Ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα ενότητας και συνεργασίας με σιγουριά για την δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Επτάνησα απέστειλε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σπύρος Σπύρου στην εκδήλωση παρουσίασης του ονόματος του συνδυασμού του οποίου ηγείται, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Παρουσία στελεχών που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο αλλά και φίλων και υποστηρικτών της παράταξης. ο κ. Σπύρου δήλωσε ότι ο αγώνας θα είναι νικηφόρος γιατί στηρίζεται σε αρχές και αξίες που τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του υπηρετούν διαχρονικά. Δεν εγκαταλείπουμε ούτε τα πιστεύω μας, ούτε την πολιτική μας διαδρομή, ούτε την βαθιά μας σχέση με την κοινωνία, ούτε ακόμη τη σχέση με την κομματική μας βάση, είπε χαρακτηριστικά.

Παρουσιάζοντας το όνομα του συνδυασμού “Ιόνιος Συμμαχία” του οποίου ηγείται ενόψει των περιφερειακών εκλογών, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι απευθύνεται προς όλο τον λαό των Ιονίων Νήσων, χωρίς στεγανά, παρωπίδες και κομματικούς επηρεασμούς καθώς τα προβλήματα στην αυτοδιοίκηση δεν έχουν χρώμα. Ανέφερε μάλιστα μεταξύ άλλων τα εξής: “Ο συνδυασμός μας είναι πολυσυλλεκτικός, αποτελείται από έμπειρα και καταξιωμένα στελέχη που τα έχει τιμήσει η Κερκυραϊκή και Επτανησιακή κοινωνία αλλά και από νέα στελέχη τα οποία θέλουν να προσφέρουν. Μας ενώνει η αξιοπρέπεια και η θέληση να είμαστε κοντά στους κατοίκους των νησιών μας. Σήμερα όμως μας ενώνει και μια άλλη ιδέα που θα έλεγα ότι είναι κυρίαρχη μέσα στον συνδυασμό μας, μέσα στην κοινωνία. Είναι αυτό που πιστεύουμε ότι κάθε κοινωνία έχει δικαίωμα να επιλέγει και να ψηφίζει τους ανθρώπους που θα την εκπροσωπούν μέσα από τα ίδια της τα σπλάχνα. Ανθρώπους άξιους, εργατικούς, οι οποίοι συνδέονται με την κοινωνία, δραστηριοποιούνται μέσα σε αυτήν, έχουν μία πολιτική και κοινωνική διαδρομή και έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στον ίδιο τους τον τόπο. Δεν πιστεύω ότι σήμερα όλοι οι διεκδικητές της Περιφέρειας μπορούν να υπερηφανευτούν γι’ αυτό. Έχουν βαρεθεί οι Επτανήσιοι και ιδιαίτερα οι Κερκυραίοι, από πολιτικούς – επισκέπτες που έρχονται και φεύγουν την επομένη. Ο συνδυασμός μας, επιδιώκει μέσα από συνεργασία και συνεννόηση να δουλέψει και να λύσει τα προβλήματα του τόπου. Γιατί, έχουμε την δύναμη, έχουμε τη θέληση να συνθέσουμε και να συνεργαστούμε. Έχουμε την αγάπη των πολιτών, έχουμε την αγάπη για τον τόπο μας. η οποία και μας ενώνει. Γιατί είμαστε άνθρωποι της λογικής, του διαλόγου, είμαστε άνθρωποι που δεν διαχωρίζουμε την κοινωνία. Θα την ενώσουμε και πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με το κεφάλι ψηλά γιατί παίρνουμε δύναμη από σας. Και το λέω με ειλικρίνεια. Γιατί ενστερνίζεστε την άποψή μας. Γιατί θέλετε να στηρίξετε αυτή την έντιμη φωνή. Σήμερα ο αγώνας ξεκινάει και ξεκινάει μαζί με ολόκληρο τον Επτανησιακό λαό. Και ακόμη και αυτοί που για τυπικούς λόγους δεν είναι κοντά μας ή δεν το φωνάζουν, να είστε βέβαιοι ότι είναι μαζί μας.”

Συνεχής παρουσία και έργο

Ο κ. Σπύρου τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση χρειάζεται ανθρώπους έμπειρους, ικανούς αλλά και νέους που επιθυμούν να εργαστούν για τον τόπο τους καθώς τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και δυσεπίλυτα. Αναφερόμενος στην διάρκεια της δικής του θητείας ως Περιφερειάρχης, που σημειωτέων αποτέλεσε την πρώτη αιρετή περιφερειακή αρχή, ο κ. Σπύρου τόνισε ότι στα 3,5 χρόνια που αυτή διήρκησε ολοκλήρωσε με επιτυχία τη ένωση των τεσσάρων Νομαρχιών της Περιφέρειας, οικονομικά και διοικητικά, κάτω από τις πλέον δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Αναλυτικότερα, είπε ότι όταν ανέλαβε την διοίκηση της Περιφέρειας, οι Νομαρχίες λάμβαναν περίπου 10,5 εκ. από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Είναι χαρακτηριστικό το ότι το πρώτο έτος της θητείας του η Περιφέρεια έλαβε 9,5 εκ, το δεύτερο 620 χιλιάδες ενώ το 2013 μηδέν! Παρά τα στοιχεία αυτά, επεσήμανε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, ακόμη και με αυτά τα χρήματα και αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ, δρομολογήσαμε πολύ σημαντικά έργα, πολλά από τα οποία ολοκληρώθηκαν και άλλα εκτελούνται μέχρι και σήμερα. Επιπρόσθετα, είπε ότι και από τη θέση της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο υπηρέτησε τον θεσμό τηρώντας στάση καθήκοντος. Δουλέψαμε, δεν λείψαμε μία μέρα, ήμασταν μέσα στα προβλήματα, και την πρώτη και την δεύτερη περίοδο, καί στα καλά καί στα δυσάρεστα. Δεν εγκαταλείψαμε όμως ποτέ, είπε χαρακτηριστικά.

Εγγύηση για το μέλλον

Ο Σπύρος Σπύρου χαρακτήρισε ευλογημένη την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων τόνισε όμως ότι βρίσκεται σε πορεία παρακμής, γενικότερης ρεμούλας και εγκατάλειψης. Τα έργα καρκινοβατούν, προχωρούν με ρυθμούς “χελώνας” και επιπρόσθετα ορισμένα από τα νησιά μας έχουν υποστεί και την μεγαλύτερη δυσφήμιση με ανυπολόγιστες συνέπειες. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν από την σημερινή αποτυχημένη αρχή ούτε και από αυτούς που εκφράζουν μόνο πολλά λόγια χωρίς ουσία. Αναφερόμενος στη σύνθεση του συνδυασμού του επανέλαβε ότι αποτελείται από άξια και ικανά στελέχη που γνωρίζουν πολύ καλά την Περιφέρεια και τα προβλήματα και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι μέσα από συνεργασία και σύνθεση απόψεων θα επιτευχθεί ο στόχος επίλυσής τους. Έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει εκτενής αναφορά στις προτάσεις του συνδυασμού του και στο σχέδιο επαναφοράς της Περιφέρειας στην κανονικότητα με αναπτυξιακό ορίζοντα. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά: Πιστεύω ότι το να υπηρετεί κανείς τον τόπο του δεν είναι υποχρέωση αλλά καθήκον. Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει. Και θα τον σταματήσουμε. Γιατί έχουμε την θέληση, έχουμε την δύναμη, έχουμε το όραμα, την εμπειρία και την ικανότητα.

Για την Ν.Δ.

Ο κ. Σπύρου στα πλαίσια της εκδήλωσης απάντησε και σε ερωτήματα δημοσιογράφων οι οποίοι έθεσαν θέματα προεκλογικής επικαιρότητας. Ειδικότερα, σε ερώτημα σχετικά με το ενδεχόμενο διαγραφής του από το κόμμα της Ν.Δ. ως αποτέλεσμα σύστασης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου από την πλευρά του, απάντησε τα εξής: “Πλανάται και αυτό. Είναι αλήθεια ότι κάποιοι αφελείς το εισηγούνται. Δεν ανησυχώ γιατί μάλλον δεν θα συμβεί. Όχι ότι θα με επηρέαζε ακόμη και αν συνέβαινε, διότι ένα λάθος δεν διορθώνεται με ένα άλλο λάθος. Θα μου έδινε πρόσθετους πόντους. Αυτό που θέλω να πω όμως είναι ότι οποιαδήποτε θεωρητική διαγραφή δεν μπορεί να με διαγράψει από την καρδιά των Κερκυραίων και των Επτανησίων, γιατί με αυτούς πορεύομαι χρόνια. Δεν επεκτείνομαι, γιατί όταν ξεκινάει κανείς έναν αγώνα μέσα στην κοινωνία, δεν τον κάνει επειδή είναι κάπου γραμμένος, το κάνει επειδή το πιστεύει. Και εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να υπηρετήσουμε τον τόπο και να σταματήσουμε αυτή την μιζέρια και την παρακμή.

Αντίπαλος είναι οι σημερινές πολιτικές

Ερωτώμενος σχετικά με τους αντιπάλους του και την πληροφορία που διαρρέει ότι αναμένεται έλευση του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κέρκυρα με στόχο την στήριξη των επίσημων υποψηφιοτήτων της Ν.Δ. ο κ. Σπύρου ανέφερε τα εξής: “Εμείς όλοι και ο συνδυασμός μας πολιτευόμαστε γιατί έχουμε έναν αντίπαλο. Τον ΣΥΡΙΖΑ και εκεί που αυτός έχει φέρει τον τόπο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Γιατί, ο Ελληνικός λαός έχει υποστεί την μεγαλύτερη εξαπάτηση. Επομένως έχουμε στόχο στον αγώνα μας. Τώρα αν έρθει ο κ. Μητσοτάκης καλώς να έρθει. Το αμφισβητώ βέβαια γιατί μόνο σε επίπεδο διαρροών υπάρχει μέχρι αυτή τη στιγμή αυτό το ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα έρθει φαντάζομαι για την αυτοδιοίκηση, θα έρθει γιατί μπροστά μας έχουμε εθνικές εκλογές. Και εκεί πρέπει να δώσουμε την μάχη, να αλλάξει το τοπίο στην κοινωνία μας η οποία υποφέρει. Επομένως, αν έρθει καλώς να έρθει. Δεν ξέρω πόσα υποστυλώματα θα πρέπει να μπούνε για να στηριχθεί μία υποψηφιότητα. Δεν σας κρύβω, εγώ και οι συνεργάτες μου είμαστε περήφανοι και δεν ανησυχούμε, γιατί έχουμε μαζί μας την κοινωνία. Η κοινωνία μας στηρίζει, η κοινωνία μας είπε προχωράτε και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε θαυμάσια. Καλώς να έρθει ο κύριος Μητσοτάκης και θα τον στηρίξουμε για Πρωθυπουργό. Δεν είναι ανάγκη να μπούμε σε αντιπαραθέσεις.

Περί συνεργασιών

Σε ερώτημα δημοσιογράφου σχετικό με το ενδεχόμενο συναλλαγών και συνεργασιών, ο κύριος Σπύρου ανέφερε τα εξής:

“Οι πολίτες θα επιλέξουν σύμφωνα με αυτό που πιστεύουν. Είναι πολύ πρώιμο για τέτοιες συζητήσεις. Η αλήθεια είναι μία, ότι ο εκλογικός νόμος επιβάλει οι εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική, άρα κανείς δεν μπορεί να κυβερνήσει την Περιφέρεια αφ’ εαυτού. Χρειάζεται συνεννόηση, συνεργασία και σύνθεση. Δεν σας κρύβω ότι ακόμη και σήμερα, με την παρούσα περιφερειακή αρχή που έχει την πλειοψηφία, την οποία στις αποφάσεις πολλές φορές μάλιστα δεν την καλύπτει για την ψήφιση θεμάτων, εμείς στηρίζουμε αποφάσεις που έχουν σχέσεις με χρηματοδοτήσεις και επίλυση προβλημάτων της Περιφέρειας, εκτός από κάποιες διαφοροποιήσεις. Επομένως, έχουμε όλη την καλή διάθεση να λειτουργήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί από εκεί μπορούν να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας.  Εμένα δεν μου αρέσουν οι συναλλαγές. Οι συμμαχίες και οι συζητήσεις είναι χρήσιμες αν είναι καλό για τον κόσμο.

Τέλος, ο κ. Σπύρος Σπύρου ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση  αναφέροντας τα εξής:

Πιστεύω ότι θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία, είμαστε εδώ όλοι, να αγωνιστούμε μαζί, γιατί ξέρω ότι τόσο οι παρόντες αλλά και όσοι απουσιάζουν, ενστερνίζονται αυτή την άποψη.

Η Ιόνιος Συμμαχία θα σας δικαιώσει. Σας καλώ να γίνετε και εσείς μαζί με εμάς, κήρυκες αυτής της ιδέας. Ότι τα θέματα της αυτοδιοίκησης τα υπηρετούν καλύτερα αυτοί που τα γνωρίζουν. Η νίκη θα είναι δική μας, η Περιφέρεια θα μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά. Μαζί με όλους εσάς.  Και αυτό, το γνωρίζουν και τα υπόλοιπα νησιά.

Είμαστε αισιόδοξοι, γιατί παίρνουμε δύναμη από σας.

Η “Ιόνιος Συμμαχία” μπορεί. Γιατί είναι δύναμη δημιουργίας.