Η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού (Δήμοι) είναι εκείνη που καλείται να αναδείξει και στη συνέχεια να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν όλους τους δημότες.

Ποιος όμως είναι ο ρόλος της γυναίκας σε όλα αυτά;

Οι Δήμοι είναι μια καθημερινή μικρογραφία των προβλημάτων που απασχολούν κάθε γυναίκα και σ’ αυτό το σημείο έγκειται η αμφίδρομη σχέση γυναίκας και τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμου).

Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών στο δημοτικό συμβούλιο, έχουμε την πεποίθηση ότι, δίνει τη δυνατότητα για μια διαφορετική οπτική και μια πιο ουσιαστική προσέγγιση των τοπικών προβλημάτων καθώς, έχοντας μια μάνα ο καθένας από εμάς, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σαν γυναίκα διαθέτει ανεπτυγμένη την ικανότητα να συνθέτει, να συνταιριάζει, να οδηγεί σε συναινετική επίλυση των διαφορών χωρίς συγχρόνως να υπολείπεται και δυναμικής παρουσίας όπου και όποτε χρειαστεί.

Κάθε δήμος είναι μια μεγάλη οικογένεια, που έχει ανάγκη από τις οργανωτικές ικανότητες και το πρακτικό  πνεύμα των γυναικών. Αυτών, που σε κάθε γιορτή για τη γυναίκα επισήμως αλλά και κάθε ημέρα ανεπισήμως υμνούνται ως, οι πραγματικοί αρχιτέκτονες της κοινωνίας μας.

Γνωρίζοντας ότι, παρά τις αντιξοότητες και το γεγονός ότι είμαστε επιβαρυμένες με πολλαπλούς ρόλους, που μας αφαιρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις που θα μας επέτρεπαν να έχουμε ίσες ευκαιρίες, παραμένουμε με γνώση και ευαισθησία κοντά στα προβλήματα του τόπου μας και σε κάθε περίπτωση, προσωπικά πιστεύουμε ότι, έχουμε αποδειχθεί αντάξιες και σε επίπεδο αποτελεσμάτων.

Κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει πως η πολιτική έχει απαξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών.  Γνωρίζοντας όμως ότι η αδιαφορία για τα κοινά και η αποχή από τις κάλπες σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκαταλέγεται στις επιλογές ενός υπεύθυνου πολίτη, επιλέγοντας τη δύσκολη επιλογή της συμμετοχής μας, πιστεύουμε ότι μπορούμε και πρέπει να συμβάλλουμε στην εξυγίανση του πολιτικού παιχνιδιού ακόμη κι αν χρειαστεί  ως υποψήφιες και ως εκλεγμένες να συγκρουστούμε για να μην προδώσουμε  τις ευαισθησίες και τις αρχές μας για αλήθειες και ήθος στην πολιτική ζωή.   Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι, αποτελεί τίτλο τιμής για όλες εμάς να βρισκόμαστε στο στόχαστρο όσων δεν θέλουν να πράξουν ή όσων δεν μπορούν να φτάσουν εκεί που έχουμε φτάσει όσες καταφέραμε να υπηρετήσουμε την πολιτική, εν προκειμένω, με το έργο μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε περίοπτη θέση στο … στόχαστρό τους.

Θεωρώντας σήμερα ότι κρίνεται επίκαιρος ένας αναστοχασμός για την ιερότητα, την αναγκαιότητα και την κρισιμότητα της ψήφου δεν θα αποφύγουμε την αναφορά μας στον αρχαίο πρόγονό μας, τον Περικλή. Όπου στον Επιτάφιο λόγο του χαρακτήριζε «αχρείο», δηλαδή άχρηστο, όποιον δεν συμμετείχε στα κοινά, με την έννοια του ιδιώτη, σε αντιδιαστολή με τον συνειδητοποιημένο και ενεργό πολίτη και είχε υποτιμητικό χαρακτήρα στην ελληνική αρχαιότητα.

Ενεργός πολίτης, με την έννοια του συμμετέχοντος στα κοινά αλλά και του συνειδητοποιημένου ψηφοφόρου μέσα στο δαιδαλώδες ζήτημα των ορθών κριτηρίων για μια κοινωνικά επωφελή εκλογική επιλογή.

Επιλογή που ξεκινά από την ιδεολογία του ψηφοφόρου, από τη συνακόλουθη αξιολόγηση των δημοτικών παρατάξεων αλλά και των προσώπων που τις απαρτίζουν.

Έχοντας ως μεγάλο πλεονέκτημα στο μικρό μας τόπο ότι, γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας και με δεδομένο ότι σε κάθε δημοτική παράταξη, όπως άλλωστε και σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής, υπάρχουν άξιοι και ανάξιοι, οφείλουμε να επιλέξουμε τους, κατά την προσωπική μας κρίση, άξιους που θα πάνε στο Δήμο για να δουλέψουν και όχι για να την … βολέψουν. Είναι  κορυφαίας σημασίας για την τοπική αυτοδιοίκηση του τόπου μας να επιλεγούν εκείνες και εκείνοι που δεν τη βλέπουν ως κοινωνικό ασανσέρ ή μέσον προσωπικών υπαρξιακών επιβεβαιώσεων, αλλά αποκλειστικά ως χώρο ευθύνης και όχι εξουσίας.

Με γνώμονα λοιπόν ότι, οι αιρετοί αποτελούν συνήθως καθρέφτη των ψηφοφόρων τους,  ικανοί και ειλικρινείς ψηφοφόροι ασκώντας το ύψιστο δικαίωμα του εκλέγειν θα υποστηρίξουν, ικανές/ικανούς και ειλικρινείς υποψήφιες/υποψηφίους που κατά την αυστηρή και απόλυτη κρίση τους πιστεύουν ότι είναι εκείνοι που μπορούν να αλλάξουν τον πολιτισμό της πολιτικής.

Σεβαστή Κωνσταντινίδη – Ρεκατσίνα

πρώην Δήμαρχος Καρυάς