Η ιστορική νίκη της ΝΔ και τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, διαμορφώνει ένα νέο πολιτικό τοπίο, και προδιαγράφει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου.
Η νίκη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις περιφερειακές εκλογές, ξεπερνά και τα πιο αισιόδοξα σενάρια που επεξεργάζονταν στην Πειραιώς. Ποτέ στο παρελθόν μια παράταξη δεν είχε κερδίσει τις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Και μάλιστα τις 11 από αυτές, με τους υποψηφίους που είχαν την επίσημη υποστήριξη της. Να σημειωθεί ενδεικτικά ότι στις εκλογές του 2014, η Νέα Δημοκρατία είχε κερδίσει 6 περιφέρειες. Ακόμα πιο οδυνηρή είναι όμως η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αφού δεν καταφέρνει να εκλέξει κανέναν δικό του υποψήφιο και η μόνη παρηγοριά είναι η επανεκλογή του Σταύρου Αρναουτάκη στην Κρήτη, που όμως είναι υποψήφιος που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και στηρίχθηκε από το ΚΙΝΑΛ.

Η πιο συμβολική νίκη είναι βέβαια στην Περιφέρεια Αττικής, όπου η νίκη του Γιώργου Πατούλη απέναντι στην Ρένα Δούρου είναι μεγάλη, με ποσοστό 66,2%, ενώ συμβολική είναι και η νίκη του Νεκτάριου Φαρμάκη στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, απέναντι στον κοινό υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ Απόστολου Κατσιφάρα. Μια ήττα που θεωρείται και προσωπική ήττα της Φώφης Γεννηματά, αφού έριξε όλο της το βάρος υπέρ του κ. Κατσιφάρα και περιόδευσε στην περιφέρεια μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου.
Ποιοι Περιφερειάρχες της ΝΔ κέρδισαν χθες

Η Νέα Δημοκρατία είχε εκλέξει 5 περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, ενώ χθες κατάφερε να εκλέξει άλλους 7 Περιφερειάρχες:

Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 66,2%
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Νεκτάριος Φαρμάκης 56,4%
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονιας – Θράκης: Χρήστος Μέτιος 51,1%
Περιφέρεια Πελοποννήσου: Παναγιώτης Νίκας 52,7%
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: Φάνης Σπανός 51,4%
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: Ρόδη Κράτσα 59,1%
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: Κωνσταντίνος Μουτζούρης 51,1%

Η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους Δήμους είναι οδυνηρή, με την Νέα Δημοκρατία να κερδίζει τον Δήμο της Αθήνας, όπου κατ εξοχήν κρίνονται οι εντυπώσεις, και τον Κώστα Μπακογιάννη να εκλέγεται Δήμαρχος με ένα εντυπωσιακό ποσοστό άνω του 65 %. Η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου ,δεν κατάφερε καν να περάσει στον β γύρο, ενώ ναι μεν ο υποψήφιος της ΝΔ κ. Ταχιάος δεν κατάφερε να εκλεγεί, χάνοντας την μάχη απέναντι στον αυτοδιοικητικό Κωνσταντίνο Ζέρβα, αλλά στην Πειραιώς δεν φαίνεται να τα έχουν βάψει μαύρα. Αφού ο νέος Δήμαρχος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, ήταν υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του 2015 και στήριξε και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές.

Το ίδιο και στον Πειραιά όπου ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ κ. Βλαχάκος χάνει απέναντι στον ανεξάρτητο Γιάννη Μώραλη, αλλά είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του κόμματος της ΝΔ στήριζε τον επανεκλεγέντα Δήμαρχο.

Οι υποψήφιοι που στηρίζονται ή προέρχονται απο την ΝΔ επικρατούν σε τουλάχιστον 24 Δήμους μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Αγ. Παρασκευής, Αγ. Αναργύρων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κηφισιάς, Αγρινίου, Δράμας, Χαλκίδας, Χίου και Ρόδου.
Ενωτικός ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν στις επόμενες εκλογές, θα είμαστε δίπλα στους νέους περιφερειάρχες και δημάρχους. Ο χάρτης βάφτηκε γαλάζιος, όχι το χρώμα της ΝΔ, αλλά το χρώμα της πατρίδας μας», δήλωσε από τα γραφεία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα. Ολες οι μέχρι στιγμής παρεμβάσεις του προέδρου της ΝΔ δείχνουν ότι θα κινηθεί ενωτικά και θα αποφύγει την πόλωση και τις επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμά ότι κάτι τέτοιο βοηθά στην συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε με όλους τους περιφερειάρχες που εκλέγονται, ενώ τηλεφώνησε και στον νικητή του Δήμου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα.
Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την 2η ήττα και στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται και από την πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου για το αποτέλεσμα, όπου σημειώνεται ότι λόγω αποχής των ψηφοφόρων…είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή πολιτικά συμπεράσματα. Ενώ η ανακοίνωση σημειώνει ότι τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και η Ρένα Δούρου αύξησαν τα ποσοστά τους!

«Το εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο συμμετοχής των πολιτών στον δεύτερο γύρο, είναι το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής εκλογικής αναμέτρησης. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, τα όποια πολιτικά συμπεράσματα θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εξαχθούν. Εξάλλου, τα αποτελέσματα στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι συνάρτηση και των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής, χωρίς να αντιπροσωπεύουν ευθύγραμμα την πολιτική επιρροή κάθε κόμματος, όπως μας έδειξαν και οι εκλογές του 2014.

Στην περιφέρεια Αττικής και την Αθήνα οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν ένα σημαντικό αγώνα και αυξάνουν τα ποσοστά τους σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην Αθήνα διπλασιάζει το ποσοστό του, ενώ και η Ρένα Δούρου το αυξάνει σημαντικά. Είναι ξεκάθαρο ότι η μεγάλη μάχη είναι αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, όπου το δίλημα θα είναι καθαρό και ο λαός μας θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός και με ποιο πρόγραμμα θα προχωρήσει η χώρα την επόμενη 4ετία. Αν θα συνεχιστεί η προοδευτική διακυβέρνηση ή αν η χώρα θα γυρίσει πίσω στις μνημονιακές πολιτικές.»
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Εξ ίσου αμήχανη ήταν και η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα όταν επισκέφθηκε τα εκλογικά περίπτερα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου και Ρένας Δούρου στο κέντρο της Αθήνας. Σε δηλώσεις του ο κ .Τσίπρας είπε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ «έδωσαν μια μάχη υπερασπίστηκαν τις ιδέες τους με δυναμισμό και αξιοπρέπεια». Και σχολίασε για το αποτέλεσμα: «Στην πολιτική αλλά και στη ζωή είναι σημαντικό να ξέρεις να κερδίζεις αλλά και να χάνεις. Να σηκώνεσαι πάλι όρθιος και να παλεύεις».
Πεσμένο το ηθικό στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας με την Ρένα Δούρου στο εκλογικό περίπτερο της υποψήφιας Περιφερειάρχου/ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EUROKINISSI
Εκλογές πρόκριμα για τις Εθνικές εκλογές

Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών θεωρείται σαν πρόκριμα για τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Σύμφωνα με την δημοσκόπηση που μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, η διαφορά στις εθνικές εκλογές βρίσκεται στις 9 μονάδες, ενώ η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να μπορεί να εξασφαλίσει και την αυτοδυναμία.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΙ

ΝΔ 31,5-36,5%
ΣΥΡΙΖΑ 22,5-27,5%
ΚΙΝΑΛ 6,5-9,5%
Χρυσή Αυγή 4-6%
ΚΚΕ 4,5-6,5%
Ελληνική Λύση 3-5%
ΜέΡΑ 25 2-4%
Πλεύση Ελευθερίας 1-2%
Ποτάμι 1-2%
Ενωση Κεντρώων 1-2%
Αλλο κόμμα 3-6%
Αναποφάσιστοι 6,5%

Την ίδια στιγμή οι Ελληνες ψηφοφόροι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από την ίδια δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse. Ενώ αν αθροίσει κανείς το ποσοστό των ψηφοφόρων που θέλουν είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση ΝΔ, είτε κυβέρνηση με κορμό την ΝΔ φθάνει το 47%. Την ίδια στιγμή ένα ποσοστό της τάξης του 15% θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ένα ποσοστό 17% επιθυμεί κυβέρνηση με κορμό το κυβερνών κόμμα. Υπάρχει ένα ακόμα 10% του εκλογικού σώματος, που επιθυμεί έναν μεγάλο συνασπισμό με την συμμετοχή τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: iefimerida.gr