Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη «μάχη» για τις Δημοτικές – Περιφερειακές Εκλογές, αλλά και για τις Ευρωεκλογές 2019 ξεκίνησε. Λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν, η πολιτική αντιπαράθεση αυξάνεται με τους επικεφαλής των συνδυασμών να διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις προεκλογικές ομιλίες στην πλατεία της Λευκάδας.

Την Τρίτη, 21 Μαΐου 2019 πραγματοποίησε την κεντρική προεκλογική του ομιλία ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας, Γιάννης Ε. Λιβιτσάνος,  με το συνδυασμό «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ». Η εκδήλωση είχε μετατεθεί λόγω της επίσκεψης του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και της ομιλίας του στο Πνευματικό Κέντρο. Κάτι που όμως δεν επηρέασε καθόλου την εκδήλωση αντιθέτως πρόεκυψε λίγο παραπάνω χρόνος ώστε να προετοιμαστεί το σκηνικό δια χειρός Πάνου Φέξη ακόμα καλύτερα.

Και ήταν ενδιαφέρον το πώς συνδύασε ο καλλιτέχνης την πολιτική με την αισθητική. Το Πεντοφάναρο φωτίστηκε στα χρώματα του συνδυασμού, παντού λογότυπα και προβολείς, η σκηνή ντυμένη και αυτή «Κοινωνία Πολιτών»… Στα γύρω κτήρια η προβολή του λογότυπου, γενικά τα συνδύασε όμορφα ο Πάνος, όπως κάνει πάντα άλλωστε….

Του αρέσει αυτό που κάνει…

Ήρθε η ώρα να σταθεί ο υποψήφιος Δήμαρχος μπροστά στους πολίτες και να τους μιλήσει για τη Λευκάδα της επόμενης μέρας και αυτό έκανε. Τους μίλησε για ένα κοινό και όμορφο ταξίδι που θα κάνουν όλοι μαζί προκειμένου η Λευκάδα να ξανασταθεί στα πόδια της. «Την επόμενη τετραετία να θέσουμε τις βάσεις για να αλλάξει η Λευκάδα μας πρόσωπο και εμείς είμαστε εδώ για την επομένη ημέρα…» Γενικά δείχνει να απολαμβάνει όλο αυτό το νέο ξεκίνημα του στην πολιτική. Του αρέσει ο χώρος, του αρέσει η πρόκληση όπως μας είπε και πιστεύει ότι μπορεί να δώσει πολλά πίσω στο νησί που ζει και αγαπά!

«Ανύπαρκτο είναι το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής – Παρουσίασε έργα της Περιφέρειας  ως δικά της!”

Γρήγορα εξαπέλυσε την κριτική του στην Δημοτική Αρχή λέγοντας πως την διέπει μια αλαζονεία σε σημαντικά θέματα του τόπου. Ο υποψήφιος Δήμαρχος είδε όπως είπε με τα ίδια του τα μάτια «την εγκατάλειψη του νησιού και την απαξίωση της καθημερινότητας του πολίτη». Ανύπαρκτο είναι το έργο της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής πιστεύει ο κος Λιβιτσάνος και αναφέρθηκε και στο έντυπο που κυκλοφόρησε όπου παρουσίασε έργα της Περιφέρειας ως δικά της. «Έβγαλαν ένα έντυπο και μας είπαν ότι έφτιαξαν το νέο νοσοκομείο, μάλιστα το διαφημίζουν κιόλας. Μας είπαν ότι το αγκυροβόλιο της Βασιλικής είναι δικό τους έργο. Μας είπαν ότι η διάνοιξη του διαύλου, πάλι δικό τους έργο είναι, μάλλον μας θεωρούν χαζούς κύριες και κύριοι. Ξέρουμε και ποιοι έβαλαν πλάτη για το νοσοκομείο, και ποιος ξεκίνησε το αγκυροβόλιο και ποιος ξεκίνησε το έργο για τον δίαυλο. Αυτοί ήταν που έλεγαν όχι στην ζεύξη της Λευκάδας και τώρα το παρουσιάζουν σαν ένα έργο πνοής, με αυτούς έχουμε να κάνουμε.»

«Είδαμε και την αντιπολίτευση τους!»

Πήρε φόρα ο κος Λιβιτσάνος …. «Είδαμε και την αντιπολίτευσή τους. Φώναζε ένας και έλεγε εγώ κάνω αντιπολίτευση, αλλά δεν είδα να πει τι θα κάνει για τον τόπο του την επόμενη τετραετία. Άλλοι μιλάνε θεωρητικά για ανακυκλώσεις και κυκλικές οικονομίες. Άλλοι δεν έχουν καν πρόγραμμα, και άλλοι αλαζόνες, απαιτούν την ψήφο του κόσμου, την στιγμή που πέντε χρόνια τους έχουν ξεχασμένους.»

«Ωραίες είναι οι καρέκλες, αλλά τις χρειάζονται άλλοι…»

«Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε πέντε πράγματα, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα προσιτό για την επόμενη τετραετία και λέμε ότι θα είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον τόπο, πράγμα που οι άλλοι δεν το έκαναν. Εμείς ξέρουμε ότι θα βρούμε μια χαοτική κατάσταση. Είπαμε, ότι από την επόμενη ημέρα θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, τουλάχιστον θα γίνονται δυο συναντήσεις το πεντάμηνο σε κάθε χωριό. Δεν είμαστε εδώ για να πάρουμε μια καρέκλα, ωραίες είναι οι καρέκλες, αλλά τις καρέκλες τις χρειάζονται άλλοι, εμείς θα σηκώσουμε τα μανίκια και θα δουλέψουμε για τον τόπο.»

Διάθεση συνεργασίας έχει η «Κοινωνία Πολιτών»

«Ξέρουμε ότι θα είναι πολύ δύσκολο με την απλή αναλογική να συνεργαστούμε με όλους. Εμείς θα το κάνουμε όμως. Γιατί εμείς είμαστε ανεξάρτητη κίνηση, δεν έχουμε κομματικούς μηχανισμούς από πίσω, είμαστε με τον πολίτη και ο πολίτης θα μας δώσει την εντολή να διοικήσουμε τον δήμο. Δεν θα βάλουμε απέναντι κάποιον, όποιος θα μας φέρει μια σωστή πρόταση θα την δεχτούμε.»

Το πρόγραμμα της “Κοινωνίας Πολιτών” – Ο ορεινός όγκος του νησιού θα είναι ο καθρέπτης της μεγάλης αλλαγής

«Όσο αφορά το πρόγραμμα μας, έχουμε τις εξής προτεραιότητες: Θα ξεκινήσω από τον ορεινό όγκο του νησιού. Εμείς λέμε ότι με τεχνικά προγράμματα, μαζί με τους νέους τοπικούς συμβούλους που θα εκλεγούν, αλλά και τους πολίτες θα καθίσουμε κάτω να τα φτιάξουμε και είναι στην δικιά μας ευθύνη πού θα βρούμε την χρηματοδότηση για να λύσουμε τα προβλήματα. Εμείς δεσμευόμαστε ότι την επόμενη τετραετία ο ορεινός όγκος του νησιού θα αλλάξει και θα είναι ο καθρέπτης του τι πρόκειται να γίνει στην Λευκάδα την επομένη δεκαετία.»

Για το Νυδρί

«Θα λυθεί άμεσα και θα ολοκληρωθεί το σχέδιο πόλης, με όποιο κόστος είναι αυτό, θα λειτουργήσει ο βιολογικός για να τελειώνει αυτή η ιστορία και θα οριοθετηθεί το λιμάνι καθώς και το παραλιακό μέτωπο με αξιοκρατία.»

«Εγώ χρεώνομαι αυτά που λέω και αυτά που λέω θα τα κάνω!»

«Θα λύσουμε άμεσα το θέμα των απορριμμάτων. Θα ολοκληρώσουμε σε κάθε δημοτική ενότητα, όλα τα σχέδια πόλης. Το ιστορικό κέντρο της πόλης θα πεζοδρομηθεί, θα δημιουργηθούν χώροι πράσινου, θα δημιουργηθούν ειδικές ράμπες για ΑΜΕΑ τους οποίους έχουμε παραμελήσει. Θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις παρκινγκ σε όλο το νησί, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί το νησί μας. Θα βρούμε λύση και για την υποθαλάσσια αν δεν γίνει. Θα βρούμε λύση για να μην περνούν τα αυτοκίνητα μέσα από την πόλη. Η πόλη πρέπει να είναι πεζοδρομημένη, θα βοηθηθούν οι επαγγελματίες. Πρέπει να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για τον τουρισμό. Να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες στον τουρισμό. Να διαφημίσουμε την Λευκάδα, να διαφημίσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να δημιουργήσουμε ενδιαφέρον για τον προορισμό που λέγετε  Λευκάδα…»

«Στις 26 Μαΐου να τους δώσουμε ένα ολοκληρωτικό μάθημα! Ο κόσμος της Λευκάδας δεν κοροϊδεύεται, ο κόσμος της Λευκάδας δεν εξαπατάται!»

Κλείνοντας κάλεσε άλλη μια φορά του πολίτες να τον εμπιστευθούν «πρέπει στις 26 Μαΐου να τους δώσουμε ένα ολοκληρωτικό μάθημα, ότι ο κόσμος της Λευκάδας δεν κοροϊδεύεται, ο κόσμος της Λευκάδας δεν εξαπατάται και τον κόσμο της Λευκάδας δεν μπορεί να τον δουλέψει κάνεις. Θέλω να σας πω, ότι εγώ χρεώνομαι αυτά που λέω και αυτά που λέω θα τα κάνω. Και θέλουμε στις 26 Μαΐου, να δώσετε ψήφο και να επιλέξετε την «Κοινωνία Πολιτών» για την επόμενη μέρα. Θα είμαστε δίπλα σας να φτιάξουμε τον τόπο μας, θα φτιάξουμε την πόλη μας.»