Νέα ήθη στην προεκλογική εκστρατεία της ΛΑΣΥ Ιονίων Νήσων και της κας. Μπαλού με fake news αποκλειστικά εναντίον Γαλιατσάτου!

Με μεγάλη έκπληξη παρακολουθήσαμε το προεκλογικό βίντεο που διακινεί η ΛΑΣΥ Ι.Ν. το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στον επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο.

Στο βίντεο αυτό επιχειρείται να παρουσιαστεί ο Θ. Γαλιατσάτος ως ανακόλουθος στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σχετικά με την προοπτική της εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Εμφανίζονται μάλιστα δύο δημόσιες τοποθετήσεις του, η πρώτη το 2014 στη Ζάκυνθο και η δεύτερη το 2019 στο Αργοστόλι όπου, κατά την ΛΑΣΥ, αναιρεί τις απόψεις του για την χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα ή όχι ενός Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου.

Μόνο που οι σύντροφοι της ΛΑΣΥ συγκρίνουν ανόμοια πράγματα και συγκεκριμένα:

  1. Το 2014 ο Θ. Γαλιατσάτος μίλησε αμφισβητώντας το επιχείρημα της άλλης πλευράς ότι τα περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια των ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ στις περιοχές “Δυτικού Πατραϊκού” και “Κατακόλου” θα κάλυπταν τις απαιτήσεις και τις ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος, πράγμα που βεβαίως αμφισβητεί και σήμερα.
  2. Το 2019 ο Θ. Γαλιατσάτος μιλούσε υπερασπιζόμενος την προοπτική ύπαρξης του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου στο Ιόνιο, για την θεσμοθέτηση του οποίου είχε τεθεί αίτημα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων τον Απρίλιο του 2017, όταν συζητείτο η ΣΜΠΕ για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. Το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο θα ήταν υπό την πολιτική καθοδήγηση της Περιφέρειας και θα συμμετείχαν επισήμως τοπικοί φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Προφανής η λαθροχειρία της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού. Άραγε από προχειρότητα ή από σκοπιμότητα; Εμείς επιλέγουμε την πρώτη εκδοχή και ελπίζουμε να είναι έτσι. Με την ευκαιρία όμως ας μιλήσουμε επί της ουσίας για τις θέσεις του καθενός και για το ποιος υπερασπίζεται ή όχι το περιβάλλον και τους πολίτες.

►Η Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ ήταν η μόνη από τις Περιφέρειες που γνωμοδότησε αρνητικά για την ΣΜΠΕ έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο θέτοντας πέντε συγκεκριμένους όρους που η υλοποίησή τους θα εξασφάλιζε το περιβάλλον, την τοπική οικονομία, την ασφάλεια αλλά και την προστασία των κοινοχρήστων αγαθών, όπως είναι ο ορυκτός πλούτος της χώρας. (Απόφαση 79-08/2017 ΠΣ Ι. Νήσων).

►Το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, βασικό εργαλείο στα χέρια των τοπικών κοινωνιών, θεσμοθετήθηκε πρόσφατα με τον Ν. 4602/2019. γεγονός που αποτελεί μεγάλη επιτυχία της σημερινής Περιφερειακής Αρχής της ΑΝΑΣΑ.

►Αλήθεια ποια ήταν η θέση της ΛΑΣΥ όταν συζητούντο τα θέματα αυτά στο Περιφερειακό Συμβούλιο; Η μόνη αντίρρησή της για την εξόρυξη ήταν αν θα γίνονται από ιδιώτες ή από το Κράτος! Αυτή είναι η μεγάλη περιβαλλοντική ευαισθησία της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού.

Ελπίζουμε τέλος, η προεκλογική τακτική της ΛΑΣΥ και της κας. Μπαλού να γίνεται από εδώ και στο εξής με όπλο την αλήθεια και τα πραγματικά περιστατικά και όχι με κατασκευασμένα σενάρια. Και κυρίως ελπίζουμε ο προεκλογικός λόγος της κας. Μπαλού να συμπεριλάβει και τους δυο υποψήφιους του νεοφιλελεύθερου συντηρητικού χώρου.

Ανεξάρτητη Αυτοδιοικητική Συνεργασία Αρχών – ΑΝ.Α.Σ.Α για τα Ιόνια Νησιά