Τη σύσταση του Συνηγόρου του Στρατιωτικού πρότεινε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία του επί του  ν/σ του υπ. Εθνικής Άμυνας 

«Ικανοποιείτε προεκλογικές εξυπηρετήσεις και πλήττετε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων αντί τις αναβαθμίζετε»​

Την  ιδεοληπτική αντιμετώπιση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προς τις Ένοπλες Δυνάμεις, τόνισε ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Άμυνας για τις ρυθμίσεις προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Αντί να φέρετε ένα νομοσχέδιο που ρυθμίζει τις επιχειρησιακές ικανότητες και την αναβάθμιση των τριών όπλων των Ενόπλων Δυνάμεων, φέρνετε και πάλι ένα νομοσχέδιο τακτοποιήσεων και προεκλογικών εξυπηρετήσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, σημειώνοντας ότι το σχέδιο νόμου απαξιώνει τα φλέγοντα ζητήματα τα οποία απασχολούν τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο κ. Καββαδάς κατήγγειλε προσπάθεια διασάλευσης της πειθαρχίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, με  το άρθρο 15 το νομοσχεδίου.  «Ειδικά εσείς κ. Υπουργέ που έχετε υπηρετήσει χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε  πόσο σημαντική είναι η πειθαρχία στο στράτευμα», ανέφερε απευθυνόμενος στον υπουργό, σημειώνοντας ότι η σύσταση Γραφείων Νομικής Προστασίας Στελεχών που ορίζει το συγκεκριμένο άρθρο, απαξιώνει τον θεσμό του Διοικητή, ο οποίος, με βάση τους στρατιωτικούς κανονισμούς, είναι υπεύθυνος για το προσωπικό της μονάδας. Για το ζήτημα αυτό, ο βουλευτής πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου θεσμού, του Συνηγόρου του Στρατιωτικού, σημειώνοντας ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμούσε να συστήσει ένα θεσμό βοήθειας των στελεχών, «θα μπορούσε να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένας διακλαδικός Συνήγορος του Στρατιωτικού. Μια ανεξάρτητη» όπως εξήγησε « διοικητική αρχή που θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό για την προστασία των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη» ο οποίος όπως σημείωσε ο βουλευτής αποτελεί πραγματικότητα και παράδοση ετών σε πολλές αναπτυγμένες χώρες, όπως στην Γερμανία, στην Ολλανδία, τον Καναδά και την Αυστραλία

Ο κ. Καββαδάς έκανε ειδική αναφορά στο άρθρο 10 το νομοσχεδίου, με το οποίο ουσιαστικά καταργείται η αριστεία, αλλάζει τα κριτήρια προαγωγής και εξέλιξης των αξιωματικών και δίνετε η δυνατότητα  «προαγωγής κατ’ εκλογή» αξιωματικών που επιτυγχάνουν χαμηλές βαθμολογίες.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για απαξίωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και πλήγμα στο αξιόμαχο του στρατεύματος με το άρθρο 23 που αλλάζει τη σύσταση των Επιτροπών  για τους αντιρρησίες συνείδησης, μειώνοντας τους αξιωματικούς σε έναν και αυξάνοντας τους καθηγητές ΑΕΙ σε τρείς, «σε μια περίοδο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας»

Ως απόστρατος στρατιωτικής σχολής ο κ. Καββαδάς κατήγγειλε τις ανισότητες που δημιουργούνται σε βάρος των Αξιωματικών που προερχομένων από παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών με το άρθρο 32 παράγραφος 1, το οποίο λειτουργεί ευεργετικά υπέρ των Εθελοντών που μονιμοποιήθηκαν με τον ν.445/74 και των Εθελοντριών που μονιμοποιήθηκαν με τον ν.705/77, ζητώντας την απόσυρσή του. Μάλιστα καταφέρθηκε εναντίον του υπουργού τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη διάταξη, δεν εντασσόταν στο νομοσχέδιο όσο χρόνο βρίσκονταν σε δημόσια διαβούλευση αλλά κατατέθηκε αιφνιδίως στις Επιτροπές, μη δίνοντας τη δυνατότητα να σχολιαστεί αναλόγως από τους αποφοίτους ΑΣΣΥ.

Τέλος ο κ. Καββαδάς αναφέρθηκε  στο θέμα που προέκυψε τα συνδικαλιστικά όργανα των στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι μετά την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου – και Πρωτοβάθμια και σε Εφετειακό βαθμό- , η θεσμική ομοσπονδία που εκπροσωπεί τους στρατιωτικούς «είναι μία και αυτή είναι η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.» στην οποία όπως σημείωσε  μπορούν να ενταχθούν όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία .

Ακολουθεί οπτικοακουστικό υλικό:

https://youtu.be/LM_fB1pEmE8