«Ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στο Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας χθες ήταν ένα νεογέννητο μωράκι» αποκάλυψε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Λευκάδας Β. Μίχας και προκάλεσε τα θετικότερα συναισθήματα σε όσους παραβρέθηκαν σήμερα στα εγκαίνια του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας!

Iστορική ήταν η σημερινή μέρα για την Λευκάδα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εγκαινιάζει το Νέο Νοσοκομείο. Από νωρίς μαζεύτηκαν επίσημοι και πολίτες στον προαύλιο χώρο όπου όλοι μαζί περίμεναν με μεγάλη αγωνία την άφιξη του πρωθυπουργού.

Ένας μικρός νεαρός με λουλούδια στα χέρια περίμενε υπομονετικά τον Πρωθυπουργό σε αντίθεση με άλλους που δεν σεβάστηκαν ούτε το πρωτόκολλο, ούτε τις διαδικασίες και με το που έφτασε ο πρωθυπουργός  υστερικά προσπαθούσαν να τον ακουμπήσουν, να φωτογραφηθούν μαζί του μη δίνοντας χώρο ούτε στους δημοσιογράφους να κάνουν την δουλειά τους, αλλά ούτε και στον ίδιο τον πρωθυπουργό να κινηθεί πολιτισμένα μέσα στον χώρο. Αυτά όσον αφορά συμπεριφορές και οργάνωση…

Στην τελετή των εγκαινίων, πέραν του πρωθυπουργού, έδωσαν το «παρών» οι υπουργοί Υγείας Ανδρέας Ξανθός, Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, ο υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, ο αρχηγός Αεροπορίας Γεώργιος Μπλιούμης, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Παναγιώτης Τζανετής καθώς και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης παρών οι δικοί μας τοπικοί άρχοντες και ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος ο οποίος υποδέχτηκε τον πρωθυπουργό στην Λευκάδα.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε και ο βουλευτής Λευκάδας  Θ. Καββαδάς ο οποίος καλέστηκε δια τηλεφώνου σε αντίθεση με άλλους πολίτικους παράγοντες που δεν έλαβαν πρόσκληση ενώ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να αποκτήσει η Λευκάδα αυτό το υπερσύγχρονο Νοσοκομείο. Είδαμε και κάποιους υποψηφίους συμβούλους να σπρώχνονται να μπουν στο κύριο πλάνο των εγκαινίων με αποτέλεσμα άλλοι αιρετοί να βρίσκονται εκτός… Αυτά μπορεί να συμβαίνουν, δεν σημαίνει όμως ότι είναι και αποδεκτά! Το άγχος που έχει πιάσει ειδικά κάποιες και κάποιους νέους υποψήφιους συμβούλους για τον σταυρό και τις εντυπώσεις μπούμερανγκ θα τους γυρίσει…

Την τελετή εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος.

Στην συνέχεια ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΥΠ ΑΕ «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ», Γιάννης Χαρωνίτης απεύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό και μίλησε για την παράδοση του κτηρίου. Ακολούθησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου κος Μίχας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι κατάφεραν παρά τις δυσκολίες να εγκαινιαστεί σήμερα το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας. Αναφέρθηκε στο ιστορικό της ανέγερσης και ολοκλήρωσης του έργου το οποίο πέρασε από πολλά βάσανα και πολλά εμπόδια. Ευχαρίστησε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, τον Δήμο Λευκάδας, την Διοίκηση της ΚΤΥΠ ΑΕ που επιτάχυνε τις διαδικασίες και ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια ώστε οι Λευκαδίτες σήμερα να έχουν ένα υπερσύγχρονο Νοσοκομείο. Πάνω από όλα όμως ευχαρίστησε το ανθρώπινο δυναμικό του Νοσοκομείου το οποίο δοκιμάστηκε όλα τα χρόνια της κρίσης πολύ σκληρά, δούλευαν σε ένα Νοσοκομείο διαλυμένο που υπήρχε μόνο λόγω της υπεράνθρωπης προσπάθειας του προσωπικού του. Ενθουσιασμός επικράτησε όταν ο κος Μίχας αποκάλυψε πως ο πρώτος άνθρωπος που μπήκε στο Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας χθες ήταν ένα νεογέννητο μωράκι ως καλός οιωνός για το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας!

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής που μπορώ ως πρωθυπουργός να εγκαινιάσω ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που αξίζει στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, στολίδι για την ευρύτερη περιοχή. Δώσαμε σε αντίξοες συνθήκες μια μεγάλη μάχη για να αναστήσουμε το σύστημα της δημόσιας υγείας». Όπως είπε, «υπήρχε μια αντίληψη ότι η αγορά θα αποφασίζει για το ποιος θα ζήσει και το ποιος θα πεθάνει. Εμείς πιστεύουμε ότι το υπέρτατο αγαθό είναι η ζωή».

Διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν κονδύλια

Ο πρωθυπουργός, στη συνέχεια, υποστήριξε ότι «ανοίξαμε τις πόρτες των νοσοκομείων σε 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους συμπολίτες μας», καταβάλλοντας «πολύ δύσκολη πρωτοπάθεια μέσα σε αντίξοες συνθήκες». Αμέσως μετά επισήμανε ότι η πρόοδος επετεύχθη «σταματώντας το πάρτι στο χώρο της Υγείας και τη διαφθορά. Η δική μας ιδεολογία είναι πολύ πιο κοντά από αυτά που πρεσβεύουν και κάνουν όσοι κάνουν μεγάλους σταυρούς» είπε, σε εκείνο το σημείο, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Λευκάδος κ. Θεόφιλο.

Είναι γεγονός πως δεν αρέσει σε όλους ο τρόπος που λειτούργησε το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να μπει μια τάξη στο ΕΣΥ. Και όμως είχε αποτέλεσμα: «Διώξαμε από το ναό της Υγείας τους ποντικούς που ροκάνιζαν τα κονδύλια ώστε να μην μπορεί ο λαός να έχει ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας», τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της ομιλίας του κατά τα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου της Λευκάδας.

 «Μπράβο» σε Ξανθό και Πολάκη και προαναγγελία προσλήψεων

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια δεσμεύτηκε ότι «τα επόμενα χρόνια θα έχουμε 2.000 προσλήψεις κάθε χρόνο στο χώρο της Υγείας», ενώ προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμα δυο ακόμη νοσοκομεία -αυτό της Καρπάθου και αυτό της Χαλκίδας.

«Θέλω να πω ένα δημόσιο μπράβο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας τον κ. Ξανθό και τον κ. Πολάκη, γιατί κατάφεραν να κάνουν πράξη το όραμά μας για μια δημόσια Υγεία καλύτερη για τους πολλούς», υπογράμμισε στη συνέχεια.

 «Ξενοφώντας Γρηγόρης» το όνομα του νέου νοσοκομείου Λευκάδας

Αναφορικά με την ονομασία του νοσοκομείου, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «κάναμε δεκτό αίτημα των κοινωνικών φορέων του νησιού να ονομάσουμε το νέο νοσοκομείο “Ξενοφώντας Γρηγόρης”. Ήταν ο γιατρός που υπηρέτησε τον τόπο με ανιδιοτέλεια και με αφοσίωση ήταν το στήριγμα όσων τον είχαν ανάγκη. Μετά την εισβολή των ναζί ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση από τη θέση του γραμματέα του ΕΑΜ Λευκάδας. Φυλακίστηκε από το κατοχικό κράτος και από το μετεμφυλιακό κράτος. Εκλέχτηκε βουλευτής με την ΕΔΑ το 1963 και το 1964 και στη διάρκεια της δικτατορίας εξορίστηκε. Αγάπησε τη Λευκάδα είτε αγωνιζόμενος κατά του κατακτητή είτε φορώντας τις χειροπέδες της μισαλλοδοξίας. Αφιέρωσε τη ζωή του για τους πολλούς» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μετά την ομιλία του ο  Πρωθυπουργός  έκοψε την κόκκινη κορδέλα και ξεναγήθηκε στο Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας.  Συνομίλησε με το προσωπικό του νοσοκομείου και ενημερώθηκε  για τα προβλήματα της καθημερινότητας  που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Στην συνέχεια ο Πρωθυπουργός  μαζί με την σύζυγο του Περιστέρα Μπαζιάνα επισκέφθηκαν την πόλη της Λευκάδας. Γενικά πολύ ευδιάθετος και χαλαρός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στην Λευκάδα, δεν αρνήθηκε σε κανέναν την selfie, δοκίμασε τοπικά προϊόντα και απόλαυσε την θερμή υποδοχή από τους Λευκαδίτες.

Το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας παραδόθηκε πλέον και επισήμως στους Λευκαδίτες. Ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία μετά τα εγκαίνια δεν θα ξεχάσει τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι σε αυτό το Νοσοκομείο. Πέρα από την στελέχωση και την συντήρηση του κτηρίου, είναι και άλλα πολλά τα οποία πρέπει να φροντίσουν ώστε να έχει μέλλον αυτό το Νοσοκομείο. Είναι στο χέρι τους να μείνει στην ιστορία σαν «ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο που αξίζει στους αγώνες του λαού της Λευκάδας, στολίδι για την ευρύτερη περιοχή» όπως το περίγραψε ο πρωθυπουργός και όχι σαν άλλη μια μεγάλη προεκλογική φιέστα….

Εμείς θα ευχηθούμε πάνω από όλα στους εργαζόμενους καλή Αρχή στο Νέο Νοσοκομείο αλλά και αχρείαστο να ‘ναι!