Γούρι του έφερε η ημέρα της ονομαστικής του εορτής αφού ξεπέρασε κάθε προσδοκία του υποψήφιου Δημάρχου Λευκάδας κου Σολδάτου η προσέλευση του κόσμου στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης «Αλλάζουμε Πορεία» το Σάββατο, 16 Μάρτιου 2019.

«Κάτι από τα παλιά» και λίγο άσπρος καπνός…

Το αδιαχώρητο επικράτησε στην αίθουσα του ξενοδοχείου “Ionion Star” που φιλοξένησε την εκδήλωση με τον υποψήφιο Δήμαρχο να μην έχει σταματήσει λεπτό να καλωσορίζει και να ευχαριστεί τους Λευκαδίτες για την στήριξη στο πρόσωπό του. “Κάτι από τα παλιά” του θύμισε του κου Σολδάτου η προσέλευση του κόσμου και είναι γεγονός πως χρόνια είχε να δει η Λευκάδα τόσο μεγάλη προσέλευση σε πολιτική εκδήλωση. Παντού συνωστισμός, με τις εκλογές και την προοπτική της εξουσίας εν όψει άπαντες να δίνουν το παρόν.

Σύσσωμη στην παρουσίαση η τοπική Νέα Δημοκρατία, όλα τα πρωτοκλασάτα τοπικά γαλάζια στελέχη τα οποία και ευχαρίστησε για την στήριξη τους ο υποψήφιος Δήμαρχος. Η πολιτική και η εξουσία εφόσον θέλεις να τις κατακτήσεις χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό, υπομονή και timing! Κάποιοι να κάνουν ένα βήμα πίσω, κάποιοι άλλοι να βγουν μπροστά, και άλλοι πάλι να περιμένουν έως ότου έρθει η σειρά τους….

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης  και όπως ήταν αναμενόμενο δεν έλειψαν οι σπόντες και τα σχόλια για την πρόσφατη κόντρα με τον πρόεδρο Επιμελητηρίου κο Σκιαδαρέση. Βέβαια κλασσικά αφού βρεθήκαν οι δυο τους και τα είπαν, τα βρήκαν και βγήκε άσπρος καπνός μετά την σύγκρουση αφού ενόψει εκλογών γκρίνιες και κόντρες μέσα στην παράταξη αποτελούν απαγορευτικό…

Στην εκδήλωση βεβαίως και ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος είχε τις τελευταίες ημέρες μια μικρή περιπέτεια υγείας. Όλοι χάρηκαν που την ξεπέρασε και εμφανίστηκε αισιόδοξος και δυνατός να στηρίξει με την σειρά του την υποψηφιότητα του κου Σολδάτου.

Κάποτε στην μακρινή Αυστραλία….  

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο Ανδρέας Μήτσου, διευθυντής και στενός συνεργάτης του κ. Σολδάτου κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας. Τον κ. Σολδάτο προλόγισε η Φιλόλογος και Μουσικός κ. Αλίκη Κόγκα, (κόρη του πρώην αντιδημάρχου κ. Σπύρου Κόγκα), με την οικογένεια της οποίας ο υποψήφιος Δήμαρχος διατηρεί φιλία αρκετών δεκαετιών.

Για να εμπιστευθείς σε έναν άνθρωπο τον τόπο σου, το μέλλον το δικό σου και ακόμα πιο σημαντικό των παιδιών σου επιβάλλεται να ξέρεις και ποιο είναι το πρόσωπο πίσω από τις πολιτικές. Αυτό επεχείρησε να κάνει η κα Κόγκα στη ομιλία της για τον Θ. Σολδάτο. Να αναδείξει μια άλλη πλευρά του υποψηφίου που σίγουρα οι λιγότεροι γνωρίζουν. Γύρισε τον χρόνο πίσω και μίλησε για τον νεαρό Θ. Σολδάτο, από που ξεκίνησε και πως εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο, τις προσδοκίες και τα όνειρα που είχε… «Ο Θοδωρής έδειχνε από μικρός μια χαρισματική κλίση στις θετικές επιστήμες και σε συνδυασμό με την διεισδυτική ματιά και το γνήσιο του ενδιαφέρον συγκέντρωνε όλες τις αρετές που θα τον διαμόρφωναν σε έναν σπουδαίο πολίτικο άνδρα. Όπως και έγινε. Γιος έντιμων βιοπαλαιστών στην μακρινή Μελβούρνη έμαθε από νωρίς να αγαπά και να φλέγεται για μια πατρίδα που στην παιδική του ψυχή φαντάζει απόμακρη ουτοπία … Μεγάλωσε σε ένα κράτος νοικοκυρεμένο και οργανωμένο και ως  ένας νέος άντρας ζούσε με τον καημό να δει και την δική του πατρίδα να προοδεύει, να εκσυγχρονίζεται και να μεγαλουργεί…»….

Οργανωμένος και με αυτοπεποίθηση ο Θ. Σολδάτος διεκδικεί τον Δήμο Λευκάδας

Τα καλυτέρα σχόλια απέσπασε ο κος Σολδάτος όχι μόνο από την κα Κόγκα, αλλά από όλους όσοι παραβρέθηκαν στην παρουσίαση. Μάλιστα ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σχολίασε τον Θ. Σολδάτο ως εξής: «Ένας καταπληκτικός τεχνοκράτης με τεράστιο έργο και πρωτοποριακές ιδέες όπως «οι έξυπνες πόλεις-smart cities». Τέτοιους Δημάρχους θέλουμε.»

Αυτό που παρατηρούμε, όπως στην παρουσίαση του υποψήφιου Δημάρχου Μπάμπη Καλού,  έτσι και εδώ οι προεκλογικές εκδηλώσεις στην Λευκάδα έχουν αλλάξει ριζικά. Υπάρχει μια σημαντική εξέλιξη ως προς την οργάνωση και παρουσίαση που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει. Έτσι και η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν άριστα οργανωμένη. Φάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι ο υποψήφιος Δήμαρχος έχει τον έλεγχο, κινούνταν με αυτοπεποίθηση, άνεση και σιγουριά ως προς όλα τα θέματα της Λευκάδας αφού μιλούσε καθόλη τη διάρκεια εκτός χειρογράφου!

Η χρήση ασύρματου μικροφώνου τον βοήθησε στην επικοινωνία με τον κόσμο αφού είχε την ελευθερία κινήσεων. Με την βοήθεια των βίντεο-γουόλ παρουσίασε το πρόγραμμα και τις προτάσεις του για την επόμενη μέρα στην Λευκάδα εφόσον εκλεγεί Δήμαρχος.

Αναφέρθηκε στην θητεία του ως βουλευτής, στα μεγαλύτερα έργα της τελευταίας δεκαετίας στη Λευκάδα που έχουν υπογραφή ή συνυπογραφή Θοδωρή Σολδάτου. Αυτό που επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε είναι ότι δεν κυριάρχησε  ο αντιπολιτευτικός λόγος απέναντι στην Δημοτική Αρχή, αλλά ο κος Σολδάτος επικεντρώθηκε ως επί το πλείστον στο πρόγραμμα και στις δίκες του προτάσεις. Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως όλα τα έργα είναι αποτέλεσμα συνεργασιών επομένως όλοι έχουν βοηθήσει με τον δικό τους τρόπο να προχωρήσουν.

Χωρίς μεγάλες προεκλογικές εντάσεις…. για την επόμενη μέρα

Το έχουμε ξαναπεί η Λευκάδα έχει χορτάσει από μόνο-κόμματους, ισχυρογνώμονες ηγέτες.  Το στοίχημα είναι ποιος θα καταφέρει να ενώσει και να συνεργαστεί με ανθρώπους που θα ανήκουν σε διαφορετικό πολίτικο χώρο. Και όπως όλα δείχνουν και ο κος Σολδάτος το έχει καταλάβει και εστιάζει στις συνεργασίες και στο πως θα καταφέρει να ενώσει ανθρώπους και ιδέες από διαφορετικούς χώρους την επόμενη μέρα των εκλογών εφόσον καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές. Λογικό όλοι οι υποψήφιοι να τηρούν, μέχρι τώρα τουλάχιστον, χαμηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και να επικεντρώνονται στην ουσία και στα πρόγραμμά τους. Η πολιτική έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον και όσον αφορά το παρελθόν για όλους υπάρχει κάτι να πεις… Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν μεγάλες προεκλογικές εντάσεις. Όλοι οι υποψήφιοι έχουν κατά νου όποιος και να εκλέγει, πως χωρίς συνεργασία δεν θα μπορέσει κανείς τους να διοικήσει την επόμενη μέρα….

Οι πυλώνες για την δική του Λευκάδα – “έξυπνος Δήμος”- “πράσινη οικονομία”-“γαλάζια ανάπτυξη”.

Ο κος Σολδάτος αναφέρθηκε περιληπτικά στο πρόγραμμα του συνδυασμού του, αναφέροντας ότι στη συνέχεια και σταδιακά θα δίνει στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες για κάθε θέμα ξεχωριστά. Μίλησε για το Νέο Νοσοκομείο, για την Υποθαλάσσια ζεύξη της οποίας είναι ένθερμος υποστηρικτής και παρουσίασε τρεις τεχνοκράτες επιστήμονες, τον Θωμά Πρασσά με μεγάλη εμπειρία σε θέματα για τα Προγράμματα ΕΣΠΑ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον  Αντώνη Παρασκευόπουλο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, Γενικό Διευθυντή της  Core Soutions και αρμόδιο για τα ζητήματα της «έξυπνης πόλης» και τον Γιάννη Φραντζή, Μηχανικό Περιβάλλοντος και Τοπογράφο Μηχανικό οι οποίοι προσκαλέστηκαν από τον ίδιο προκειμένου να αναφερθούν σε θέματα της ειδικότητάς τους και αυτό έπραξαν.

Το τρίπτυχο που πρόκειται να δοθεί έμφαση από την δημοτική κίνηση του είναι «Έξυπνος Δήμος – Πράσινη Οικονομία – Γαλάζια Ανάπτυξη

Από τα πιο όμορφα ψηφοδέλτια….

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες έφτασε η ώρα να παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού. Είναι γεγονός πως όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι δίνουν μεγάλο αγώνα να βρουν τους κατάλληλους υποψηφίους. Και ακόμα πηγαινοέρχονται κάποιοι υποψήφιοι… Χρειάζεται να έχεις πρόσωπα από όλους τους χώρους ώστε στο τέλος η λέξη πολυσυλλεκτικό να μην είναι μόνο θεωρία. Και όντως και το ψηφοδέλτιο του κου Σολδάτου καλύπτει αυτή την έννοια αφού είδαμε αρκετά πρόσωπα της κεντροαριστεράς, κλασσικά πρόσωπα που ανήκουν στην ΝΔ αλλά και νεολαία! Περήφανος παρουσίασε το ψηφοδέλτιό του ο κος Σολδάτος ο οποίος τους έψαξε όπως είπε έναν-έναν.

Κλείνοντας θα μας επιτραπεί ένα σχόλιο για τα πρόσωπα που είδαμε στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο τα οποία πέρα από δυναμική φαίνεται να έχουν και πλούσια ομορφιά! Δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς για παράδειγμα πρόσωπα όπως την Κορίνα Πολίτη, την Δώρα Βασιλείου, την Αλεξάνδρα Παππά και την Ειρήνη Βλάχου. Ωραίες παρουσίες, αλλά προπάντων επιτυχημένες και δυναμικές προσωπικότητες.

Άλλο ένα πρόσωπο το οποίο έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη είναι ο Νίκος Πεντεσπίτης, ο οποίος εμπιστεύθηκε τον Θ. Σολδάτο και για αυτό όπως μας είπε επέλεξε να κατέβει μαζί του στις εκλογές ενάντια στο χώρο που ανήκει.

Όσο για το από πού αντλεί ο υποψήφιος Δήμαρχος δύναμη και κουράγιο όποτε του χρειαστεί… μια εικόνα χίλιες λέξεις….

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τις ευχές όλων για μια νικηφόρα έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης. Μέχρι τότε είναι βέβαιο πως έχουμε ακόμα πολλά να δούμε, αναμένουμε να παρουσιάσουν τα ψηφοδέλτιά τους και οι υπόλοιποι υποψήφιοι Δήμαρχοι, εκ των οποίων δεν είναι βέβαιο πως θα κατέβουν τελικά όλοι όσοι έχουν ανακοινώσει….