Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι 

Οι σοβαρές  ελλείψεις στο νοσοκομείο Λευκάδας  τόσο σε  ιατρικό  προσωπικό (αναισθησιολόγοι, νεφρολόγοι, χειρουργοί  και άλλες ειδικότητες) όσο και σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό δυσχεραίνουν  και καθιστούν επισφαλή την λειτουργία του. Οι εργαζόμενοι έχουν εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά και η  εργατική νομοθεσία έχει γίνει κουρελόχαρτο!  

Στις  ελλείψεις αυτές έρχεται να προστεθεί το στέγνωμα του προϋπολογισμού στα μέσα της χρονιάς,  με αποτέλεσμα  το νοσοκομείο χωρίς άμεση  γενναία αύξηση της χρηματοδότησης να  κινδυνεύει άμεσα με διακοπή λειτουργιών του, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στους ασθενείς και τους εργαζόμενους. Ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υγειονομικό και αναλώσιμο  υλικό και αδυναμία καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους!

Η σημερινή δύσκολη κατάσταση, θα χειροτερέψει αν απολυθούν οι 2  επικουρικοί γιατροί που συμβάσεις τους λήγουν τέλος Σεπτεμβρίου καθώς και οι 13 εργαζόμενοι των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που οι συμβάσεις  τους λήγουν το Φεβρουάριο – Μάρτιο 2020. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν και 6 επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, που πολλοί από αυτούς δεν θα προσληφθούν με την προκήρυξη  2Κ/2019.

Παρά τις διακηρύξεις της απερχόμενης  κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργολάβοι συνεχίζουν να θησαυρίζουν, εκμεταλλευόμενοι εκατοντάδες εργολαβικούς συναδέλφους, (στο νοσοκομείο Λευκάδας η εστίαση δόθηκε ξανά στους εργολάβους). Αλλά και εκεί, που  προχώρησαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως στην καθαριότητα του νοσοκομείου, οι 10 καθαρίστριες εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα, σε καθεστώς απίστευτης εντατικοποίησης και τέλος του χρόνου  θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας!

Η δε προκήρυξη για 4  επιπλέον καθαρίστριες , που και πάλι  όμως δεν φθάνουν να καθαρίσουν τα 17.000 τμ του νέου νοσοκομείου, για 4 τραπεζοκόμες και  4 εργαζόμενους  στα πλυντήρια κώλυσε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας εδώ και 5 μήνες,  όπως χάθηκε και  η χρηματοδότηση για την πρόσληψη 3 συμβασιούχων, ενός  οδοντιάτρου, ενός χειρουργού και ενός μάγειρα.

Φαίνεται όταν πρόκειται για την κάλυψη λαϊκών αναγκών τα γρανάζια δεν γυρνάνε και οι χρηματοδοτήσεις εξαφανίζονται !!!

Γνωρίζουμε ότι η  απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί και θα επιδεινωθεί  διότι είναι αποτέλεσμα της  σχεδιαζόμενης λειτουργίας των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας τους  από την «πώληση» υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία και την υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.

Γνωρίζουμε επίσης ότι στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, δεν υπάρχει καμία αναφορά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας.

Αντίθετα, «περίσσεψαν» οι διακηρύξεις περί επέκτασης των «συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα»,  της σύναξης συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και της «αγοράς» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες, επομένως και της διατήρησης και επέκτασης της επιχειρηματικής λειτουργίας  των δημόσιων μονάδων υγείας.

Η δέσμευση επίσης και της σημερινής κυβέρνησης, της απαρέγκλιτης υλοποίησης του  Προγράμματος Σταθερότητας 2019–2022, για την παραπέρα μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία από το 5,2% του ΑΕΠ το 2018 σε 4,7% το 2022, θα οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και αντίστοιχη αύξηση της επιβάρυνσης των λαϊκών οικογενειών.

Οι δεσμεύσεις αυτές συνδέουν το νήμα  της επιχείρησης εισόδου στο νοσοκομείο γιατρού για ένα μήνα με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), ξεθεμελιώνοντας κάθε ίχνος εργατικού δικαιώματος, πατώντας πάνω στο πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων που οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν με τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Η επιχείρηση από το Βουλευτή Λευκάδας, μεταφοράς της ευθύνης στους εργαζόμενους  για την  απαράδεκτη και επικίνδυνη  κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο, θυμίζοντας τη ρήση  υπουργού του ΠΑΣΟΚ «ότι όλοι μαζί τα φάγαμε» έχει ως στόχο την ενοχοποίηση των εργαζομένων, την καλλιέργεια κοινωνικού αυτοματισμού στέλνοντας ξεκάθαρο  μήνυμα επίθεσης στα  εναπομείναντα δικαιώματά μας από την κυβέρνησή της ΝΔ.

Γιατί  στόχος και της νέας κυβέρνησης είναι η εξοικονόμηση κρατικών κονδυλίων για να δοθούν νέες φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, η παραπέρα μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών και η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της υγείας.

Όχι άλλες θυσίες στα δικαιώματά μας και στα δικαιώματα των ασθενών

Για να συνεχίσουν να αυγατίζουν τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι !

Αγωνιζόμαστε για :

  • Mαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Όχι άλλα μπαλώματα στα νοσοκομεία !!!
  • Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου).
  • Ανάκληση της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών των νοσοκομείων και πρόσληψη των εργολαβικών συναδέλφων με μόνιμη σχέση εργασίας και πλήρη δικαιώματα.
  • Έκτακτη χρηματοδότηση του νοσοκομείου! Πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας,
  • Κατάργηση των πληρωμών των ασθενών και των ασφαλιστικών εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
  • Κατάργηση των σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Δ.Σ