ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ- ΒΟΝΙΤΣΑΣ – ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΟΚΤΩΒΡΗ 12:00

Συνάδελφε συναδέλφισσα,

Η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι οριακή εγκυμονώντας κινδύνους για την υγεία των ασθενών. Η πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας που έχουν εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία να λειτουργούν με προσωπικό που δεν επαρκεί, με χιλιάδες συμβασιούχους  που η κυβέρνηση τους έχει σε διαρκή ομηρία και που σε καμία περίπτωση  δε φτάνουν να ικανοποιήσουν  τις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες του λαού της Λευκάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Η πρωτοβάθμια Υγεία στο νομό είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τα αγροτικά ιατρεία είναι κλειστά από το 2014. Το Κέντρο Υγείας στη Βασιλική έχει τέτοιες ελλείψεις που πρακτικά δεν μπορεί να καλύψει την περιοχή της νότιας Λευκάδας όπως προβλέπει η λειτουργία του.

Στο νοσοκομείο λείπουν βασικές ειδικότητες όπως αυτή του Χειρουργού ενώ άλλες δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη της λειτουργίας του νοσοκομείου με αποτέλεσμα την πολύωρη αναμονή στα εξωτερικά ιατρεία. Ακόμα και ειδικότητες όπως του Οδοντιάτρου δεν υπάρχουν με αποτέλεσμα οι Λευκαδίτες να αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για οδοντιατρικές υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα. Η Διοίκηση υλοποιώντας πιστά την πολιτική της κυβέρνησης προσπαθεί με μπαλώματα και μεσοβέζικες «λύσεις» να κλείσει τις τρύπες. Αυτές οι «λύσεις» φορτώνονται στις πλάτες του προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών κ.ά. έχοντας κάνει τα ωράριά τους λάστιχο. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι ένας εξουθενωμένος γιατρός ή νοσηλευτής, επιβαρύνει σημαντικά την υγεία του και αντικειμενικά  δυσκολεύεται να ανταποκριθεί  στο κοινωνικό του έργο, της προσφοράς υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς του, με τον κίνδυνο ανθρωπίνου λάθους να ελλοχεύει!

 Ακόμα και η συνταγογράφηση πλέον γίνεται με το σταγονόμετρο λόγω έλλειψης γιατρών, λόγω και της διαλυτικής κατάστασης που επικρατεί στο ιατρείο του ΠΕΔΥ. Η αναμονή, προκειμένου ο κόσμος να γράψει τα φάρμακά του είναι πολύ μεγάλη. Ειδικά οι συνταξιούχοι μαζί με τους χρόνια πάσχοντες, στοιβάζονται ώρες στους διαδρόμους προκειμένου να γλιτώσουν τα 10 ευρώ για τη συνταγογράφηση σε ιδιώτες γιατρούς.

Τα χρήματα του νοσοκομείου έχουν εξαντληθεί με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αναλώσιμα κτλ. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα που ασθενείς έρχονται μαζί με δικά τους σεντόνια και  υγειονομικό υλικό που θα έπρεπε να τους παρέχεται από το νοσοκομείο. Τα λειτουργικά έξοδα  του νοσοκομείου φορτώνονται όλο και περισσότερο στις πλάτες των ασφαλισμένων και των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της δραματικής μείωσης του μερτικού του κράτους στη χρηματοδότηση του νοσοκομείου είναι το γεγονός ότι: σε σύνολο 2,6 εκατ. ευρώ περίπου, το κράτος καλύπτει ΜΟΝΟ τις 950 χιλ. Τα υπόλοιπα 1,65 εκατ. τα  ΞΑΝΑΠΑΙΡΝΟΥΝ από το λαό με πληρωμές από τα ασφαλιστικά ταμεία (μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές) και από τα χρήματα που πληρώνουμε από την τσέπη μας για εξετάσεις κτλ.

 ΚΑΛΟΥΜΕ   ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ  ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ  ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ   ΤΟΜΕΑ,  ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΛΟΥΝ  ΣΤΗΝ   ΕΠΙΤΥΧΙΑ  ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ.