Μπήκε και επίσημα η ταφόπλακα σε μια από τις ομορφότερες περιοχές της Λευκάδας. Το περιβαλλοντικό έγκλημα στην είσοδο, στον δίαυλο της πόλης ολοκληρώθηκε. Με τις υπογραφές της σημερινής Δημοτικής Αρχής η οποία βέβαια νιώθει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση.

Το είχε άγχος ο νυν Δήμαρχος να προλάβει να υπογράψει αυτός και όχι ο επόμενος Δήμαρχος την δημοπρασία, να φύγει αφήνοντας πίσω του ένα έργο πιστεύει…. Ότι έδωσαν λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα έτσι το βλέπουν και αυτό υπερασπίζονται…. Και όμως η υπογραφή μπήκε να σφραγίσει το περιβαλλοντικό έγκλημα το οποίο ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια όταν οι τότε διοικούντες επέλεξαν την περιοχή για σκουπιδότοπο και εκ τότε δεν βρέθηκε ένας Δήμαρχος να τολμήσει να αλλάξει αυτή την κατεστημένη κατάσταση. Ούτε ένας! Η κλασσική δικαιολογία ήταν και είναι πως θα περνούσαν χρόνια για να βρεθεί άλλος  χώρος αποδεκτός από τους Λευκαδίτες και αυτό βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι είναι αλήθεια! Κανείς δεν θέλει τα σκουπίδια μπροστά στην πόρτα του, να πάνε στην πόρτα του άλλου φτάνει να μην τα βλέπω εγώ… Έτσι με τα χρόνια έγινε κοινός αποδεκτό ότι η Λευκάδα θάβει τα σκουπίδια της δίπλα στην θάλασσα με τις συνέπειες που όλοι γνωρίζουμε.  Και ενώ όλοι δηλώνουν ενοχλημένοι με τον σκουπιδότοπο δίπλα στην θάλασσα  και κανείς δεν συμφωνούσε,  κανείς δεν έκανε όμως και τίποτα! Εγκαταστάθηκαν δίπλα και οι Ρομά να μεγαλώνουν τα παιδιά τους μέσα στα σκουπίδια, και αυτό γνωστό σε όλους, αλλά και εδώ δεν βρέθηκε ένας να αλλάξει την κατάσταση και άντε τώρα με τόσο σκουπίδι που έχουν φάει οι άνθρωποι να τους μετακινήσεις  από εκεί….

Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τώρα πλέον τα υπέρ και κατά μιας εναλλακτικής  λύσης αφού κανείς δεν την έψαξε πραγματικά με σοβαρότητα και σχεδιασμό. Όλοι ακολούθησαν την πεπατημένη των προκάτοχών τους  και  του εθνικού μας μελετητή…..  Δεν βρέθηκε ένας να τολμήσει και να υποστεί αν χρειαστεί το πολίτικο κόστος.  Φτάσαμε να ξυπνάμε τα βράδια από την ανυπόφορη μυρωδιά των σκουπιδιών αφού και το πείραμα με τον δεματοποιητή απέτυχε και ας το χρυσοπλήρωσε ο Λευκαδίτικος λαός. Αλήθεια για αυτό θα κληθεί κάποιος να απολογηθεί και να υποστεί τις συνέπειες;  Σήμερα λοιπόν καθημερινά εισπνέουμε τον καρκίνο, έχουμε πνίγει στα σκουπίδια και η νυν Δημοτική Αρχή αγωνιούσε να μας ανακοινώσει πανηγυρικά μαζί με τους κλακαδόρους της  πως «ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια άνοιξε ο δρόμος για την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων.» Όλα είναι σχετικά βέβαια, αυτό που σήμερα εσύ βλέπεις σαν λύση μπορεί να είναι ο αυριανός σου εφιάλτης. Όπως  και έγινε και με την περιοχή που σήμερα θα στήσουν τον εργοστάσιο. Πριν χρόνια δεν είχε καμία αξία για κανέναν. Όλοι έβλεπαν βάλτο και βρωμιά άρα η λύση ήταν να πάνε εκεί τα σκουπίδια…….  Μέγα λάθος όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Για αυτό και χρειάζονται  πολιτικοί με ικανότητες και όραμα και όχι κοντόφθαλμοι λαϊκιστές και πολιτικάντηδες. Τώρα είναι αργά!

Έτσι είναι αυτά,  δοκιμασμένη συνταγή στα πολιτικά δρώμενα. Φτάνουμε τον λαό στο αμήν και  είναι διατεθειμένος προκειμένου να μην βουλιάξει άλλο στα σκουπίδια να δεχτεί τα πάντα. Καμία αντίδραση. Παραμένουμε παγιδευμένοι στη λογική του «το μη χείρον, βέλτιστον». Έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με το κακό, αρκεί να μην είναι χειρότερο από αυτό που βιώνουμε τώρα.  Δεν έχουμε μάθει να επιδιώκουμε – ή και να απαιτούμε όταν χρειάζεται – το καλό, το σωστό, το αξιοπρεπές, αλλά αντίθετα έχουμε μάθει να συμβιβαζόμαστε με κάκιστες καταστάσεις τις οποίες βαφτίζουμε «καλύτερες» από κάποιες άλλες για να νιώθουμε «καλύτερα» και εμείς οι ίδιοι.

Το «εχθρός του καλού, το καλύτερο» απέχει έτη φωτός από το «το μη χείρον, βέλτιστον» με το οποίο έχουμε μάθει να ζούμε. Στο πρώτο έχουμε δύο καλές λύσεις, στο δεύτερο δύο κακές. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει αυτό: Τα σκουπίδια και το εργοστάσιο δίπλα στα σχολεία μας και δίπλα στην θάλασσά μας. Μια τεράστια οικολογική καταστροφή μέσα στο δίαυλο της Λευκάδας. Και όσο και να θέλουν να μας πείσουν ότι το εργοστάσιο δεν θα ενοχλεί, και ότι είναι η καλύτερη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων της Λευκάδας, την πραγματικότητα και τα όσα συνεπάγονται με την κατασκευή του εργοστασίου (το οποίο θα είναι μάλιστα και ξεπερασμένης τεχνολογίας, αλλά αυτά θα τα πούμε σε άλλο ρεπορτάζ) θα συνειδητοποιήσει ο Λευκαδίτικος λαός όταν για άλλη μια φορά θα είναι αργά….

Να την χαιρόμαστε λοιπόν αυτή την  δημοπρασία με την οποία οριστικά καταδικάζεται μια από τις πιο ωραίες περιοχές του νησιού μας και την οποία άλλοι θα είχαν κόσμημα.  Εμείς την πετάξαμε στα σκουπίδια!

Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου

Δόθηκε χθες από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ η προέγκριση για τη δημοπράτηση του έργου:  «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΟΝΑΔΑΣ ΠΡΟΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ (ΜΟΠΑΚ) ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ» συνολικού προϋπολογισμού 9.887.361,74€.

Σήμερα εγκρίθηκαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λευκάδας οι όροι διακήρυξης του έργου και καθορίστηκε η ημερομηνία δημοπράτησης του ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019.

Με τη δημοπράτηση, ολοκληρώθηκε μια, γραφειοκρατικά, δύσκολη διαδικασία για ένα σημαντικό έργο, από τα λίγα που εκτελούνται στη χώρα. Άνοιξε έτσι ο δρόμος για την οριστική λύση του προβλήματος των απορριμμάτων, ύστερα από σχεδόν 40 χρόνια.

Συνεχίζουμε παράλληλα την προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των δεματοποιημένων απορριμμάτων, κατά το μεταβατικό στάδιο μέχρι την κατασκευή την Μονάδας.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ