Μαθητική διαδήλωση κατά της κλιματικής αλλαγής πραγματοποιείται σήμερα στο Αμβούργο με τη συμμετοχή της 16χρονης σουηδέζας ακτιβίστριας Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Η διαδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Κάθε Παρασκευή για το Μέλλον” στις οποίες πρωτοστατεί η 16χρονη Σουηδέζα μαθήτρια κανοντας σχολική απεργία .

Η 16χρονη Γκρέτα που έφτασε στο Αμβούργο από την Στοκχόλμη δήλωσε έκπληκτη και ενθουσιασμένη με το πόσο πολλοί Γερμανοί μαθητές έχουν ενώσει τις ενέργειες διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή . “Αυτό που συμβαίνει στη Γερμανία είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο”, δήλωσε η 16χρονη Σουηδέζα την παραμονή της σχολικής απεργίας στο Αμβούργο.

«Ήταν μεγάλη τιμή για να συμμετάσχω για πρώτη φορά στη Γερμανία σε μια διαμαρτυρία για το κλίμα. Θεωρώ τη Γερμανία ως μία από τις σημαντικότερες χώρες στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Αυτό που κάνει η Γερμανία έχει τεράστια επιρροή σε ολόκληρο τον κόσμο»τόνισε η Γκρέτα.

Δεν είναι μόνο το Αμβούργο.

Οι Βέλγοι μαθητές μετρούν τις Πέμπτες που αφήνουν κάτω τα βιβλία για να βγούν στους δρόμους και να διαδηλώσουν ειρηνικά για το κλίμα. Δεν είναι εκατοντάδες αλλά χιλιάδες που κρατούν τα πλακάτ και φωνάζουν παθιασμένα τα συνθήματα κατά των ηγετών που λαμβάνουν αποφάσεις για το μέλλον τους. Πριν από λίγες ημέρες χιλιάδες Βρετανοί συνομήλικοί τους πλημμύρισαν τους δρόμους του Λονδίνου. Το ίδιο συνέβη και στη Αυστραλία. Στο Βερολίνο και το Μόναχο χιλιάδες άλλοι συμμετέχουν σε αυτή την ιδιότυπη αποχή στο πλαίσιο του FridaysForFuture που προκαλεί τον πολιτικό κόσμο. Από τον Νοέμβριο, έγιναν κινητοποιήσεις στη Σουηδία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Πολωνία, στον Καναδά, την Αυστραλία και στην Ιαπωνία.

Αυτό που τους ενώνει όλους είναι το μήνυμα προς τους ισχυρούς του κόσμου: «Μας στερείτε το μέλλον μας λόγω της αδράνειάς σας, επομένως, θα διαδηλώνουμε μέχρι να δράσετε».

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναφερόμενη στους μαθητές είπε ότι απλά χάνουν τον χρόνο τους και βέβαια… τα μαθήματα.

Η απάντηση ήρθε από την Γκρέτα Τούνμπεργκ που χαρακτηρίστηκε από τους New York Times η κασάνδρα της κλιματικής αλλαγής. «Ναι, αλλά οι πολιτικοί ηγέτες έχασαν 30χρόνια μένοντας άπραγοι, κι αυτό είναι χειρότερο».

Η Γκρέτα, το λιγομίλητο κορίτσι με τα κοτσιδάκια που στέκεται κάθε Παρασκευή έξω από το Σουηδικό κοινοβούλιο και έφτασε πρόσφατα μέχρι το Φόρουμ του Νταβός για να μεταφέρει το μήνυμά της, έγινε άθελά της η αρχηγός ενός νέου μαθητικού κινήματος. Η Γκρέτα κρατά στο χέρι της ένα μεγάλο πλακάτ που γράφει στα σουηδικά: “Skolstrejk för Klimatet”, «Σχολική απεργία για το κλίμα». Δεν φωνάζει συνθήματα, δεν χορεύει, δεν τραγουδάει. Κρατά μόνο το πλακάτ ως ασπίδα.

Όπως εύστοχα σχολίαζε το γερμανικό SPIEGEL. «Το πρόσωπο αυτού του παιδιού αποτελεί το νέο αντικείμενο μίσους των αρνητών της κλιματικής αλλαγής, αλλά και το πρότυπο για χιλιάδες νέους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο». Για την Γκρέτα, η λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου. Δημοσιογράφοι την ρώτησαν εάν θα πάει στην σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη. Μόνο με καράβι…που είναι το λιγότερο ρυπογόνο απάντησε η ίδια.

Για την ώρα προετοιμάζεται για την μεγάλη παγκόσμια μαθητική διαδήλωση για το κλίμα. Το ραντεβού των μαθητών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης είναι στις 15 Μαρτίου.

φωτο Reuters