ η υπαίθρια κατασκήνωση απαγορεύεται από την ελληνική νομοθεσία και μόνο σε οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), μπορεί κάποιος να διανυκτερεύσει.

Σύμφωνα με την παρ. 18 του άρθρου 7 του Ν. 4276/2014, όπως αυτή αντικαταστάθηκε και ισχύει με την παρ. 5 του άρθρου 31 του Ν. 4403/2016 «Απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών, ρυμουλκούμενων, ημιρυμουλκούμενων και αυτοκινούμενων τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών και εν γένει  κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες».

Με την ρύθμιση αυτή έχει καταστεί σαφές ότι ο περιορισμός/απαγόρευση της διάταξης αφορά μόνο την εγκατάσταση σε κοινόχρηστους χώρους των κάθε κατηγορίας τροχόσπιτων (αυτοκινούμενων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων) και όχι την απλή προσωρινή στάθμευσή τους.

Στην έννοια της “εγκατάστασης” συμπεριλαμβάνονται η σταθεροποίηση των τροχόσπιτων με τα ειδικά υποπόδια, το άνοιγμα τέντας, η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων έξωθεν αυτών και άλλες σχετικές ενέργειες.

Οι δημοτικές αρχές οφείλουν να τοποθετούν εμφανείς επιγραφές απαγόρευσης, γιατί διαφορετικά θεωρείται ότι επιτρέπεται το ελεύθερο κάμπινγκ στον συγκεκριμένο χώρο και οι αστυνομικές και λιμενικές αρχές, στην αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο έλεγχος του φαινομένου της ελεύθερης κατασκήνωσης, οφείλουν να πραγματοποιούν σχετικούς ελέγχους, να τεκμηριώνουν την εγκατάσταση (παράνομο camping) και σε κάθε περίπτωση να φροντίζουν για την εφαρμογή των σχετικών απαγορεύσεων.

Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με των καταγραφή των εισιτηρίων των αυτοκινούμενων τροχόσπιτων που πέρασαν ακτοπλοϊκώς από το Μπάρι, την Ανκόνα και τη Βενετία στη χώρα μας το 2017 (χωρίς ωστόσο τα στοιχεία αυτά να μπορούν να θεωρηθούν επίσημα), διαπιστώθηκε ότι περίπου οκτώ εκατομμύρια διανυκτερεύσεις έγιναν εκτός οργανωμένων κάμπινγκ (και επομένως χωρίς την καταβολή κανενός τιμήματος). Σε αυτές δεν συνυπολογίζονται εκείνες όσων έρχονται στη χώρα μας από τα Βαλκάνια.

Η ελεύθερη κατασκήνωση σε κάθε περίπτωση βλάπτει την εικόνα της Ελλάδας (της Λευκάδας) και τον τουριστικό κλάδο, ενώ δημιουργούνται εστίες μόλυνσης από τα κάθε λογής σκουπίδια και ενίοτε κίνδυνοι πυρκαγιάς (ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπως της περιοχής στα Πευκούλια, στον Κάλαμο κ.α.), συγχρόνως βέβαια το κράτος και σε αυτή την περίπτωση χάνει σημαντικά έσοδα.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς