Χθες ο υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας κος Θοδωρής Σολδάτος μας παρουσίασε τις απόψεις του όσον αφορά την διαχείριση των απορριμμάτων στην Λευκάδα με μια «ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ». Σήμερα ο επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Δίαυλος» κος Κωνσταντίνος Γληγόρης (και υποψήφιος Δήμαρχος στις επικείμενες εκλογές και ας μην το έχει ανακοινώσει ακόμα επίσημα) θέτει στο προσωπικό του προφίλ στο FB κάποιους «Προβληματισμούς και ερωτήματα που χρίζουν απάντησης και διευκρίνισης σχετικά με την προτεινόμενη μεταβατική λύση ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων.»

Έχει ενδιαφέρον….

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΧΡΙΖΟΥΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ.

Κύριε Θοδωρή Σολδάτο,

Αρχικά και όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας, ότι οι λεπτομέρειες του προτεινόμενου εγχειρήματος είναι στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, θα ήθελα να σας προσκαλέσω στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να μας αναλύσετε τα 5 αναγκαία βήματα που περιγράφετε, υποθέτοντας βέβαια ότι με τον όρο Δημοτική Αρχή εννοείτε και το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι απλά το Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους. Από τη δική μου πλευρά θα επιδιώξω η πρότασή σας να οριστεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης.
Στη συνέχεια και πιο συγκεκριμένα θα επιζητούσα στα αναφερόμενα αναγκαία βήματα της μεταβατικής λύσης που προτείνετε να έχουμε πιο αναλυτική ενημέρωση στα επόμενα σημεία, με βάση και το ψηφισμένο από το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων:
– Σχετικά με τις γωνίες ανακύκλωσης θα ήθελα ενημέρωση ως προς τον αριθμό και τα κριτήρια επιλογής των γεωγραφικών θέσεων. Αναφέρεστε αποκλειστικά για την πόλη της Λευκάδας ή και για τους οικισμούς? Για τις εκτός σχεδίου περιοχές με την πληθώρα των τουριστικών καταλυμάτων και εξοχικών κατοικιών θα προτείνατε? Υπάρχει ενδεικτικό κόστος στην πρότασή σας?
Για τα πράσινα σημεία αντίστοιχα θα ήθελα ενημέρωση για τον αριθμό που προτείνετε στο σύνολο του Δήμου και για ενδεικτικό κόστος μελετών και κατασκευής τους. Με τι προσωπικό σκέφτεστε να λειτουργήσουν?
Τα νησιά του Καλάμου και του Καστού συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.

– Σχετικά με τους καφέ κάδους στους οποίους δίνετε έμφαση σε εστιατόρια και ξενοδοχεία και επειδή απαγορεύεται να ρίχνουμε στους καφέ κάδους τα παρακάτω: μαγειρεμένες τροφές, ζυμαρικά, ψωμί, υπολείμματα κρέατος και ψαριού, κόκκαλα, γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμες), λάδια, μαργαρίνες, βούτυρο, λίπη, μήπως η έμφαση θα έπρεπε να δοθεί και στις γειτονιές? Για τους οικισμούς προτείνετε καφέ κάδους? Για τις εκτός σχεδίου περιοχές? Με τι οχήματα σκέφτεστε να γίνεται η συλλογή των καφέ κάδων και ποιό προσωπικό? Για τον Κάλαμο και τον Καστό τι θα προτείνατε για τους καφέ κάδους? Για τα υπολείμματα των εστιατορίων, ξενοδοχείων που δεν απορρίπτονται στους καφέ κάδους έχετε κάποια πρόταση διαχείρισής τους?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.

Σχετικά με την κινητή μονάδα προεπεξεργασίας, ανάκτησης υλικών και κομποστοποίησης οργανικών, καφέ κάδου και σύμμεικτων που αναφέρετε, θα ήθελα να ενημερωθώ για το κόστος της προμήθειας, καθώς και το κόστος λειτουργίας. Έχετε πρόταση για τις θέσεις τοποθέτησης της κινητής μονάδας? Η απόκτησή της θα γίνει με αγορά ή με μίσθωση? Ποιο είναι το χρονικό διάστημα που απαιτείται εφόσον επιλεγεί η μεταβατική λύση που προτείνετε με τις απαραίτητες διαγωνιστικές διαδικασίες, δημοπρατήσεις, αδειοδοτήσεις κ.λ.π. μέχρι και την εκκίνηση της λειτουργίας της κινητής μονάδας? Επιπλέον, στο ενδεχόμενο της αγοράς της κινητής μονάδας και κατόπιν κατασκευής της ΜΟΠΑΚ (μετά από 3-4 χρόνια που αναφέρετε) ποια θα είναι η τύχη της? Επίσης η διαχείριση θα είναι δημόσια ή με ανάθεση σε ιδιώτη? Το παραγόμενο κομπόστ πως σκέφτεστε να το διαχειριστείτε? Ποιο είναι το κόστος μεταφοράς του υπολλείματος?
Όπως αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας ενδεχομένως έτσι μας δοθεί η δυνατότητα η έναρξη συνεργασίας με το γειτονικό Δήμο Ακτίου Βόνιτσας, ευθύς αμέσως μετά την εγκατάσταση της κινητής μονάδας δεχόμενοι τα απορρίμματά τους προς επεξεργασία. Πως σκέφτεστε την οικονομική συμμετοχή του γειτονικού δήμου στην προτεινόμενη μεταβατική λύση?
Είναι σημαντικό σε συνέχεια της κοστολόγησης να περιγραφεί και η πηγή των πόρων για την υλοποίηση.
– Σχετικά με την άμεση αποκατάσταση της χωματερής η οποία έχει ήδη αποκατασταθεί δύο φορές με τα γνωστά «πανωσηκώματα» θεωρείτε άρτια τεχνική μέθοδο την απλή επιχωμάτωση? Εαν εννοείτε κάτι τέτοιο.

– Δεν γνωρίζω αν περιμένατε τη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Λευκάδας που αναφέρετε στο Δελτίο Τύπου σας, αλλά θεωρώ ότι το πέμπτο βήμα που αφορά στην οργάνωση καμπάνιας ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης κ.λ.π. θα έπρεπε να είναι το πρώτο σε προτεραιότητα των αναγκαίων βημάτων και όχι τελευταίο στην κατάταξή. Αποτελεί μια δράση η οποία έχει επισημανθεί πολλές φορές στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου από τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να μας αναφέρετε τη συνολική κοστολόγηση της μεταβατικής λύσης που προτείνετε καθώς και την πηγή των πόρων για την υλοποίησή της και αν είναι δυνατό να μας αναλύσετε την εκτίμησή σας περί απαγορευτικής κάθε σκέψης για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Λευκάδας στο εργοστάσιο επεξεργασίας της Ηπείρου.