ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ  ΔΣ   ΤΗΝ  31  ΙΟΥΛΙΟΥ 2019  ΜΕ  ΘΕΜΑ:

«Πρόσληψη αναισθησιολόγου για ένα μήνα με δελτίο παροχής υπηρεσιών»Όχι στις συμβάσεις δουλείας που τσακίζουν κάθε έννοια  εργασιακού  δικαιώματος  των εργαζομένων και δεν λύνουν τα σοβαρά προβλήματα έλλειψης υγειονομικών στα νοσοκομεία !Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τώρα! Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκοντας το έδαφος στρωμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το καλημέρα δείχνει πως αντιλαμβάνεται τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας προωθώντας την έσχατη μορφή ελαστικής απασχόλησης των υγειονομικών, αυτή της πληρωμής με μπλοκάκι.

Στόχος της  η ακόμα μεγαλύτερη μείωση το μισθολογικού κόστος της λειτουργίας των νοσοκομείων, το τσάκισμα κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος και η ακόμα πιο βαθιά εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και η προώθηση του στρατηγικού σχεδίου για νοσοκομεία- επιχειρήσεις.

Το πρόβλημα της έλλειψης αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο της Λευκάδας  είναι κάτι που δεν πρόκυψε εν αιθρία αλλά αντίθετα είναι  ένα γεγονός απολύτως αναμενόμενο. Ήταν γνωστό πάνω από ένα χρόνο, στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στην 6η Υγειονομική περιφέρεια και στο υπουργείο υγείας  πως το αναισθησιολογικό τμήμα θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα στελέχωσης. Συγκεκριμένα γνώριζαν ότι  ο Διευθυντής του τμήματος θα συνταξιοδοτούνταν τέλος του 2018 και ο επικουρικός ιατρός μιας και δεν κατείχε μόνιμη θέση μπορούσε ανά πάσα στιγμή να αποχωρίσει.

Ενώ λοιπόν τα προβλήματα ήταν γνωστά στην διοίκηση, στους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία μέσα από τις ανακοινώσεις του συλλόγου εργαζομένων, όπου αναδεικνύαμε επανειλημμένα το οξύ πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το νοσοκομείο και απαιτούσαμε άμεση και οριστική λύση, δεν φρόντισαν να   προκηρύξουν  έγκαιρα τις κενές  θέσεις  για μόνιμους  αναισθησιολόγους με αποτέλεσμα το αναισθησιολογικό τμήμα να μείνει με έναν γιατρό μετά την συνταξιοδότηση του διευθυντή και την παραίτηση του επικουρικού γιατρού ο οποίος διορίστηκε σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο της περιφέρειας.

Άρα λοιπόν το πρόβλημα δεν προέκυψε από κάποιες μη αναμενόμενες αιτίες αλλά είναι απόρροια των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ  οι οποίες άφησαν  τα νοσοκομεία της χώρας να λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και κάποια από τα τεράστια  κενά τα κάλυπταν ως επί των πλείστων με ελαστικούς εργαζόμενους (επικουρικούς κτλ). Και όλα αυτά για να πιαστούν οι στόχοι για τα θηριώδη πλεονάσματα και εξασφαλίζουν άπλετο χρήμα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για τις μπίζνες τους.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου κάνοντας χρήση του κατάπτυστου άρθρου 41 του  νόμου 4058/2012 που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το διατήρησε και το επέκτεινε και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, έφερε  ως πρόταση στο ΔΣ του νοσοκομείου ένα ακόμη μπάλωμα, αυτό της ελαστικής εργασίας και μάλιστα αυτή της χείριστης μορφής, δηλαδή με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Λύση απαράδεκτη, βαθιά αντεργατική που φέρνει στα νοσοκομεία τον εργασιακό μεσαίωνα.

Αυτό το μπάλωμα, που προτάθηκε ως «λύση» μόνο λύση  δεν είναι, διότι είναι προκήρυξη θέσης για έναν μόνο μήνα, όπου  μάλιστα θα καλυφθούν  εφημεριακά μόνο οι μισές μέρες του μήνα!

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η διοίκηση της 6ης υγειονομικής περιφέρειας και του Υπουργείου υγείας  ενώ μπορούν να λύσουν οριστικά το  πρόβλημα της στελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος, δεν το λύνουν, διότι έχουν  ως βασική τους προτεραιότητα, να προχωρήσουν περαιτέρω  την πολιτική της ακόμα μεγαλύτερης ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που είναι άλλωστε και στρατηγική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόκειται δηλαδή για ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό και όχι τεχνικό  όπως επιδιώκουν  να μας το παρουσιάσουν.

Καταψηφίσαμε  την εισήγηση  διότι ούτε το πρόβλημα εφημεριακής κάλυψης του αναισθησιολογικού τμήματος λύνει, και ταυτόχρονα η προτεινόμενη «λύση» είναι  βαθιά αντεργατική  και ενάντια σε αυτό που διεκδικεί η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, δηλαδή ένα καθολικά δημόσιο σύστημα Υγείας που θα στελεχώνεται από μόνιμο προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο σωματείο, διότι είναι πλέον ξεκάθαρο και μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ότι η ανυπόφορη κατάσταση που βιώνουμε θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ακόμη περισσότερο.  Και η επίθεση που θα δεχτούμε στα δικαιώματά μας και στα δικαιώματα των ασθενών μας μπορεί να αποτραπεί  ΜΟΝΟ με τη μαζική συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα και σε κατεύθυνση σύγκρουσης με την κυρίαρχη πολιτική υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Υ.Γ Επίσης σας ενημερώνουμε ότι ο Διοικητής του νοσοκομείου κατέθεσε στο Διοικητικό συμβούλιο ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρει ότι ” Το νοσοκομείο Λευκάδας αδυνατεί προς το παρόν να προχωρήσει στην πρόσληψη αναισθησιολόγου με μπλοκάκι διότι δεν υπάρχουν οι αναγκαίες πιστώσεις για να καλυφθεί η δαπάνη” και καταψήφισε την εισήγηση του….. και το σημείωμα αυτό βρίσκεται στα χέρια μας.