Ομιλία Θανάση Καββαδά στη συζήτηση του Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις. «Η νέα κυβέρνηση κάνει πράξη τις προεκλογικές της εξαγγελίες και φέρνει άμεσα ρυθμίσεις που ανακουφίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας»

Για την άμεση ανακούφιση των πολιτών, που θα έρθει μετά την ψήφιση του πρώτου νομοσχεδίου της νέας Κυβέρνησης, έκανε λόγο στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς. Ο Βουλευτής έλαβε το λόγο κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, τονίζοντας ότι μείωση του ΕΝΦΙΑ έρχεται ένα χρόνο νωρίτερα από αυτό είχε προεκλογικά εξαγγείλει η Νέα Δημοκρατία.

«Η νέα κυβέρνηση υλοποιώντας τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις, φέρνει επείγουσες ρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής και στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Μήνυμα ότι τηρεί τις δεσμεύσεις της, και ότι έχει σχέδιο, που θα δώσει ώθηση στην πραγματική οικονομία, και αληθινή ελπίδα στους Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, σημειώνοντας όλες τις θετικές επιπτώσεις που θα έχουν για τους Έλληνες φορολογούμενους οι νέες ρυθμίσεις.

Ο κ. Καββαδάς ανέφερε συγκεκριμένα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ : «Ειδικότερα για τον ΕΝΦΙΑ, τα φετινά εκκαθαριστικά που θα λάβουν σε λίγες μέρες οι πολίτες, θα έχουν μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερο φόρο. Και είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι μειώσεις αυτές, έρχονται ένα χρόνο νωρίτερα, από αυτό που είχαμε εξαγγείλει πριν από τις εκλογές. Οι μειώσεις αυτές αφορούν κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα του πληθυσμού. Συγκεκριμένα :

-Για τις μικρές ιδιοκτησίες μέχρι 60.000 ευρώ, μείωση 30%.

-Για τις ιδιοκτησίες μέχρι 70.000, μείωση 27%,

-Για τις ιδιοκτησίες συνολικής αξίας μέχρι 80.000, 25%,

-Για τις ιδιοκτησίες μέχρι 1.000.000, 20%,

– και για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες 10%.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακουφιστούν αμέσως εκατομμύρια ιδιοκτήτες, να τονωθεί η αγορά ακινήτων και σταδιακά, να ανακτήσουν οι περιουσίες των πολιτών την αξία που έχασαν»

Συνεχίζοντας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ανέφερε : « Με τις βελτιώσεις αυτές, πολίτες και επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν μια δεύτερη ευκαιρία και να απαλλαγούν, από το άγχος των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών» και συνέχισε επισημαίνοντας τις αλλαγές στη ρύθμιση των οφειλών. « Συγκεκριμένα με την παρούσα πρόταση νόμου :

-Μειώνεται η ελάχιστη μηνιαία καταβολή από 30 ευρώ που ισχύει σήμερα σε 20 ευρώ.

-Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%.

-Διευρύνεται η ρύθμιση σε όλα τα νομικά πρόσωπα με βασική οφειλή έως 1 εκατ. ευρώ.

-Δίνεται η δυνατότητα εφάπαξ εξοφλήσεων του υπολοίπου αριθμού των δόσεων,

ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων, με ταυτόχρονη απαλλαγή αντίστοιχου ποσού τόκων και προσαυξήσεων.

-Με την υπαγωγή στη ρύθμιση και την τήρησή της, αναστέλλονται όλα τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης καθώς και οι κατασχέσεις .

-Ακόμη, εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό, τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

-Τέλος, στους οφειλέτες που ήδη έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση με το ισχύον καθεστώς ρύθμισης του νόμου 4611/2019, τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν εάν επιθυμούν την ένταξη τους στο νέο καθεστώς.»

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καββαδάς κάλεσε τους βουλευτές από όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης καθώς όπως τόνισε θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών.