Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου έδωσε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αξιωματική αντιπολίτευση τον ΣΥΡΙΖΑ με υψηλό ποσοστό και συνολικά το δικομματισμό να προσεγγίζει ποσοστά από τα παλιά. Η κομμουνιστική και μαχόμενη αριστερά είτε γνώρισε κάμψη των ποσοστών της είτε γνώρισε τη συντριβή.

Προέκυψε μία νέα κατάσταση που έχει πολλά κοινά στοιχεία με την προηγούμενη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σημαντικά νέα. Ο διακηρυγμένος προεκλογικά άγριος νεοφιλελευθερισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε πλέον επίσημα πολιτική του κράτους.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κινείται, όπως και η προηγούμενη, στις ράγες των μνημονίων, των θηριωδιών πλεονασμάτων και της λιτότητας, της ολοκληρωτικής ευθυγράμμισης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό. Η εξάρτηση και η υποταγή της χώρας συνεχίζεται και βαθαίνει.

Σήμερα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας συνεχίζεται και επιταχύνεται,  στο βωμό της προσέλκυσης κάποιων επενδύσεων καταστρατηγούνται νόμοι και πολεοδομικές διατάξεις, υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο το περιβάλλον.

Σημαντικές κατακτήσεις του λαού απειλούνται και καταρχήν το ασφαλιστικό σύστημα με την παράδοση μεγάλων τμημάτων του στους ιδιώτες, συρρικνώνονται οι δημόσιες δαπάνες και κυρίως αυτές που στηρίζουν το λεγόμενο κοινωνικό κράτος.

Προωθείται περαιτέρω μείωση των δημοσίων υπαλλήλων με το πρόσχημα της περιστολής των κρατικών δαπανών και της μείωσης της σπατάλης.

Δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις αφαιρούνται, καταρχήν το πανεπιστημιακό άσυλο, ενώ η κρατική καταστολή, ο νόμος και η τάξη θα είναι η βασική πρακτική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα. Η πρόσληψη 1.500 αστυνομικών όταν λείπουν δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό από τα νοσοκομεία, προσωπικό από τις κρατικές δομές πρόνοιας είναι ενδεικτική για το πού οδεύουν τα πράγματα.

Αντίθετα η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου φειδωλή στις παραχωρήσεις στο κεφάλαιο με πρώτο μέτρο τη μείωση της φορολογίας του κατά 8%.

Με δυο λόγια οδεύουμε σε εμβάθυνση, επέκταση και παγίωση όλων των αντιδραστικών τομών, σε κεφαλαιοποίηση όλων των μέτρων και των παρεμβάσεων που θεσμοθέτησαν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση στην εποχή των μνημονίων.

Οι ψηφοφόροι που περίμεναν κάτι θετικότερο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σύντομα θα εκπλαγούν δυσάρεστα, όπως επίσης και όσοι πιστεύουν τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα είναι ο υπερασπιστής των λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Οι μνήμες από την τετράχρονη διακυβέρνηση του είναι νωπές, 3ο μνημόνιο, αιματηρή φορολογία, ενώ συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ένωση 3,5% πλεονάσματα έφτασε συνολικά με τη λιτότητα που επέβαλε να ξεπερνά κατά πολύ αυτό το ποσοστό για να έχει τη δυνατότητα να μοιράζει μικροπαροχές στους οικονομικά εξουθενωμένους. Οδήγησε από κοινού με τα υπόλοιπα κόμματα και κυβερνήσεις το μισό πληθυσμό στη φτώχεια και τη νεολαία στην ανεργία και τη μετανάστευση και μοίραζε προεκλογικά «13ο μισθό» με το μάτι καρφωμένο στην απόσπαση της λαϊκής ψήφου. Δεν είπε όλα αυτά τα χρόνια ένα όχι στους Ευρωπαίους και ευθυγραμμίστηκε απόλυτα με τα αμερικανικά και νατοϊκά σχέδια και επιδιώξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η αντιμετώπιση της κυβερνητικής πολιτικής δεν θα είναι προσφορά κανενός κόμματος και καμιά ηγεσίας, αλλά μόνο του μαζικού αγώνα των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων, των ανέργων, της νεολαίας και των γυναικών. Μόνο ο μαζικός και αταλάντευτος αγώνας μπορεί να αποτρέψει επώδυνα μέτρα και να δημιουργήσει τη δυνατότητα για κατακτήσεις. Πρέπει να οργανωθεί άμεσα η αντίσταση του λαού της Λευκάδας και ολόκληρης της χώρας. Κανένα αντιλαϊκό μέτρο να μην περάσει χωρίς ισχυρή αντίσταση.

Να διεκδικήσουμε

  • Άμεση βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του συνόλου του ελληνικού λαού. Κεντρικός στόχος των διεκδικήσεων πρέπει να είναι η λήψη άμεσων μέτρων για την αξιοπρεπή διαβίωση του λαού όπως: Κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ, απόδοση 13ης και 14ης της σύνταξης και μισθού, αύξηση του επιδόματος ανεργίας, σταθερή 35ωρη εργασία με κατάργηση όλων των μορφών της ελαστικής, ενοικιαζόμενης και περιτροπής εργασίας. Μηδενικό Φ.Π.Α για είδη άμεσης ανάγκης και δραστική μείωση όλων των συντελεστών Φ.Π.Α. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
  • Αναβάθμιση του αιτήματος διεκδίκησης των γερμανικών επανορθώσεων.
  • Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ουσιαστική μείωση της ανεργίας με θεαματική αύξηση των δημόσιων επενδύσεων. Κατάργηση κάθε διάταξης που ποινικοποιεί τη μαζική πολιτική και συνδικαλιστική δράση, πλήρης επαναφορά του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθιέρωση θεσμών εργατικού και κοινωνικού ελέγχου.
  • Να μην υλοποιηθεί η δέσμευση για πλεονάσματα 3,5%, να σταματήσει η αποπληρωμή του κρατικού χρέους και να διακηρυχτεί η μονομερής διαγραφή του. Εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο λιτότητα, πλεονάσματα, ανεργία και αυταρχισμός περιμένει το λαό, η προοπτική για αυτόν βρίσκεται εκτός ευρώ και Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να καταργηθεί το Υπερταμείο και να επανέλθουν στο δημόσιο βασικοί τομείς και επιχειρήσεις που έχουν ιδιωτικοποιηθεί.
  • Άμεσες μαζικές προσλήψεις εργαζομένων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας με πλήρη εργασία ωράριο, ασφάλιση και δικαιώματα.
  • Απεμπλοκή της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια, καταγγελία του άξονα Ελλάδας- Ισραήλ- Κύπρου- ΗΠΑ. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, το ευρώ και την Ε.Ε. Οι σύμμαχοι δεν πρόκειται να εξασφαλίσουν στην Ελλάδα δίκαιη Ειρήνη παρά μόνο υποταγή και εκμετάλλευση όπως συνέβαινε πάντα.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε παραπέρα υποβάθμιση της ζωής μας.

Ο χειμώνας που έρχεται πρέπει να είναι ιδιαίτερα θερμός για την κυβέρνηση, τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΛΕΥΚΑΔΑ                 29 Ιουλίου 2019