Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης μετά από παρέμβαση της Ρόδης Κράτσα, υποψήφιας Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ενεργοποίηση και χρηματοδότηση του Ευρωπαικού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για τις υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τον πρόσφατο σεισμό στη Ζάκυνθο.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα σεισμογενής που συχνά πλήττεται από ισχυρούς και καταστροφικούς σεισμούς που πολλές φορές αφήνουν πίσω τους και πολλά αθώα θύματα.

Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου ένας ισχυρός σεισμός μεγέθους 6,4 R έπληξε το νησί της Ζακύνθου που βρίσκεται στο Ιόνιο Πέλαγος μία περιοχή που έχει πολλές φορές και στο παρελθόν δοκιμαστεί από ισχυρότατες σεισμικές δονήσεις.

Ευτυχώς ο ισχυρός σεισμός δεν άφησε πίσω του ανθρώπινες απώλειες αλλά δυστυχώς έπληξε υποδομές (λιμάνι, οδικούς δρόμους κ.λπ.) και επέφερε σημαντικές υλικές ζημιές σε νοικοκυριά, εκκλησίες, μνημεία και επιχειρήσεις.

Ερωτάται η Επιτροπή:

–          Θα ενεργοποιήσει άμεσα το μηχανισμό αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές και χρηματοδότηση του συνολικού ποσού των ζημιών που προκλήθηκαν;

–          Ποιες είναι οι προϋποθέσεις και τι χρονοδιάγραμμα απαιτείται για την παροχή υποστήριξης από την Επιτροπή και σε ποιο ύψος;»