Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ο Αμερικανός επιστήμονας δρ Λόρενς Ρόμπερτς,   

Ο Λάρι Ρόμπερτς, όπως ήταν γνωστός, θεωρείται μαζί με τους Μπομπ Καν, Βιντ Σερφ και Λέοναρντ Κλάινροκ ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του ίντερνετ.  Ήταν ηλεκτρολόγος μηχανικός, με διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και στην ανάπτυξη του προκατόχου του ίντερνετ, του δικτύου υπολογιστών Arpanet, του οποίου υπήρξε διευθυντής στο τέλος της δεκαετίας του 1960.

Το πρώτο αυτό δίκτυο υπήρξε πρωτοβουλία της υπηρεσίας Advanced Research Projects Agency (ARPA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Λάρι Ρόμπερτς, όπως ήταν γνωστός, θεωρείται μαζί με τους Μπομπ Καν, Βιντ Σερφ και Λέοναρντ Κλάινροκ ένας από τους τέσσερις «πατέρες» του ίντερνετ.

Ο Ρόμπερτς δημιούργησε μια ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε, δοκίμασε και έθεσε σε λειτουργία τόσο το υλικό, hardware, όσο και το λογισμικό, software, του Arpanet.  Οι πρωτοποριακές αυτές τεχνολογίες αποτελούν ακόμη το θεμέλιο του σημερινού διαδικτύου.

Καθοριστική για τα επόμενα χρόνια υπήρξε η επιλογή του Ρόμπερτς για ένα αποκεντρωμένο και όχι συγκεντρωτικό σύστημα, καθώς και η μετάδοση των δεδομένων μέσω του δικτύου σε επιμέρους μικρά «πακέτα».

Ο Ρόμπερτς δημιούργησε μια ομάδα μηχανικών που ανέπτυξε, δοκίμασε και έθεσε σε λειτουργία τόσο το υλικό, hardware, όσο και το λογισμικό, software, του Arpanet. 

Οι πρώτοι τέσσερις υπολογιστές συνδέθηκαν στο Arpanet το 1969 και έκτοτε το δίκτυο εξαπλώθηκε γρήγορα σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα.   Το 1983 το Arpanet ενσωματώθηκε πια στο ευρύτερο διαδίκτυο που είχε πλέον δημιουργηθεί. Ο Ρόμπερτς συνέχισε την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, ιδρύοντας και διευθύνοντας διάφορες εταιρείες, σύμφωνα με το BBC.   

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ