Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, με το νομοσχέδιο αυτό υλοποιούνται οι βασικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, για την ταχύτατη έκδοση συντάξεων, καθώς και για τη διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες.

Δήμοι – Περιφέρειες

Το νομοσχέδιο αίρει τα εμπόδια κυβερνησιμότητας στους Δήμους, καθώς από τη μια αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής ενώ, από την άλλη, διατηρείται ισχυρός ο ρόλος των Δημοτικών και των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Στην πράξη τα Συμβούλια αναβαθμίζονται, καθώς απαλλάσσονται από καταχρηστικές αντιπαραθέσεις και δημιουργούνται προϋποθέσεις για εποικοδομητικό διάλογο, αφού η αντιπολίτευση για να απορρίψει πράξεις της αρμοδιότητας του Συμβουλίου, όπως ο προϋπολογισμός, πρέπει να καταθέσει αιτιολογημένη άποψη με στοιχεία από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δήμου ή της Περιφέρειας.

Μεταξύ άλλων διατάξεων θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη.

Εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.

Αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των Δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει – σε περίπτωση αδιεξόδου – στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα (5.8.2019) με στόχο να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη (8.8.2019).

via newsit.gr