ΣΥΛΛΟΓΟΣ    ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ    ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ    ΛΕΥΚΑΔΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ  10  ΟΚΤΩΒΡΗ  ΣΤΑΣΗ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ  8-11 π.μ

Δυναμώνουμε τους αγώνες κόντρα στις  αυταπάτες και τα ψέματα τις κυβέρνησης για την « επιστροφή στη μεταμνημονιακή κανονικότητα»

Αγωνιζόμαστε για:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • Άμεση λύση με πρόσληψη μόνιμων χειρουργών στο νοσοκομείο για να σταματήσει το καθεστώς της ανασφάλειας και της επικινδυνότητας από τη μη εφημέρευση καθημερινά Γενικού χειρουργού.
  • Άμεση μόνιμη πρόσληψη μαιών για την λειτουργία της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής.
  • Μονιμοποίηση των όλων των συμβασιούχων και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες για τη λειτουργία του νέου νοσοκομείου.
  • Αξιοπρεπείς μισθούς & συνθήκες δουλειάς – καμιά περικοπή του ανθυγιεινού επιδόματος, επέκταση και σε άλλους κλάδους – ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσων εργάζονται σε ανθυγιεινές κι επικίνδυνες συνθήκες
  • Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν Υγεία για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση!
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην υγεία.

Συναδέλφισσα – Συνάδελφε

Σε καλούμε να μην παγιδευτής στα παραμύθια και τις ανέξοδες υποσχέσεις  της κυβέρνησης που θα ενταθούν οδεύοντας προς τις εκλογές, για «επιστροφή στην κανονικότητα», «για δίκαιη ανάπτυξη», «για σταδιακή ανάκτηση των απωλειών». Στόχος της είναι να  σε εγκλωβίσει στην αναμονή, στην απραξία, ώστε να προχωρά χωρίς αντίσταση  η αντεργατική πολιτική της.

Έχεις μπόλικη συσσωρευμένη πείρα από τα  χρόνια των μνημονίων και πρέπει να την αξιοποιήσεις !

Ότι κρατήθηκε όρθιο στην υγεία  στα χρόνια των μνημονίων έχει να κάνει με το  διαρκή αγώνα των υγειονομικών και του λαού μας

Μιλούν για « επιστροφή στην κανονικότητα» όταν σε μια ολόκληρη περιοχή για πάνω από δύο μήνες δεν  εφημερεύει καθημερινά Γενικός χειρουργός. Όταν το νοσοκομείο έχει μείνει μόνο με 2 ειδικευομένους γιατρούς και 2 αγροτικούς και πριν από λίγα χρόνια είχε 25.  Την ώρα που η μαιευτική-γυναικολογική κλινική με τη δουλειά να  έχει  αυξηθεί κατακόρυφα, λειτουργεί μόνο με   μόνο 5 μαίες που δεν μπορούν να πάρουν την άδεια τους και η υπηρεσία τους χρωστά δεκάδες ρεπό.  Όταν εδώ και καιρό δεν υπάρχει οδοντίατρος στο νοσοκομείο, όταν δεν υπάρχει ωτορινολαρυγγολόγος και άλλες  ιατρικές ειδικότητες. Την ώρα οι ασθενείς και οι Λευκαδίτες-ισσες τους  δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν ούτε  τα φάρμακα τους  από την έλλειψη γιατρών, και τη διάλυση του ΠΕΔΥ.

Για την κυβέρνηση «κανονικότητα» σημαίνει  λειτουργία των νοσοκομείων με χιλιάδες συμβασιούχους, επικουρικούς,  ΟΑΕΔίτες που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης, με την κυβέρνηση να τους κρατά σε διαρκή ομηρία την ώρα που τα νοσοκομεία στενάζουν από την υποστελέχωση. «Δίκαιη ανάπτυξη» για την κυβέρνηση  σημαίνει  στραγγαλισμό   των  νοσοκομείων από τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, σε σημείο που η κουζίνα  στα  μαγειρεία  του νοσοκομείου    να είναι χαλασμένη από τον Ιούνιο  και να μην έχει ακόμη επισκευαστεί, με τις  μαγείρισσές να καίγονται και να καταφεύγουν σε «ταχυδακτυλουργικά κόλπα» για να ετοιμάσουν το φαγητό των ασθενών

Η κυβέρνηση που αύξησε τα όρια συνταξιοδότησης, που αύξησε δηλαδή το χρόνο έκθεσης των υγειονομικών στους επαγγελματικούς κινδύνους, ετοιμάζεται να  καταργήσει το πενιχρό ανθυγιεινό επίδομα, που και οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ψαλιδίσει. Σκοπεύει  από 1-3-2019 να περικόψει το ανθυγιεινό επίδομα, επανακαθορίζοντάς το από μηδενική βάση. Πρόκειται για  μνημονιακή δέσμευση και για αυτό σύστησε επιτροπή  για την επανεξέταση του. Αυτή είναι η περιβόητη “εναρμόνιση” με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική (αφού πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υπάρχει το ίδιο καθεστώς των ΒΑΕ), σύμφωνα με τις «βέλτιστες πρακτικές της».

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ  να μην της το επιτρέψουμε να το πραγματοποιήσει. Δουλεύουμε   σε ένα χώρο όπου η νοσηρότητα  και   η επικινδυνότητα για την υγεία μας έχει βαρέσει προ πολλού κόκκινο από την  καθημερινή μας  έκθεση σε  μολυσματικούς και επιβλαβείς  παράγοντες (εντατικοποίηση, πολλά νυκτερινά και εφημερίες, λοιμώξεις, μεταδιδόμενα νοσήματα κτλ). Σε ένα χώρο όπου τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας της υγείας μας και των ασθενών, είναι ανύπαρκτα, όπου δεν υπάρχει γιατρός εργασίας και τεχνικός ασφαλείας παρόλο  που προβλέπεται από την νομοθεσία.

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Μιλάνε για «επιστροφή στην κανονικότητα» γιατί θέλουν να κρύψουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόσθηκαν στο πλαίσιο των μνημονίων, είναι αυτή ακριβώς η «ευρωπαϊκή κανονικότητα»! Είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε. για  να συνεχίσουν να αυξάνουν τα κέρδη τους οι  επιχειρηματικοί όμιλοι.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  νέα   ΕΠΙΘΕΣΗ  στην  ΥΓΕΙΑ

Το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,5%, τεράστιο  «πρωτογενές πλεόνασμα» με αύξηση της φοροληστείας του λαού και νέες φοροαπαλλαγές για τα επιχειρηματικά κέρδη.

Προωθούν πλέον  τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας  με  αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ετοιμάζοντας νοσοκομεία «αυτοτελή χρηματοδοτούμενα», που σημαίνει ότι μεταφέρουν  ολοένα  και μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας (και της μισθοδοσίας μας), στα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασθενείς.

Αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο απαιτεί  εργαζόμενους φτηνούς, αναλώσιμους, φοβισμένους που θα αξιολογούνται διαρκώς και θα δουλεύουν  με λιγότερα δικαιώματα  και μικρότερο «μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος». Είναι ήδη γνωστά παραδείγματα όπως της Κύπρου με εισαγωγή νέου – ευέλικτου – ωραρίου εργασίας, νέου μισθολογίου και συστήματος αξιολόγησης των εργαζομένων, με σταδιακή κατάργηση της μόνιμης εργασίας και των οργανικών θέσεων και προσλήψεις μόνο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Στόχος τους είναι να δημιουργήσουνε χώρο για τις  ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες για να επενδύσουν τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους στην υγεία, αγοράζοντας υπηρεσίες υγείας που θα πωλούν τα νοσοκομεία μέσω του  ΕΟΠΠΥ.

Στην κατεύθυνση αυτή:

  • Έχουν μειώσει από το 2015 στο μισό, στα 730 εκ.ευρώ την κρατική χρηματοδότηση στα νοσοκομεία, αντικαθιστώντας την από την αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και το χαράτσωμα των ασθενών στα απογευματινά ιατρεία και με τις 700 εξετάσεις που πληρώνουν από την τσέπη τους.
  • Έχουν διευρύνει τις ελαστικές μορφές απασχόλησης στα νοσοκομεία, που δεν πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από  τα έσοδα του νοσοκομείου-επιχείρηση ή από προγράμματα του ΟΑΕΔ.
  • Διατηρούν κλειστά όλα τα τμήματα, Κέντρα Υγείας & νοσοκομεία που κατήργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και με τους νέους οργανισμούς που έχουν στα συρτάρια θα συνεχίσουν τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις αφού το προσωπικό δεν φτάνει για τα λειτουργήσει.
  • Ταυτόχρονα , ανοίγουν κάποιες κλινικές μετακινώντας βίαια  προσωπικό,  αποδυναμώντας κλινικές που τις  έχει ανάγκη ο λαός της περιοχής  (πχ 4η  πτέρυγα Πανεπιστημιακού Ιωαννίνων) με κριτήριο – όχι ασφαλώς τις ανάγκες, αλλά τα κέρδη που φέρνουν στην επιχείρηση.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις των εργοδοτικών ενώσεων, για να εξοικονομηθούν κρατικά κονδύλια για νέες επιδοτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων και να στηριχθεί η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στους τομείς της υγείας – πρόνοιας

Συνάδελφοι υγειονομικοί, εργαζόμενοι

Μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή μας στον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να βάλουμε ΤΕΡΜΑ στις άθλιες συνθήκες δουλειάς, στις διπλοβάρδιες, στην υποχρεωτική κινητικότητα, στο μεροκάματο στα όρια της φτώχειας, στα «μπίζνες πλαν» Διοικήσεων & κυβέρνησης για κλινικές – νοσοκομεία, στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που απεργάζονται επιχειρηματικοί όμιλοι – κυβέρνηση – Ε.Ε – ΔΝΤ.

Όσο μένουμε παρατηρητές της κατάστασης, όσο στερούμε τις δυνάμεις μας από τη συλλογική πάλη για όλα όσα δικαιούμαστε εμείς και τα παιδιά μας, δίνουμε χώρο στον αντίπαλο να μας αφαιρεί κι άλλα. Η δική μας ευημερία – η ανάπτυξη σε όφελος του λαού δεν είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των αφεντικών της, δεν είναι ούτε στον προσωπικό αγώνα για επιβίωση. Είναι στον κοινό συλλογικό αγώνα για να επιβάλλουμε το δίκιο μας, εμείς οι πολλοί απέναντι στους λίγους που μας το στερούν αδίστακτα και βίαια.

Σε καλούμε να μη συμβιβαστείς με τη σημερινή κατάσταση, να γίνει  δική μας υπόθεση η επιτυχία της στάσης εργασίας που πραγματοποιείται στα πλαίσια της

Παν- υγειονομικής κινητοποίησης για την υγεία

Όλοι   στη   συγκέντρωση   στις   10   π.μ   στο   νοσοκομείο

Το Δ.Σ