Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει την απαγόρευση στα πλαστικά μιας χρήσης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης της ρύπανσης των ωκεανών, υπερψήφισε την οριστική απαγόρευση μιας σειράς πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης στην ΕΕ. Μαχαιροπήρουνα και πιάτα, μπατονέτες βαμβακιού, καλαμάκια, αναδευτήρες και στικς μπαλονιών είναι ανάμεσα στα προϊόντα που οι Ευρωβουλευτές υποστήριξαν να απαγορευθούν. Η πρόταση αφορά επίσης τη μείωση πλαστικού μιας χρήσης για συσκευασίες φαγητού και ποτού όπως τα πλαστικά ποτήρια. Ένας ευρωβουλευτής δήλωσε πως αν δεν ληφθούν μέτρα «ως το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ψάρια στους ωκεανούς». Αναμένεται να ξεπεραστούν κάποια τελευταία διαδικαστικά εμπόδια αλλά το μέτρο αναμένεται να περάσει. Η ΕΕ πιστεύει πως το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021. Το Η.Β. θα πρέπει επίσης να ενσωματώσει τους κανονισμούς στην εθνική νομοθεσία αν η απαγόρευση εξελιχθεί σε ολοκληρωμένη οδηγία πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου για το Brexit, αναφέρει το BBC. Η απαγόρευση υπερψηφίστηκε από 571 βουλευτές έναντι 53 που ψήφισαν κατά της. Η ευρωβουλευτής που ήταν υπεύθυνη για το νομοσχέδιο, Frédérique Ries, δήλωσε πως αποτελεί «μια νίκη για τους ωκεανούς, το περιβάλλον και τις μελλοντικές γενιές». Αρκετές χώρες ήδη εξετάζουν προτάσεις για τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης. Ανάμεσα σε αυτές και το ΗΒ.
Σύμφωνα με το BBC, η ντιρεκτίβα στοχεύσει κάποια από τα πλαστικά που ρυπαίνουν περισσότερο τους ωκεανούς. Για τα αντικείμενα που απαγορεύονται υπάρχουν ήδη διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις. Αλλά και τα αντικείμενα για τα οποία δεν υπάρχουν λύσεις πρέπει να μειωθούν κατά 25% σε κάθε χώρα ως το 2025. Ανάμεσα σε αυτά τα κουτιά συσκευασίας των μπέργκερς και τα χαρτιά τυλίγματος των σάντουιτς.
Οι ευρωβουλευτές ενσωμάτωσαν τροποποιήσεις στα σχέδια για τα φίλτρα των τσιγάρων, ένα πλαστικό που είναι το πλέον διαδεδομένο υπόλειμμα στις παραλίες. Οι καπνοβιομηχανίες θα πρέπει να ελαττώσουν το πλαστικό κατά 50% ως το 2025 και κατά 80% ως το 2030. Ένας ακόμα αισιόδοξος στόχος που τέθηκε είναι η ανακύκλωση του 90% όλων των πλαστικών φιαλών ως το 2025. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα μπουκάλια και τα καπάκια τους αποτελούν περίπου το 20% του πλαστικού στην θάλασσα. Οι κατασκευαστές θα πρέπει επίσης να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες για τα προϊόντα από πλαστικό και τις συσκευασίες. Η έρευνα της ΕΕ πάνω στο ζήτημα, υποστηρίζει πως περίπου 150.000 τόνοι πλαστικού τον χρόνο καταλήγουν στα ευρωπαϊκά ύδατα. Αυτό αποτελεί μια μικρή συμμετοχή στο παγκόσμιο πρόβλημα καθώς υπολογίζεται πως περίπου οχτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Από εκεί τα πλαστικά μπορούν να ταξιδέψουν σε μεγάλες αποστάσεις μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων, αναφέρει το BBC.
Τα πλαστικά αυτά έχουν τεράστια επίδραση στην θαλάσσια ζωή. Τα ψάρια και τα μεγάλα θαλάσσια θηλαστικά μπορούν να σκοτωθούν από τη ρύπανση. Οι φάλαινες τρώνε πλαστικές σακούλες, γεγονός που τις καθιστά ανίκανες να προσλάβουν κανονικές τροφές και οδηγούνται στον θάνατο. Η φθορά των πλαστικών απορριμμάτων δεν συνεπάγεται με την αποσύνθεσή τους, όπως συμβαίνει με άλλα υλικά όπως το ξύλο. Αντίθετα σπάνε σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια και μετατρέπονται σε «μικροπλαστικό». Αυτά τα μικροσκοπικά θραύσματα συχνά καταλήγουν στα ψάρια και από εκεί περνάνε στους ανθρώπους. Μεγάλες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν στις παραλίες όπου καταναλώνονται από τα θαλάσσια πουλιά και άλλα ζώα με αποτέλεσμα να οδηγούνται στον θάνατο.
Πηγή: www.lifo.gr