Την ημέρα της ονομαστικής του εορτής επέλεξε ο Γιάννης Λιβιτσάνος προκειμένου να ανακοινώσει  την κάθοδό του στις προσεχείς δημοτικές εκλογές σαν υποψήφιος δήμαρχος – επικεφαλής του ανεξάρτητου συνδυασμού «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ».

Δεν θα σχολιάσουμε ακόμα το περιεχόμενο της ανακοίνωσης αφού πρόκειται για γενικές τοποθετήσεις που συναντάμε σε όλα τα προεκλογικά φυλλάδια. Να θυμίσουμε πως ο συγκεκριμένος ήταν υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές με τον Σπύρο Μαργέλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ φλέρταρε πολιτικά για τις προσεχείς εκλογές για μεγάλο διάστημα με τον υποψήφιο Μπάμπη Καλό. Προφανώς δεν τα βρήκαν αφού μόνο ένας μπορεί να είναι μπροστά, τα κλασσικά προβλήματα ηγεσίας, έτσι μας προκύπτει άλλη μια υποψηφιότητα για τον Δήμο Λευκάδας.

Είναι ξεκάθαρο βέβαια αν κρίνουμε από τις μέχρι τώρα υποψηφιότητες, αλλά και από αυτές που θα ακολουθήσουν, ότι στόχος δεν είναι πάντα η Δημαρχεία αλλά οι προεκλογικές και μετεκλογικές συμφωνίες και προσβάσεις…. Η λίστα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, έχουμε σε αναμονή διάφορα πρόσωπα όπως τον πρόεδρο Επιμελητηρίου Σ. Σκιαδαρέση ο οποίος πρώτος έτρεξε να ανακοινώσει τις πεποιθήσεις του για έναν καλύτερο Δήμο και έκτοτε πέρα από ψιθύρους δεν βγήκε ακόμα να καταθέσει επίσημα. Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση του Κωνσταντίνου Γληγόρη, του νυν Δημάρχου Κ. Δρακονταειδή και ας είναι δεδομένη , ο οποίος όπως μαθαίνουμε ζορίζεται να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο….. και περιμένουμε και κάποιες ανακοινώσεις περί απόσυρσης υποψηφιότητας  λόγω συγχώνευσης-συνεργασίας, προσωπικών δεδομένων κλπ …..

Σίγουρα υπάρχει αυτογνωσία, ελπίζουμε τουλάχιστον,  ότι δεν κατακτάται ο Δήμος επειδή είναι κάποιος καλός επαγγελματίας,  έχει μεγάλο σόι ή γιατί έχει πολλούς φίλους στο Facebook…αν και για κάποιους δεν είμαστε και σίγουροι ότι το έχουν καταλάβει…

Οι γιορτές πέρασαν, μπαίνουμε για τα καλά στα προεκλογικά αλλά όπως φαίνεται θα μας προλάβουν οι εξελίξεις σε κεντρικό πολίτικο επίπεδο με ότι συνέπειες συνεπάγονται…

Ακολουθεί η ανακοίνωση υποψηφιότητας του κου Λιβιτσάνου

Συμπολίτισσες και Συμπολίτες,

Φίλες και Φίλοι,

Στο νησί των μεγάλων ποιητών, στην σκιά του αείμνηστου και ορθολογιστή Αριστοτέλη  Ωνάση, στους μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης, η  ΚΟΙΝΩΝΙΑ της Λευκάδας πρέπει να είναι παρούσα στα μεγάλα γεγονότα που θα εξελιχθούν στον τόπο μας.

Το νησί μας, η Λευκάδα, με την τεράστια δυναμική και τις μεγάλες προοπτικές, που την κατατάσσουν λόγω της  μοναδικής γεωγραφικής της θέσης, της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς της  και σε συνδυασμό με  τις μαγευτικές θάλασσές της, πρωτοπόρα στην  παγκόσμια αναφορά, πρέπει επιτελούς να μπει στις ράγες της ορθολογιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Η πορεία αυτής της ανάπτυξης, που ξεκίνησε δυναμικά απ’ την δεκαετία του 1980 και έφερε τους Λευκαδίτες σε ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έχει επικίνδυνα ανακοπεί, μέχρι βαθμού πισωγυρίσματος.

Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχει μια αδράνεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς έργα ανάπτυξης, χωρίς ένα σχέδιο για τον τόπο, πλήρης εγκατάλειψη του ορεινού όγκου του νησιού και μια πλήρης απαξίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Η ΛΕΥΚΑΔΑ πρέπει να ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΕΙ και να προλάβει τις εξελίξεις,

Η ΛΕΥΚΑΔΑ πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητές της και την προνομιούχο θέση της,

Η ΛΕΥΚΑΔΑ  χρειάζεται νέους ανθρώπους με όραμα για τον τόπο,

Η ΛΕΥΚΑΔΑ χρειάζεται το ΕΠΙΧΕΙΡEΙΝ.

 Στην δύσκολή αυτή συγκυρία, μια ομάδα πολιτών, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια

ΝΕΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

με την ονομασία,

«ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ «

η οποία,

 • απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με όραμα,
 • από ανθρώπους της κοινωνίας,
 • από ανθρώπους που ανησυχούν για τον Τόπο,
 • από ανθρώπους που την ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ θα είναι κοντά στους πολίτες και στα καθημερινά προβλήματά τους χωρίς χρονοτριβές και δικαιολογίες.

Όσο εύκολο ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι η νοοτροπία του κατεστημένου να αλλάξει, αλλά όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχουμε και σαν ΚΟΙΝΩΝΙΑ και σαν ΝΗΣΙ.

Κύριοι άξονες σε αυτή την προσπάθεια θα είναι,

 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην καθημερινότητα, δίπλα στα προβλήματά του.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, που θα αξιοποιήσει δυνατότητες, προγράμματα και θα δημιουργήσει την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών για την στήριξη της τοπικής οικονομίας.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, που θα αναβαθμίσει λειτουργικά και αισθητικά τις τουριστικές περιοχές, το ιστορικό κέντρο της πόλης, τα αξιόλογα χωριά της ορεινής Λευκάδας καθώς και τα νησιά μας Κάλαμο και Καστό.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, που θα δώσει έμφαση στην ποιότητα σε υπηρεσίες και υποδομές, στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και το Περιβάλλον.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, αρωγός στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ και την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ της Τοπικής Εκκλησίας.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, που θα στηρίξει και θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές για τα εγκαταλελειμμένα και μη, ζώα του νησιού μας.
 • Ένας ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας με την κατασκευή κατάλληλων υποδομών.

Η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»  δημιουργήθηκε κάτω από αυτό το όραμα και την επόμενη ημέρα των εκλογών θα είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια καινούργια σελίδα για την ΛΕΥΚΑΔΑ της επόμενης δεκαετίας.

Σας προσκαλούμε ΟΛΟΥΣ σε αυτή την προσπάθεια,

ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πρέπει να αλλάξουμε το νησί μας.

Με τιμή,

Γιάννης Ε. Λιβιτσάνος

Πολιτικός Μηχανικός

Επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης