Το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας που φέτος διανύει το 6ο χρόνο του θεωρείται το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός του νησιού. Σκοπός του, θεωρητικά, είναι να αναδείξει και να προωθήσει τα τοπικά προϊόντα γαστρονομίας του νησιού, τους τρόπους παρασκευής τους και την ιδιαίτερη κουζίνα του.

5 χρόνια τώρα, προσφέρω τις γνώσεις και την εμπειρία μου πάνω στην παραδοσιακή μας κουζίνα στα πλαίσια του φεστιβάλ, και παράλληλα προωθώ τα προϊόντα και τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματός τους, εντός και εκτός Λευκάδας.

Φέτος, προσφέρθηκα αρκετά νωρίς και πάντα αφιλοκερδώς να μαγειρέψω στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας, ως Όλγα Μανωλίτση, παραδοσιακή μαγείρισσα, συνοδευόμενη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νικιάνας “Οι Σκάροι”.

Στόχος μου να αναδείξω τον μοναδικό τρόπο που οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας μαγείρευαν χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο τα καλούδια της λευκαδίτικης γης και στην συγκεκριμένη περίπτωση το μέλι στο οποίο είναι αφιερωμένο το 6ο Φεστιβάλ.

Η πρότασή μου ωστόσο δεν έγινε δεκτή γιατί θεωρήθηκε από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ, όποιοι κι αν είναι αυτοί, ότι οι διάσημοι σεφ που θα μαγειρέψουν σε αυτό, μπορούν να αναδείξουν καλύτερα από μένα την παραδοσιακή μας κουζίνας και άρα έχουν προτεραιότητα.

Η προσφορά μου στη λευκαδίτικη γαστρονομία, δε θεωρήθηκε αρκετά σημαντική ώστε να μου δοθεί λίγος χρόνος να μαγειρέψω με τον παραδοσιακό τρόπο για τους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Να υπενθυμίσω ότι για 3 χρόνια πολύ πριν την έναρξη του φεστιβάλ  προωθούσα την τοπική κουζίνα μέσω διαδικτυακής εκπομπής με μεγάλη μάλιστα απήχηση και παράλληλα τα τελευταία χρόνια αντιπροσωπεύω τη λευκαδίτικη γαστρονομία σε μεγάλες διοργανώσεις εκτός νησιού.

Θεώρησα σωστό να κοινοποιήσω αυτή μου την πικρία στους Λευκαδίτες και να θέσω τον προβληματισμό αν το Φεστιβάλ Λευκαδίτικης Γαστρονομίας έχει στόχο να αναδείξει την παραδοσιακή μας κουζίνα ή τελικά αποτελεί ένα show προώθησης της παρουσίας και της δουλειάς των σεφ της τηλεόρασης και ποιος στην πραγματικότητα είναι ο στόχος: η εικόνα ή η ουσία.

Να διευκρινίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υποτιμώ την προσφορά των σεφ και των Λεσχών Γαστρονομίας, καθώς αποτελώ και εγώ η ίδια, ιδρυτικό μέλος σε μια από τις πιο σημαντικές Λέσχες Γαστρονομίας της Ελλάδας.

Θεωρώ όμως ότι η τοπική κουζίνα αφορά αρχικά τους ανθρώπους που τη γνωρίζουν από πρώτο χέρι και έχουν μεγαλώσει με τις γεύσεις, τα αρώματα και τους ιδιαίτερους συνδυασμούς πάνω στην παρασκευή των μοναδικών εδεσμάτων μας και στη συνέχεια  σε όλους τους άλλους που σαφώς είναι καλοδεχούμενη η προσφορά τους.

Ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την άρνησή τους να δεχτούν τη δική μου αφιλοκερδή προσφορά και συμμετοχή.

Σαφώς δεν θα αποτελέσει αυτή τροχοπέδη στη γεμάτη αγάπη και μεράκι συνεισφορά μου στην προώθηση της τοπικής μας κουζίνας.

Όλγα Μανωλίτση, παραδοσιακή μαγείρισσα